“KOLOTUMBA” ΑΛΑ ΝΔ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ

Είναι προσφιλής τακτική των κομμάτων που πρόκειται να κυβερνήσουν, το να εντάσσουν στην προεκλογική τους ατζέντα ένα ζήτημα καυτό για την επικαιρότητα και την κοινωνία, να διατυπώνουν συνθήματα σχετικά με αυτό («Θα σκίσω το μνημόνιο», «Λεφτά υπάρχουν», «Εθνικά επιζήμια η Συμφωνία των Πρεσπών- θα την ακυρώσουμε») και στην συνέχεια, όταν πλέον έχουν σχηματίσει κυβέρνηση μετεκλογικά, να κάνουν στροφή 180 μοιρών και να υιοθετούν ακριβώς όσα μέμφονταν.

Αυτή τη φορά ήταν η σειρά της ΝΔ να αναλάβει το απαιτητικό «έργο» της εξαπάτησης ψηφοφόρων και, μάλιστα, για ένα ζήτημα εθνικό και μείζον. Όλοι θυμόμαστε πηχιαίους τίτλους στον Τύπο, έντυπο και ηλεκτρονικό, στους οποίους ο κύριος Μητσοτάκης παρουσιαζόταν ως φλογερός «Μακεδονομάχος»: «Η ΝΔ θα κάνει ό,τι μπορεί για να ακυρώσει τη Συμφωνία των Πρεσπών», «Εθνικά επιζήμια η Συμφωνία των Πρεσπών». Αυτά, για εσωτερική κατανάλωση, βεβαίως, και για πειστούν οι εν δυνάμει ψηφοφόροι του, αφούστο εξωτερικό, ήδη από τον Μάρτιο, ο κύριος Μητσοτάκης δήλωνε ότι θα σεβαστεί την συμφωνία των Πρεσπών, έχοντας κάποια στελέχη του να θολώνουν τα νερά και να αφήνουν υπονοούμενα για βέτο και άλλες ιστορίες για αγρίους, ενώ πρωτοκλασσάτα στελέχη της ΝΔ, όπως ο κύριος Βαρβιτσιώτης, συμμετείχαν και στα συλλαλητήρια κατά της Συμφωνίας.

Και κάπως έτσι με αυτή την ασαφή στάση της ΝΔ σχετικά με το ζήτημα, φτάσαμε στα μέσα Ιουλίου του 2019 με τον αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών, πλέον, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη να δηλώνει στο συνέδριο του Economist ότι «τα πολιτικά ζητήματα που είχαμε μεταξύ μας (με τα Σκόπια) και τα οποία επιλύθηκαν σε μεγάλο μέρος με τη Συμφωνία των Πρεσπών, μας αφήνουν περιθώριο για να κάνουμε περισσότερα στο χώρο της οικονομίας» (SothepoliticalissuesthatwehaveamongusthathavebeendealtingreatpartinthePrespaagreement, leaveusroomformoreandmoretodointheeconomy). Την μεγάλη αυτή ψυχρολουσία που υπέστησαν οι πολέμιοι της Συμφωνίας των Πρεσπών ψηφοφόροι της ΝΔ, διαδέχθηκε μία ακόμα μεγαλύτερη, όταν είδε το φως της δημοσιότητας μία επιστολή που ο κύριος Βαρβιτσιώτης απέστειλε στον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης Ζάεφ , ΜπουγιάρΟσμάνι στην οποία αναφέρει τη γειτονική χώρα ως «Βόρεια Μακεδονία», δηλώνει ότι θα στηρίξει τις ενταξιακές διαδικασίες των Σκοπίων στην ΕΕ και τονίζει ότι η πλήρης εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών είναι κρίσιμη.Σίγουρα, η “kolotumba” της ΝΔ για τη Συμφωνία των Πρεσπών ήταν αναμενόμενη από όλους τους εχέφρονες Έλληνες πολίτες, αλλά σε καμία περίπτωση δεν περίμενε κανείς ότι θα ήταν τόσο σύντομη (λίγες μόλις μέρες μετά τις εκλογές) και ότι ο «Μακεδονομάχος» Βαρβιτσιώτης θα έφτανε στο σημείο να ισχυριστεί ότι η Συμφωνία σηματοδότησε την επίλυση των ζητημάτων μεταξύ Ελλάδας και Σκοπίων. Πέραν πάσης αμφιβολίας, οι εντολές που έλαβαν έξωθεν ήταν αρκούντως πιεστικές για να γίνει αυτή η μεταστροφή γρήγορα και κυνικά.

Είναι προφανές, το ότι για μία ακόμη φορά το εκλογικό σώμα, έπεσε θύμα απάτης προεκλογικής και αριστοτεχνικά ενορχηστρωμένης ξεχνώντας ότι μετά την απομάκρυνση εκ του ταμείου ουδέν λάθος αναγνωρίζεται. Αυτή τη φορά όμως, η απάτη δεν έχει να κάνει με την τσέπη του αφελούς ψηφοφόρου που πίστεψε ότι «λεφτά υπάρχουν». Αυτή τη φορά, πρόκειται για μία συμφωνία με την οποία διακυβεύεται η εθνική μας ταυτότητα και κυριαρχία και ξεπουλιέται όσο όσο η ιστορική μας κληρονομιά. Τα πράγματα αυτή τη φορά, είναι πολύ πιο σοβαρά και επικίνδυνα από μία προεκλογική παροχολογία που αποδείχθηκε κάλπικη. Πλέον, έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια εθνική μειοδοσία η οποία συντελέστηκε με τις ευλογίες όλου, σχεδόν, του πολιτικού συστήματος και των ΜΜΕ και της οποίας οι συνέπειες μπορεί να είναι ολέθριες ακόμα και για την εθνική μας κυριαρχία.

Μ. Μ.

Απάντηση