Μία ενδιαφέρουσα τηλεοπτική έκπληξη – Κόκκινο ποτάμι

Οι ‘’Ελλαδικοί’’ τηλεοπτικοί δίαυλοι τα τελευταία χρόνια, μας έχουν συνηθίσει με εκπομπές που απέχουν πολύ, τόσο σε ποιότητα όσο και σε αισθητική, με τα προγράμματα που υπήρχαν 20 ή 30 χρόνια πρίν. Σαν υποστηρικτές κάθε προσπάθειας που προβάλλει και υποστηρίζει κάθε τι Ελληνικό θα θέλαμε να δώσουμε τα εύσημα σε μία συγκεκριμένη τηλεοπτική προβολή που μας έχει εκπλήξει ευχάριστα. Επαναλαμβάνω υποστηρίζουμε Ελληνικές Ιδέες, όχι τηλεδιαύλους.

Η μεγάλη έκπληξη της νέας τηλεοπτικής χρονιάς είναι η σειρά ‘’Το Κόκκινο Ποτάμι’’ που παίζεται στον τηλεδίαυλο του OPEN Beyond. Η νέα σειρά του Μανούσου Μανουσάκη ξετυλίγει το χρονικό της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου από τους Νεότουρκους όπου και συμπληρώθηκαν 100 χρόνια από την φοβερή για τον Ελληνισμό αυτή περίοδο. ‘’Το Κόκκινο Ποτάμι’’ είναι βασισμένο στο ομώνυμο ιστορικό μυθιστόρημα του Χάρη Τσιρκινίδη, παιδί προσφύγων από τον Πόντο, και έχει ως σκοπό να μην αφήσει κανέναν να ξεχάσει τις θηριωδίες της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Ιδιαίτερη εντύπωση αποτελεί για την αποδοχή του από το Ελληνικό τηλεοπτικό κοινό καθώς τις Κυριακές, όπου και προβάλλεται, παρατηρείται μεγάλη τηλεθέαση, κατατάσσοντας το πρώτο μεταξύ άλλων στην περίοδο προβολής του. Την στιγμή που επικρατεί μια γενικότερη απάθεια για όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα αλλά και από την Ιστορική αμνησία που παρατηρείται, το τηλεοπτικό κοινό φαίνεται να δείχνει ιδιαίτερη ευαισθησία στην παρούσα σειρά και στην ιστορική περίοδο όπου και αναφέρεται. Βέβαια η τουρκική επίθεση στην Συρία ξύπνησε μνήμες σε όλους τους  Έλληνες και υπενθύμισε ότι ο τούρκος δεν αλλάζει…

Η Γενοκτονία του Ελληνισμού του Πόντου είναι μια σκληρή εποχή που χάραξε τη μνήμη και τη ζωή εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων. Η ιστορία επαναλαμβάνεται αλλά δεν πρέπει να επιτρέψουμε να επαναληφθεί άλλη απώλεια ψυχών και εδαφών . Η γνώση της ιστορίας είναι πολύτιμη γιατί μας προετοιμάζει να αντιμετωπίσουμε το απρόσμενο μέλλον. Ο λαός που δεν γνωρίζει την ιστορία του δεν έχει μέλλον.  Η προκλητική συμπεριφορά της τουρκίας σε κάθε επίπεδο είναι διαχρονική, σε συνδυασμό με σφαγές, λεηλασίες και κάθε είδους ασχήμιες.

Σαν Έλληνες και έχοντας τον ανάλογο σεβασμό στην Ιστορία μας, δεν θα επιτρέψουμε να επαναληφθεί καμία απώλεια και θα φανούμε αντάξιοι των Προγόνων μας.  

Σπύρος Καλούτσης

Συγγραφέας

Απάντηση