Μακεδονική Αμνησία

Με τη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο στην παραλιακή λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου ολοκληρώθηκαν οι τριήμερες εορταστικές εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη, δηλαδή της επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940, της απελευθέρωσης της πόλης το 1912 και της εορτής του πολιούχου της Αγ. Δημητρίου. 

Πώς μπορεί άραγε ένας λαός εκατομμυρίων που κατέβηκε στα συλλαλητήρια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη για την Μακεδονία μας, να ξέχασε ποιος ευθύνεται για την κατάπτυστη αυτή συμφωνία; Γιατί για κάθε Εθνική απόφαση και εξέλιξη, θετική ή αρνητική, κάποιοι είναι υπεύθυνοι για αυτό. Υπουργοί, Πρωθυπουργοί, ο Άρειος Πάγος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει μέρος ευθύνης καθώς Συνταγματικά μπορούσε να ανατρέψει την συμφωνία ή τουλάχιστον να καθυστερήσει τις συνομιλίες. Καμία αντίδραση των Ελλήνων πολιτών στο πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας (θεσμικά ‘’υπηρέτη’’ του Έλληνα πολίτη) ενάντια της συμφωνίας των Πρεσπών(Σκοπίων), στην πρωτεύουσα της Μακεδονίας.

Ο Έλληνας όμως γιατί ξέχασε;;; Ελλάς-Ελλάς-Μακεδονία! Ελλάς- Ελλάς στα χνάρια του Μελά! Η Μακεδονία είναι Ελληνική! Κάτω τα χέρια από την Μακεδονία! και πολλά άλλα συνθήματα που βροντοφωνάξαμε ξεχάστηκαν σε μόλις μερικούς μήνες… Φαίνεται ότι η αμνησία είναι επιλεκτική όσο επιλεκτική και θανατηφόρα είναι και η άγνοια της Ιστορίας, ιδίως όταν επαναλαμβάνεται. Αμνησία, Ιστορική άγνοια και απάθεια είναι ίσως τα μεγαλύτερα νοσήματα του Νεοέλληνα και σίγουρα μέρος της παρούσας κατάπτωσης του.

Η Μακεδονία όμως δεν χάθηκε ακόμα εφόσον μπορούμε ακόμα και τώρα να αντιδράσουμε. Οργανωμένα, συντονισμένα και αποτελεσματικά.

Ο Αγώνας συνεχίζεται.

Σπύρος Καλούτσης

Απάντηση