ΤΑΥΤΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΑΡΙΘΜΟΙ

Εδώ και αρκετό καιρό και κυρίως μετά τη μεταπολίτευση του 1974, η ταυτότητα των ατόμων άρχισε να χάνει τη σημασία της και να αντικαθίσταται σταδιακά με αριθμούς. Έφτασε πρόσφατα να νουμεροποιείτε και η ιερή δομή της οικογένειας, αλλάζοντας τα ονόματα του Πατέρα και της Μάνας σε γονέας Α’ και γονέας Β’. Τώρα ποιος είναι ο Α’ και ποιος ο Β’, δεν έχει σημασία. Αρκεί που η ταυτότητα νουμεροποιήθηκε.

Αυτό θυμίζει ένα ωραίο παλαιότερο τραγούδι τότε που οι στίχοι των τραγουδιών είχαν κάτι να πουν κάτι να επισημάνουν, γιατί σήμερα μία έως τρεις λέξεις, επαναλαμβανόμενες με συνοδεία ηχηρού θορύβου ηχητικών οργάνων, δημιουργούν την απαραίτητη θορυβώδη ατμόσφαιρα για τους εκστασιασμένους νεαρούς ή και μεγαλυτέρους, να κινούνται βαριεστημένα στις διάφορες πίστες, συνήθως υπόγειες. Αυτό, λοιπόν, το τραγουδάκι, μεταξύ άλλων, έλεγε: «……τα όνειρά μου έχουνε ταυτότητα, τα όνειρά σου έχουν αριθμό…..» με λίγες λέξεις, επενδεδυμένες με μελωδική μουσική, έδιναν ένα τεράστιο νόημα, γιατί προσδιορίζουν την αξία του ατόμου ως προσωπικότητα και δεν έδιναν στην ανθρώπινη υπόσταση απλά έναν αριθμό, ένα νούμερο.

 Το κάθε άτομο έχει την προσωπικότητά του, δεν είναι ένας αριθμός. Πράγματι τελευταίως, δια να εξυπηρετηθεί δήθεν το σύστημα παρακολουθήσεως των ατόμων, έχουν δοθεί διάφοροι αριθμοί, όπως Α.Φ.Μ., ΑΜΚΑ, κ.α., οι οποίοι όμως δεν προσδιορίζουν την προσωπικότητα του ατόμου. Το μόνο που επιτυγχάνουν είναι να ισοπεδώνουν τα άτομα και να τα υποβιβάζουν σε άψυχα αντικείμενα, που απλώς μετριούνται. Οι δήθεν μοντέρνες ιδέες που μπαίνουν στη ζωή μας από τους «σπουδαγμένους», προβλέπουν, για το καλό μας, να ενσωματώσουν όλους τους επιβληθέντες αριθμούς που μας προσδιορίζουν, σε έναν μόνο, ώστε να μην μπερδευόμαστε με πολλούς και αυτός ο αριθμός θα δίδεται στις μαιευτικές κλινικές στα νεογέννητα που θα τα νουμεροποιούν από τη γέννησή μέχρι το θάνατό τους.

Κατ’ αυτό τον τρόπο, χάνεται η ταυτότητα του ατόμου και το άτομο δεν χρειάζεται πλέον ούτε όνομα ούτε επίθετο. ‘Εχει τον αριθμό του να τον προσδιορίζει. ‘Ολοι με ένα νούμερο με έναν αριθμό. Πλήρης ισοπέδωση της ανθρώπινης προσωπικότητας, όπως ακριβώς τα ζώα που η ποσότητά τους προσδιορίζεται με τον αριθμό.

 θα θέλαμε να κάνουμε μία πρόταση στους εμπνευστές αυτής της μετατροπής της προσωπικότητος σε αριθμό, οι αριθμοί που λήγουν σε μονό, (περιττό) αριθμό να δίδονται για τα θήλεα άτομα και οι λήγοντες σε ζυγό (άρτιο) αριθμό στα άρρενα άτομα, ώστε να προσδιορίζεται τουλάχιστον το φύλο των ατόμων. Για την αλλαγή φύλου, που ενδεχομένως να προκύψει στη συνέχεια του βίου του ατόμου, είτε από γενετική ιδιομορφία, είτε από επιλογή του ατόμου, δεν είμαστε προετοιμασμένοι να προτείνουμε λύση. Χρειάζονται ειδικότεροι από εμάς να δώσουν συμβουλές.

Ας σταθούμε όμως λίγο περισσότερο σ’ αυτή την αλλαγή που έρχεται με ταχύτατους ρυθμούς, δηλαδή στη μετατροπή της ταυτότητας σε αριθμό, της προσωπικότητας σε νούμερο (number).

 Αυτό κατ’αρχήν στρέφεται ευθέως κατά της οικογένειας και στην ουσία την καταργεί. Παύει ο δεσμός της οικογένειας. Δεν υπάρχει πλέον γενεαλογικό δέντρο. Ο κάθε ένας γίνεται ένα ανεξάρτητο νούμερο, ένας αριθμός χαμένος στα εκατομμύρια των αριθμών. Δεν έχει όνομα δεν έχει προσωπικότητα. Είναι το τελευταίο βήμα της παγκοσμιοποιήσεως. Μέχρι τώρα γνωρίζαμε ότι μόνον οι φυλακισμένοι προσδιορίζονταν με αριθμό που έφεραν στη στολή του κρατουμένου ή με ανεξίτηλη γραφή στο χέρι, όπως προσδιορίζονταν οι κρατούμενοι στα γερμανικά στρατόπεδα Εβραίοι. Η πατρίδα δεν έχει πλέον νόημα προσδιορισμού της. Η φυλή καταργείται. Τι θα πει Έλληνας, Τούρκος, Βούλγαρος, Άγγλος, Γάλλος, Γερμανός. Όλοι ένα νούμερο στην πλάτη από γεννησιμιού τους. Όλοι το ίδιο. Αλήθεια τι ωραία έμπνευση!. Νούμερα πληθυσμιακά. Από το ένα μέχρι το 1000 εκεί, από το 1001 μέχρι το 2000 εκεί και πάει λέγοντας. Μα ανήκουν σε άλλες οικογένειες ορισμένα από τα νούμερα αυτά. Δεν πειράζει. Οι αριθμοί να είναι στη σειρά, αυτό μετράει!.

 Και η θρησκεία; πάει κι αυτή. Ο αθεϊσμός να είναι καλά. Δεν χρειάζονται οι Θεοί! Οι αριθμοί άμα υπάρχουν, όλα τακτοποιούνται!.

Μπορούμε να αντιληφθούμε, πόσο κακό κάνει αυτή η νουμεροποίηση της προσωπικότητας των ατόμων;

Προσπαθήσαμε μέσα σε λίγες γραμμές να προσδιορίσουμε τις συνέπειες που θα δημιουργηθούν με την «προοδευτική» αυτή εξέλιξη, γιατί καταργούνται παγιωμένες αρχές και κοινωνικές δομές χιλιάδων ετών. Το άτομο παύει πλέον να αποτελεί προσωπικότητα και ισοπεδώνεται στο επίπεδο του ζώου. Γίνεται ένα νούμερο στον πλανήτη.

 Μπορεί αυτό να εξυπηρετεί τους παγκοσμιοποιητές, που με απλές κινήσεις στους υπολογιστές τους,  θα μπορούν να προσθέτουν, να αφαιρούν, να διαιρούν, να πολλαπλασιάζουν, όπως στις αριθμητικές πράξεις, τα νούμερα των ανθρώπων.

 Όμως ο άνθρωπος, πλάσμα θεϊκό, δεν μπορεί να νουμεροποιηθεί. Θα είναι πάντα ο άνθρωπος με την ταυτότητα, που προσδιορίζει την προσωπικότητά του, με τα προτερήματα και ελαττώματα του και πάντα θα είναι άνθρωπος και όχι αριθμός.

                                     Τάσος Συμιγδαλάς

                                         Εκδότης «ΗΛΕΚΤΡΟΝ»

Απάντηση