Μια Ελλάδα σε απόγνωση

Μια Ελλάδα σε απόγνωση

Δεν έχουν περάσει μερικοί μήνες από την ανάληψη της κυβερνήσεως της Χώρας από την ΝΔ και η κατάσταση μας όλο και δυσχεραίνει σε πολλαπλούς τομείς της καθημερινής πραγματικότητας. Πραγματικά, η μόνη λέξη που θα μπορούσε να περιγράψει την ζοφερή αυτή κατάσταση που όλοι μας βιώνουμε είναι το χάος. 

Σε αυτήν την χαώδη κατάσταση κινούνται και τα Πανεπιστήμια που παρά τις πολλά υποσχόμενες εξαγγελίες της κυβέρνησης για κατάργηση του ασύλου, εξάλειψη της εγκληματικότητας και διοχέτευση κονδυλίων προς καλυτέρευση των Ανώτατων Ιδρυμάτων της Ελλάδος, η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική. 

Την περασμένη Παρασκευή ένα πλήθος έξαλλων αντιεξουσιαστών, εξοπλισμένο με καδρόνια, βαριοπούλες και άγριες διαθέσεις, εισέβαλε στο ιστορικό κτίριο της ΑΣΟΕΕ επί της οδού Πατησίων, και συγκεκριμένα στο γραφείο του πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Εμμανουήλ Γιακουμάκη, με προφανή σκοπό να βιαιοπραγήσει και να καταστρέψει. Από τύχη ο πρύτανης έλειπε από το γραφείο του και γλίτωσε τα χειρότερα. Η οργή των αντιεξουσιαστών επέπεσε ωστόσο σε έναν φοιτητή, ο οποίος έτυχε να βρίσκεται έξω από την πόρτα της πρυτανικής έδρας. Αντιμετωπίστηκε ως άμεσος συνεργάτης του και εδάρη ανηλεώς. Αν δεν επενέβαιναν έγκαιρα υπάλληλοι του Πανεπιστημίου κινδύνευε η σωματική ακεραιότητά του. Όσοι ήταν παρόντες στο περιστατικό μίλησαν για πρωτοφανή επιθετικότητα αλλά και μένος, για άτομα που είναι ικανά ακόμα και για φόνο. Ο πρύτανης θεωρεί ότι απειλείται η ζωή του και το επιστημονικό προσωπικό αναμένει τα χειρότερα, ακόμη και τον εμπρησμό του Ιδρύματος.

Αυτό φυσικά δεν αποτελεί το μοναδικό περιστατικό βίας που συναντούμε στο Πανεπιστήμιο. Μερικές ημέρες πριν το προαναφερθέν συμβάν, δύο αστυνομικοί τραυματίστηκαν κατά την διάρκεια επεισοδίων στην ΑΣΟΕΕ και διακομίστηκαν στο 401, ενώ σύμφωνα με την ενημέρωση της αστυνομίας, περίπου εκατό άτομα πλησίασαν στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο και αφού έσπασαν με κόφτη το λουκέτο της εξωτερικής εισόδου, κατάφεραν να μπουν στον προαύλιο χώρο και να αποχωρήσουν ως «κύριοι» όποτε ήθελαν εκείνοι. 

Κατά την διάρκεια, δε, ερευνών που πραγματοποιήθηκαν σε χώρους πλησίον του Πανεπιστημίου, οι οποίοι τελούν υπό κατάληψη και χρησιμοποιούνται ως «ορμητήρια» για επεισόδια και επιθέσεις σε βάρος αστυνομικών δυνάμεων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, κοντάρια, κράνη, γάντια, κουκούλες full face και ρούχα-υλικά αμφίεσης για κάλυψη χαρακτηριστικών καθώς και πυροσβεστήρες, διαρρηκτικά εργαλεία, φυλλάδια αναρχικού περιεχομένου και κομμάτια από μάρμαρα και πέτρες που χρησιμοποιούνται σε επιθέσεις.

Την ίδια ώρα, παράγοντες της ΝΔ μιλούν για αποκλειστική ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ γι’ αυτήν την έξαρση βίας, λόγω της τετραετούς κυβέρνησής του, πετώντας ουσιαστικά το μπαλάκι στους άλλους για την αδυναμία εξευρέσεως λύσης και πάταξης της εγκληματικότητας στα Πανεπιστήμιά μας. 

Τα Πανεπιστήμια έχουν πλέον μετατραπεί σε άντρα λαθρομεταναστών, λαθρεμπορίου και βίας, ενώ σε τίποτα δεν θυμίζουν Ιδρύματα επιμόρφωσης, μετάδοσης Ιδεών και γνώσεων. Όλες αυτές, όμως, είναι καταστάσεις που με βούληση και πολιτική θέληση μπορούν εύκολα να ανατραπούν και η Ελλάδα να πάρει ξανά την θέση που της αρμόζει ως Γενέτειρα του Πολιτισμού, των Γνώσεων, των Ιδεών και της Προόδου. Η αρχή των Επιστημών έγινε στην Χώρα μας. Ας είμαστε εμείς εκείνοι που ως περήφανοι Έλληνες θα συνεχίσουμε εμπράκτως το μεγαλειώδες έργο των προγόνων μας.  

Μαριλένα Κατσινοπούλου 

Εκπαιδευτικός – ΜΔΕ Διδακτικής 

Μέλος Συντονιστικού Συμβουλίου Ε.ΛΑ.ΣΥΝ.  

Απάντηση