Γιάννης Ζωγράφος : “Έχω μια πιο ιδεατή προσέγγιση στην πολιτική”

Γράφει ο Λευτέρης Πανούσης

 

Οι άνθρωποι της Εθνικής Λαϊκής Συνείδησης [Ε.ΛΑ.ΣΥΝ.]

Γιάννης Ζωγράφος

Εισαγωγή

Σ΄αυτή τη σειρά συνεντεύξεων φιλοδοξώ να σας παρουσιάσω ανθρώπους που συμμετέχουν στο 12μελές Συντονιστικό της Ε.ΛΑ.ΣΥΝ. και θα αναλάβουν να συντάξουν το πρόγραμμα κυβερνησιμότητας του νέου πατριωτικού φορέα αλλά θα επωμισθούν και το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης, για τη διοίκηση και τη λειτουργία του.

Όπως είναι γνωστό ήδη, την 9η Νοεμβρίου 2019 Πρόεδρος της Εθνικής Λαϊκής Συνείδησης εκλέχτηκε ο εν ενεργεία ευρωβουλευτής κ. Γιάννης Λαγός [από 3 υποψηφίους για την ηγεσία] και ψηφίστηκαν τα 12 μέλη του Συντονιστικού, από μια λίστα 25 υποψηφίων, ενώ γράφτηκαν και 203 ιδρυτικά μέλη [ασχέτως με το πόσα μέτρησε ο συμπαθέστατος δημοσιογράφος κ. Σπίνος] .

Να τονίσω ότι και στους 25 αυτους υποψηφίους αλλά και σε άλλα μέλη του κόμματος, θα προταθούν θέσεις ευθύνης, ασχέτως αν εκλέχτηκαν ή όχι, διότι η δουλειά που πρέπει να γίνει ώστε να δημιουργηθεί εκ του μηδενός ένα καινούριο πολιτικό κίνημα λαϊκής βάσης, είναι και πολλή και περίπλοκη.

Κανένας δεν περισσεύει στην Ε.ΛΑ.ΣΥΝ. και όλες/οι μας, θα κληθούμε να προσφέρουμε όσα δυνάμεθα, για να φτάσει το κίνημα εκεί που οραματιζόμαστε ότι θα πρέπει να φτάσει.

Οι στιγμές που περνάει το έθνος μας είναι κρίσιμες και φρονώ ότι ουδείς Έλληνας έχει τη πολυτέλεια της ιδιωτείας και της εκ του μακρόθεν κριτικής. Για να παραφράσω και τον ιδρυτή των σύγχρονων Ολυμπιακών αγώνων, εκείνο που μετράει πλέον στην πολιτική, με διακύβευμα την συνέχιση της ιστορικης υπαρξης του Γενους μας, είναι η συμμετοχη.

Πρώτον λοιπόν στη σειρά αυτή των γραπτών συνεντεύξεων επέλεξα να σας παρουσιάσω τον προεδρεύοντα των τακτικών συνεδριάσεων του Συντονιστικού και πρώτον σε ψήφους μελών, τον δικηγόρο κ. Γιάννη Ζωγράφο.

Απο την εγγραφή μελών στη συγκεντρωση της 9/11ου, για την Ιδρυτικη Διακηρυξη της Ε.ΛΑ.ΣΥΝ

Γραφτηκαν και ψηφισαν λίγο περισσότερα απο 200 μελη


Ερώτηση 1

Αγαπητε κ. Γιάννη Ζωγράφο, ας ξεκινήσουμε με μια σύντομη αυτοπροσωπογραφία σας… Που γεννηθήκατε, που ζείτε, τι έχετε σπουδάσει, τέτοια πράγματα…

Κύριε Πανούση, χαίρομαι που μου δίνετε την ευκαιρία, στη φιλόξενη ιστοσελίδα σας, να πω δυο λόγια για την προσπάθεια και λιγότερα για εμένα, δεδομένο ότι νομίζω κανένας λογικά δεν ενδιαφέρεται. Γεννήθηκα στην Αθήνα, όπου και δραστηριοποιούμαι ως δικηγόρος. 

Αισίως μπήκα στον 26ο χρόνο δικηγορίας. Ασχολούμαι κυρίως με το Ποινικό, στο οποίο έχω κάνει ειδίκευση (Master), η πτυχιακή μου εργασία στο Master ήταν στον ποινικό νόμο περί προσηλυτισμού, αυτός δε είναι και ο λόγος που έχω μεγαλύτερη εξοικείωση στα ζητήματα που αφορούν τα θρησκευτικά δικαιώματα, την Εκκλησία και τα συναφή…

Ερώτηση 2

Πότε, πως και γιατί αποφασίσατε να ασχοληθείτε με την πολιτική; Ποια ήταν η πολιτικη σας πορεία, μέχρι σήμερα, που αναλαβατε υπεύθυνο ρόλο στην Εθνική Λαϊκή Συνείδηση;

Θα σας εκπλήξω, αλλά δεν ασχολούμαι με την πολιτική! Ή τουλάχιστον δεν ασχολούμαι με το να είμαι υποψήφιος, για να το πω καλύτερα. Δεν έχω ποτέ θέσει υποψηφιότητα για καμία δημόσια θέση, σε κανένα κόμμα,  ούτε για το 15 μελές στο σχολείο μου, όπως συνηθίζω να λέω. Έχω μια πιο ιδεατή προσέγγιση της πολιτικής και γι’ αυτό η ενασχόλησή μου έχει περιοριστεί στην νομική στήριξη διαφόρων προσώπων ή κινήσεων που κατά καιρούς εκτιμούσα πολιτικά, σε επίπεδο επιτελικό. Γνώρισα πολλούς αξιόλογους ανθρώπους, από όλους τους χώρους που συνεργάστηκα και με τους περισσότερους από αυτούς, έστω και αν χώρισαν πολιτικά οι δρόμοι μας, διατηρώ καλές αναμνήσεις.  Διετέλεσα επί πολλά έτη επιστημονικός συνεργάτης στη Βουλή καθώς και Νομικός Σύμβουλος στο Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών. 

Η  υποψηφιότητά μου για το Συντονιστικό Συμβούλιο της ΕΛΑΣΥΝ, ήταν η πρώτη , ας το πούμε, δημόσια έκθεσή μου σε ένα συλλογικό όργανο και αυτός ήταν ο λόγος που με εξέπληξε το γεγονός  ότι εξελέγην πρώτος σε ψήφους.

Ερώτηση 3

Ο στόχος αυτων των συνεντεύξεων, είναι να παρουσιαστούν τα πρόσωπα που συμμετέχουν στο 12μελες Συντονιστικο της Ε.ΛΑ.ΣΥΝ. και όχι αυτό καθ’ εαυτό το πρόγραμμα του κόμματος, το οποίο άλλωστε είναι υπό διαμόρφωσιν.  Αυτό θα το παρουσιάσουμε, όταν θα έρθει η ώρα.

Μιας και οι παρουσες συνεντευξεις όμως αφορουν τους οραματιστές και τους πρωτοπόρους που ξεκινάνε ένα τόσο ριψοκινδυνο εγχείρημα όπως τη δημιουργία ενός νέου κόμματος στον ευρύτερο πατριωτικό χώρο, είναι φυσικό να έχουν και πιο προσωπικο χαρακτήρα. Γι’ αυτό και μη διστάζετε να μας εκφράσετε τις προσωπικές σας αποψεις, ασχέτως αν τελικά πρόκειται να αποκρυσταλλωθούν αυτουσιες στο πρόγραμμα του κόμματος ή με κάποιες παραλλαγές, που θα επιβάλλει η δημοκρατική λειτουργία του.

Και πρώτα απ όλα, πως διαμορφώσατε τις ομάδες εργασίας οι οποίες γνωρίζω ήδη ότι θα δουλέψουν συλλογικά, πάνω στη διαμόρφωση του προγράμματος. Ποιοι είναι οι τομείς που θα καλυφθούν και ποια είναι τα χρονοδιαγράμματα σας;

Οι ομάδες εργασίας που έχουν ήδη συγκροτηθεί- αυτή είναι μια ευθύνη που ανέλαβα – έχουν τους αντίστοιχους τομείς ευθύνης των Υπουργείων. Αποτελούνται η κάθε μια από 3-4 άτομα το πολύ, όλοι ειδήμονες στον τομέα τους, και έχουν ως σκοπό να παραδώσουν τις βασικές αρχές του προγράμματος στον τομέα τους μέχρι το τέλος Ιανουαρίου, το δε πλήρες πρόγραμμά τους μέχρι το τέλος Μαρτίου 2020. 

Αυτό, όπως καταλαβαίνετε είναι ένα δύσκολο έργο, αλλά δεδομένου ότι οι άνθρωποι αυτοί είναι εκλεκτοί και διαθέτουν τεχνογνωσία στο αντικείμενό τους, το αποτέλεσμα θα είναι σίγουρα αξιοσημείωτο. 

Όπως βλέπετε κ. Πανούση, ξεκινάμε από τη βάση, από το μηδέν. 

Πριν μιλήσουμε για τα θέματα που αφορούν τον κόσμο, καταρτίζουμε πρόγραμμα συγκεκριμένο, κοστολογημένο και εφαρμόσιμο. Ούτε αερολογίες, ούτε γενικότητες όπως είθισται στην πολιτική αγορά.

Ερώτηση 4

Εκτός από το πρόγραμμα, ιδεολογικό, κοινωνικό, οικονομικό, πολιτιστικό κ.λπ., που θα διαμορφωθεί, θα υπάρξει και κάποιο επίσημο καταστατικό του κόμματος, που θα κατατεθεί στις αρμοδιες αρχές, ώστε το κομμα να εχει νομικη υποσταση;

Πειτε μας τι γινεται με αυτό και ποτε θα είναι ετοιμο…

Το Καταστατικό του κόμματος είναι έτοιμο. Παραμένουν κάποιες τεχνικές λεπτομέρειες και η έγκρισή του από το Συντονιστικό που έχει λάβει σχετική εξουσιοδότηση από την Ιδρυτική Διακήρυξη της 9/11

Ερωτηση 5

Ένα 12μελες συντονιστικο που θα συνεδριαζει τακτικα, είναι εξαιρετικο οργανο από δημοκρατικη αποψη, ωστοσο είναι καπως δυσκινητο. Θα υπαρχει και καποιο άλλο κομματικο οργανο που θα μπορει να διοικει αμεσα και να παιρνει γρηγορες αποφασεις, όπου χρειαζεται;

Θα υπαρχουν  και αλλα κομματικα οργανα, όπως λογου χαριν καποιο πειθαρχικο ή  καποιοι υπεύθυνοι για την επικοινωνια με τον Λαο;

Όλα αυτά που λέτε, έχουν προβλεφθεί στο Καταστατικό. Υπάρχει και πρόβλεψη για ένα, ας το πούμε ενδιάμεσο όργανο, που θα είναι πιο ευέλικτο από το 12 μελές, όπως και ασφαλώς το πειθαρχικό, το γραφείο τύπου και όλα τα υπόλοιπα που απαρτίζουν ένα σύγχρονο και ανοιχτό στην κοινωνία δημοκρατικό κόμμα. Άλλωστε, τουλάχιστον, αυτό το άνοιγμα στην κοινωνία κανένας δεν μπορεί να το αμφισβητήσει, αφού νομίζω είμαστε ο μοναδικός πολιτικός σχηματισμός στην Ελλάδα που προέβη σε ανοιχτή εγγραφή μελών τα οποία και ψήφιζαν κατευθείαν, χωρίς άλλες προϋποθέσεις, και μάλιστα την ίδια μέρα,  για την συγκρότηση του 12 μελούς, χωρίς να ξέρουμε εκ των προτέρων το αποτέλεσμα ή τη σύνθεση που θα μπορούσε να προκύψει.

Ερωτηση 6

Οι αποφασεις του 12μελους θα είναι δεσμευτικες για τον Προεδρο του κινηματος;

Το Καταστατικό προβλέπει ότι το ανώτατο όργανο του κόμματος είναι το Συντονιστικό, όχι ο Πρόεδρος. Αυτό είναι ακόμα μια πρωτοτυπία. Τυπικά λοιπόν το Συντονιστικό δεσμεύει τον Πρόεδρο και ο Πρόεδρος υλοποιεί τις αποφάσεις του, χωρίς να μπορεί να το καταργεί.  Αυτό για άλλους χώρους ήταν απλά «άλλοθι» νομιμότητας, για μας καταστατική μας αρχή. 

Άλλοι φτιάχνουν όργανα και συμβούλια για να μπορούν να τα ελέγχουν και να τα ποδηγετούν, εμείς για να παράγουν πολιτική. Οι αρχηγισμοί και όλα τα συναφή που έχουν πλήξει βάναυσα στα μάτια του κόσμου, τον λεγόμενο «πατριωτικό» , δεξιό χώρο, δεν υπάρχουν εδώ. 

Τα όργανα αλληλεπιδρούν μεταξύ τους, αλληλοσυμπληρώνονται και λειτουργούν για την προώθηση των αρχών του κόμματος στην κοινωνία. 

Δείτε το ως εξής: Τα όργανα που έχουν την δημοκρατική νομιμοποίηση του Συνεδρίου , δηλαδή το Συντονιστικό και ο Πρόεδρος είναι εκείνα που καθορίζουν και ελέγχουν τα υπόλοιπα όργανα, που δεν είναι αιρετά. Το ενδιάμεσο όργανο για το οποίο μιλήσαμε παραπάνω, το πειθαρχικό, το γραφείο τύπου κλπ.

Ερώτηση 7

Οι συνεδριάσεις του συντονιστικου ή εστω καποιες από αυτές, θα είναι ανοιχτες;

Αν καποιοι νεοι ανθρωποι γραφτουν ως μελη και ενδιαφερθουν να αναλαβουν θεσεις ευθυνης, θα έχουν τη δυνατοτητα;

Το Συντονιστικό όπως σας είπα, είναι η καρδιά του κόμματος. Αποφάσεις που λαμβάνονται από ένα συλλογικό εκλεγμένο όργανο, με απαρτίες, πλειοψηφίες και τήρηση πρακτικών για τις συνεδριάσεις, δεν είναι δημόσιες, γιατί σε αυτό το όργανο  γίνονται ανταλλαγές απόψεων και τοποθετήσεις που δεν είναι ανακοινώσιμες μέχρι την λήψη της απόφασης, για ευνόητους λόγους. 

Μετά την απόφαση όμως, σε κάθε ζήτημα, θα ακολουθούν ανακοινώσεις ή Δελτία Τύπου για το τι ακριβώς έχει αποφασιστεί σε κρίσιμα κοινωνικά ή πολιτικά ζητήματα, γιατί δεν είναι όλα αυτής της μορφής. 

Το εάν θα υπάρξουν και κάποιες «ανοιχτές» , όπως το θέσατε, συνεδριάσεις θα το δούμε, είναι οπωσδήποτε μια απόφαση που δεν μπορώ να πάρω εγώ, αλλά το ίδιο το Συντονιστικό, εφόσον τεθεί στην ημερήσια διάταξη, με τη διαδικασία που προβλέπεται

Ερωτηση 8

Εσεις προσωπικα, σε ποιον πολιτικο χωρο θα θελατε να βρίσκεται πιο κοντα η Ε.ΛΑ.ΣΥΝ;

Στον παραδοσιακο εθνικιστικο, στον ευρυτερο πατριωτικο, στον νεοεθνικιστικό χώρο, όπως διαγράφεται στην εποχη μας, από την πολιτική πρακτικη ευρωπαϊκων αντινεοταξικων κινηματων, τυπου Λεπεν, Σαλβινι κ.λπ., στη λεγόμενη λαϊκη δεξιά ή στην κεντροδεξιά;

Όχι φυσικα ότι οι ταμπελες είναι το παν, αλλα έστω να μας διαγραψετε έναν προχειρο αρχικο χαρτη, που θα λαβει την τελικη του μορφη, βασει του προγραμματος σας…

[Ζητω παντα την προσωπικη σας αποψη και το ιδαιτερο οραμα που εχετε ως Έλλην πολιτης]

Προσωπικά η ΕΛΑΣΥΝ θα ήθελα να βρίσκεται κοντά σε όλους όσους σκέφτονται και πράττουν ελληνικά. Δεν πρόκειται να σας πω τις γνωστές κοινοτυπίες περί «υπέρβασης του πολιτικού φάσματος» περί «κατάργησης του κλασικού άξονα δεξιάς- αριστεράς» κλπ, γιατί τίποτα από αυτά δεν ισχύει απόλυτα και όλοι πλέον είναι, ευτυχώς, καχύποπτοι με όσους τους προτείνουν «έτοιμες λύσεις». Αφού όμως το θέτετε προσωπικά το ερώτημα- και επομένως μου δίνετε την ευκαιρία να μην δεσμεύω με την απάντησή μου το σύνολο των ανθρώπων που πλαισιώνουν την προσπάθεια- θα σας έλεγα ότι θα ήθελα η ΕΛΑΣΥΝ, με παλαιούς όρους να απευθύνεται στον «εθνικόφρονα» και με νέους όρους, στην λαϊκή δεξιά τύπου Σαλβίνι και Όρμπαν στην Ευρώπη, για να δώσω ένα στίγμα που θα γίνει κατανοητό από όλους.

Ερωτηση 9

Ας μιλησουμε τωρα και λιγο για εσας…

Υπαρχει καποια δραστηριοτητα με τη οποια σας αρεσει ιδιαιτερα να ασχολειστε στον ελευθερο χρονο σας; Τι ειδους μουσικη ακουτε; Ποια από τις τέχνες σας συγκινει περισσότερο; Πειτε μου καποιες κινηματογραφικες ταινιες που πιστευετε ότι σας εκφραζουν και τις αγαπατε ιδιαιτερα…

Ξαναλέω ότι δεν ενδιαφέρει κανέναν τι κάνω, αλλά αφού επιμένετε, για να μην εκληφθεί ως υπεκφυγή, σας απαντώ! Τα ταξίδια είναι η μεγάλη μου αγάπη. Κυρίως τα μη οργανωμένα ή καλύτερα, αυτά που διοργανώνω εγώ. Ταξιδεύω ακατάπαυστα από 18 χρόνων.  Σε αυτά έχω ξοδέψει τον περισσότερο ελεύθερό μου χρόνο και τα περισσότερά μου λεφτά. Έχω ταξιδέψει σε δεκάδες χώρες σε όλο τον πλανήτη, έχω κινδυνεύσει πολλές φορές, έχω συλληφθεί,  έχω δοκιμάσει εκατοντάδες  περίεργα φαγητά, έχω τραβήξει χιλιάδες φωτογραφίες και ταινίες  και αισθάνομαι ότι ακόμα δεν έχω κάνει τίποτα. Με τη μουσική δεν έχω «κολλήματα» αν και μεγάλωσα με «γαλλικά και πιάνο». Ακούω τα πάντα αλλά όχι ως κύρια δραστηριότητα. Τα βιβλία είναι η δεύτερη σημαντική, εκτός δουλειάς, απασχόλησή μου, κυρίως θρησκειολογικού περιεχομένου και μυθιστορήματα. Όταν βρω χρόνο, γράφω κιόλας, μυθιστορήματα, το πρώτο μου κυκλοφόρησε με τίτλο «Η Αρένα» , το 1997 που πήγε αρκετά καλά και πρόκειται σύντομα να κυκλοφορήσει και ένα ακόμα που έκανε χρόνια να τελειώσει, λόγω έλλειψης χρόνου.

Ερωτηση 10η [και τελευταια]…

Ιεραρχειστε μου τα 5 σημαντικοτερα προβληματα που θεωρειτε ότι αντιμετωπιζει σημερα η Ελλαδα, αλλα και η Ευρωπη γενικοτερα…

Για την Ελλάδα: 1) Λαθρομετανάστευση, 2) Δημογραφικό 3) Οικονομία 4) Εγκληματικότητα 5) Παιδεία . 

Για την Ευρώπη: 1) Κυριαρχία της γερμανικής πολιτικής που ανέκαθεν ήταν αντιευρωπαϊκή και ανθελληνική 2) Αποχριστιανοποίηση των εθνών 3) Αλλοίωση του ευρωπαϊκού πληθυσμού 4) Ανυπαρξία κοινής εξωτερικής πολιτικής και άμυνας 5) «Δικαιωματισμός» που αποτελεί τον δούρειο ίππο της παγκοσμιοποίησης και των κάθε λογής απατεώνων 

Σας ευχαριστω θερμα για τον χρονο και τον κοπο σας, να απαντησετε στις ερωτησεις μου

Εγώ ευχαριστώ πολύ για τις ερωτήσεις. 

Από την ανοιχτή ψηφοφορία της Ε.ΛΑ.ΣΥΝ. στο ξενοδοχειο Αμαλία για την εκλογη του 12μελους

Ο κ. Γιαννης Ζωγραφος ηρθε πρωτος σε ψηφους, αναμεσα σε 25 υποψηφίους

 

Πηγή : http://panusis.blogspot.com/

 

Απάντηση