Ο Ερντογάν συνεχίζει να απειλεί την Ελλάδα

Είναι γνωστό ότι εδώ και καιρό ο Ερντογάν απειλεί πλέον ανοιχτά την Πατρίδα μας, ενώ πρότινος διεμήνυε ότι «η Ελλάδα θα πληρώσει το τίμημα γι’ αυτές τις ενέργειές της διεθνώς» μετά από την απέλαση του πρέσβη της Λιβύης. Η παράνομη συμφωνία της Τουρκίας με την υπάρχουσα κυβέρνηση Σάρρατζ της Λιβύης έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις των ΗΠΑ, Ρωσίας, Ισραήλ αλλά και της ΕΕ., καθώς στην πραγματικότητα η κυβέρνηση της Λιβύης δεν έχει την νομιμοποίηση ώστε να υπογράψει ένα τέτοιο μνημόνιο. Την ίδια ώρα ο υπουργός Εξωτερικών Δένδιας, πραγματικά ανίκανος να επιδείξει μια ουσιαστική και ανυποχώρητη ως προς τα δικαιώματα της Ελλάδος εξωτερική πολιτική, ζητά από τις Βρυξέλλες την καταδίκη των εν λόγω μνημονίων και την δημιουργία πλαισίου κυρώσεων, ενέργειες που ως φαίνεται αφήνουν παντελώς αδιάφορη την κυβέρνηση της Τουρκίας. 

Ο Μητσοτάκης, δε, ανίκανος και αυτός να διαχειριστεί αυτό το υψίστης ασφαλείας θέμα, θα ζητήσει – σύμφωνα με δημοσιεύματα – την παρέμβαση των Ευρωπαίων εταίρων, όπως πριν από λίγες ημέρες διαφαίνονταν ότι θα ζητούσε την παρέμβαση του ΝΑΤΟ για να επιλυθούν τα προβλήματα με την Τουρκία. 

Οι πράξεις, όμως, της κυβέρνησης Μητσοτάκη αφήνουν παντελώς αδιάφορο τον σουλτάνο Ερντογάν που φαίνεται να μην νοιάζεται ούτε για την νομιμότητα της κυβέρνησης Σάρρατζ, ούτε για τα «γαβγίσματα» της ΝΔ, καθώς καλά γνωρίζει την λαϊκή ρήση πως «σκύλος που γαβγίζει δεν δαγκώνει». Αυτό δεν είναι δύσκολο να το διαπιστώσει κανείς παρατηρώντας τις ενέργειες της Τουρκίας να δημιουργεί συνεχώς τετελεσμένα με στόχο την συνεκμετάλλευση των ενεργειακών πηγών της Ανατολικής Μεσογείου. Η Ελλάδα, ανίκανη να δώσει μια ηχηρή απάντηση στις προκλήσεις αυτές, προσπαθεί με διπλωματικά μέσα να βρει το «δίκιο» της, δείχνοντας στην πραγματικότητα μια άτακτη υποχώρηση σε θέματα άκρως νευραλγικά για την εδαφική της ακεραιότητα. 

Για όλους αυτούς τους λόγους ο σουλτάνος δήλωσε πως: «Με τη συμφωνία με τη Λιβύη, η Άγκυρα έδειξε στον κόσμο την αποφασιστικότητά της να προστατεύσει τα δικαιώματά της, υπό το διεθνές δίκαιο», ενώ σε άλλο σημείο ανέφερε ότι η Τουρκία δεν θέλει να δημιουργήσει εχθρούς, αλλά να κερδίσει φίλους. Παράλληλα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να δώσει η Άγκυρα στρατιωτική βοήθεια στη «νόμιμη κυβέρνηση» της Λιβύης. 

«Οι Ελληνοκύπριοι, η Αίγυπτος, η Ελλάδα και το Ισραήλ δεν μπορούν να δημιουργήσουν γραμμή μεταφοράς φυσικού αερίου χωρίς τη συγκατάθεση της Τουρκίας, με βάση τη συμφωνία με τη Λιβύη», υποστήριξε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που τόνισε ότι η Τουρκία «θα μπορεί να κάνει έρευνες στην ΑΟΖ».

«Άλλοι διεθνείς παράγοντες δεν μπορούν να κάνουν γεωτρήσεις στις περιοχές που έχει χαρακτηρίσει η Τουρκία, στη συμφωνία με τη Λιβύη», δήλωσε ακόμη ο Ερντογάν. «Τα χέρια της Ελλάδας είναι δεμένα. Αυτό τους τρελαίνει», συμπλήρωσε ο Τούρκος πρόεδρος, αλλά δήλωσε έτοιμος για συνομιλίες με όλες τις πλευρές. Παράλληλα, προανήγγειλε ότι η Τουρκία θα αγοράσει κι άλλο πλοίο γεωτρύπανο. «Θα κάνουμε ενέργειες όχι μόνο στη Μεσόγειο, αλλά και στη Μαύρη Θάλασσα, ακόμη και σε διεθνή ύδατα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος.

Ως φαίνεται ο σουλτάνος συνεχίζει ακάθεκτος την ανυποχώρητη εξωτερική πολιτική του με σκοπό την «συνεκμετάλλευση» υδάτων που δεν του ανήκουν καν, έχοντας όμως απέναντί του μια Ελλάδα έτοιμη για πολλαπλές υποχωρήσεις που θυσιάζει στο βωμό μιας δήθεν διπλωματίας το μέλλον όλων των Ελλήνων. 

Μαριλένα Κατσινοπούλου

Εκπαιδευτικός – ΜΔΕ Διδακτικής

Μέλος Συντονιστικού Συμβουλίου Ε.ΛΑ.ΣΥΝ.

 

 

youtube elasyn ελασυν λαγος

Απάντηση