Ο ΛΟΧΙΑΣ ΠΟΥ ΣΩΖΕΙ

H παραπάνω δημοσίευση της έγκριτης ιταλικής «Corriere della sera», αναφέρεται σε ένα παραλειπόμενο (από όλα τα άλλα διεθνή ΜΜΕ που κάλυψαν την Συνδιάσκεψη του Βερολίνου) που έχει κατά τη γνώμη μου τεράστιο πολιτικό ενδιαφέρον. Φέρει τίτλο «Το τελεσίγραφο της Μέρκελ στον στρατηγό Χάφταρ (ο οποίος δεν απαντάει στο τηλέφωνο)» . 

Από την ανάγνωση του αναλυτικού δημοσιεύματος προκύπτει ο Στρατηγός που αν και είχε προσκληθεί στην Συνδιάσκεψη δεν συμμετείχε σε αυτήν- όπως και ο αντίπαλός του Σάρατζ – κλήθηκε 9 φορές από τη Μέρκελ στο τηλέφωνο προκειμένου να προσυπογράψει το Σύμφωνο στο οποίο είχαν καταλήξει οι συμμετέχοντες ηγέτες. Παρά ταύτα, δεν το σήκωνε και η – συνήθως ψύχραιμη Μέρκελ- άρχισε να χάνει εμφανώς την υπομονή της και δήλωσε στους υπολοίπους: «Θα περιμένουμε άλλα 10 λεπτά και αν συνεχίσει να αρνείται, κλείνουμε εδώ το έγγραφο με ό,τι έχει συμφωνηθεί». Κάπως έτσι και έγινε, καταλήγει η ιταλική εφημερίδα.

Τι συμπεράσματα προκύπτουν από-  το άγνωστο μέχρι σήμερα- περιστατικό; Ότι ο Χάφταρ είναι ένας αληθινός Ηγέτης με ..αρχές και όχι ένα θλιβερό ανδρείκελο σαν και αυτά που έχουμε εμείς μπλέξει. Ένας πραγματικός Αρχηγός με Α κεφαλαίο, και όχι ένα κομπλεξικό ανθρωπάκι που κορδώνεται μπροστά στον καθρέφτη του μπάνιου του και κάνει τον καμπόσο στους ολιγόμυαλους ακολούθους του, μόνο και μόνο για να τον προσφωνούν  και να στέκονται προσοχή. Είναι ένας Αρχηγός που δεν παπαγαλίζει τις ατάκες των μεγάλων της ιστορίας, αλλά που γράφει ο ίδιος ιστορία.

Την ώρα που τα ανθρωπάκια που το παίζουν ηγέτες και αρχηγοί κάθονται σούζα ακόμα και στον θαλαμηπόλο της καγκελαρίου, τρέχουν με ένα νεύμα της και αδημονούν για μια φιλοφρόνησή της και έναν μπαγιάτικο νερόβραστο καφέ που τους κερνάει, ένας πραγματικός Ηγέτης – από την οποία θεωρητικά εξαρτάται η τύχη του- την «γράφει» κανονικά και δεν της δίνει περιθώρια να τον θεωρήσει υποδεέστερο και υποτακτικό. Δεν υπογράφει συμφωνητικά στα οποία δεν συμμετείχε, ούτε και «μνημόνια». Γιατί προφανώς ξέρει ότι τις τύχες του έθνους του, τις κρατάει στα χέρια του ο ίδιος και ο λαός του. Όχι Στρατηγό και Πρωθυπουργό, λοχία να είχαμε με τέτοιο ανάστημα, θα είχαμε ήδη σωθεί! 

Γιάννης Ζωγράφος

Δικηγόρος- ΜΔΕ Ποινικού Δικαίου

Μέλος Συντονιστικού Συμβουλίου ΕΛΑΣΥΝ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here