Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ

Η Κυριακή της Ορθοδοξίας που γιορτάζουμε σήμερα, είναι από τις μεγαλύτερες- και πιο συμβολικές- εορτές του χρόνου. Συμβολίζει την αναστήλωση των εικόνων που είχαν αποσυρθεί από «χριστιανούς» αλλά στην πράξη αιρετικούς Αυτοκράτορες του Βυζαντίου για περίπου 150 χρόνια, μια μακρά σειρά ετών μέσα στην οποία κλονίστηκε συθέμελα ολόκληρη η Αυτοκρατορία, με μάχες, συγκρούσεις και πλήθος βίαιων επεισοδίων. Τελικά, η Αυτοκράτειρα Θεοδώρα, ανακηρύσσοντας την επαναφορά των εικόνων στους ναούς το 842, έδωσε τέλος στο αδιέξοδο της εμφυλιοπολεμικής κατάστασης που ταλάνιζε για ενάμιση περίπου αιώνα την Αυτοκρατορία και σφράγισε, με λαμπρό πανηγυρισμό και λιτανεία, και σύσσωμο το πλήθος των πιστών που κρατούσε ψηλά στα χέρια τις εικόνες,  το πρόβλημα που παραλίγο να κοστίσει την ενότητα του Βυζαντίου. 

Κάθε μέρα σαν σήμερα, σε ανάμνηση της αναστήλωσης, καθιερώθηκε η λιτανεία  στην οποία, ήδη από τα χρόνια του Γεωργίου του Α’ , παρίσταται ο εκάστοτε Αρχηγός του Κράτους, που μάλιστα αναγιγνώσκει ο ίδιος το «Πιστεύω» 

Αυτή η Οικουμενικότητα της Ορθοδοξίας, και του πανανθρώπινου μηνύματος της αιώνιας νίκης της Εκκλησίας επί των αιρετικών και των πολεμίων της, εκφράζεται στην φωτογραφία, που είναι σημερινή, και απεικονίζει τον Ηγούμενο της Ι.Μ. Χρυσοπηγής (του εμβληματικού μοναστηριού των Χριστόδουλου, Αμβροσίου και Καλλινίκου) με την ακολουθία του, να χοροστατεί με προεξάρχοντα τον Μητροπολίτη Ουγκάντας Σίλβεστρο. 

Τα άπταιστα ελληνικά του, η ευλάβειά του και οι επισημάνσεις του σχετικά με τον πόλεμο που δέχεται η Ορθοδοξία παγκοσμίως καθώς και η ανάγκη για διεύρυνση της ιεραποστολής, αποτελούν το καλύτερο μήνυμα (ακόμα και πολιτικό) για όσους βλάκες συνεχίζουν κακοπροαίρετα να συγχέουν την Ορθόδοξη πίστη με τον «ρατσισμό» και την «μισαλλοδοξία». Η μοναδική Οικουμενικότητα που δεχόμαστε, είναι αυτή της Ορθοδοξίας και κοινωνοί της μπορούν να είναι όλοι, ανεξαρτήτως φύλου, φυλής, εθνικότητας και χρώματος. Με τον τρόπο αυτό, η Ορθοδοξία αντέχει μέσα από τις χειρότερες προκλήσεις, βασανιστήρια, ολοκαυτώματα, πολέμους και καταστροφές για 2000 χρόνια, όταν άλλες δοξασίες που κυριάρχησαν για αιώνες, σήμερα δεν υπάρχουν ούτε ως στατιστικό δείγμα. Η καλύτερη απάντηση σε όποιον «κατηγορείται» από τους κάθε λογής άθεους, μπολσεβίκους και  τομάρια της παγκοσμιοποίησης για «ρατσιστής», είναι η δύναμη της εικόνας ενός μαύρου Ιεράρχη, να διακονεί το ποίμνιο στη συμβολική αυτή εορτή, σε ένα Μοναστήρι που στους νοσηρούς εγκεφάλους τους, έχει συνδεθεί με την «οπισθοδρόμηση» , τις «παραθρησκευτικές οργανώσεις», τον εθνικισμό και την «συντήρηση»! Χρόνια Πολλά! 

ΓΙΑΝΝΗΣ ΖΩΓΡΑΦΟΣ

Δικηγόρος- ΜΔΕ Ποινικού Δικαίου

Μέλος Συντονιστικού Συμβουλίου ΕΛΑΣΥΝ

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Πολύ ενδιαφέρουσα η ανάρτηση για την Κυριακή της Ορθοδοξίας επειδή μου αρέσει να μαθαίνω…. Ευχαριστουμε

  2. Mπραβο ,εξαιρετικο αυτο το αρθρο του κ.Ζωγραφου !!! Συγχαρητηρια στο κινημα σας για το εργο που παραγει!!!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here