Πομάκοι ο άγνωστος Eλληνισμός

Αυτές τις μέρες το ενδιαφέρον ημών των Ελλήνων έχει στραφεί στα σύνορα μας με την Τουρκία στον Έβρο, λόγω τού υβριδικού πολέμου πού μας έχει κηρύξει η Τουρκία, εργαλειοποιώντας μεγάλες ομάδες μουσουλμάνων δήθεν προσφύγων (Αφγανών, Πακιστανών) που θέλουν να εισβάλουν στην Ελλάδα και να την εποικίσσουν, με ότι μπορεί αυτό να σημαίνει για την επιβίωση τού έθνους μας.

Έτσι και εγώ διαβάζοντας διάφορα άρθρα για το θέμα διάβασα ένα άρθρο στο Έθνος (5/3/2020) τού κυρίου Κώστα Ασημακόπουλου με τίτλο<Συγκινητική προσφορά στον Ελληνικό στρατό από τους Μουσουλμάνους του Έβρου.>
Όπως αναφέρει το άρθρο στις δηλώσεις του ο δήμαρχος Σουφλίου Παναγιώτης Καλακικος είπε ότι ανεξάρτητου θρησκείας οι Έλληνες είναι ενωμένοι.
Προφανώς αναφέρεται και στους Πομάκους. Οι Πομάκοι κατοικούν στην οροσειρά της Ροδόπης (και από τις δύο μεριές των συνόρων Ελλάδας- Βουλγαρίας). Είναι γηγενής Θρακιώτες απόγονοι των αρχαίων Θρακικών φύλων. Σύμφωνα με τους αρχαίους συγγραφείς οι Αγριάνες ήταν οι αρχαίοι πρόγονοι των Πομάκων, πήραν μέρος στην εκστρατεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου και μάλιστα σ’ αυτούς οφείλεται η νίκη στην μάχη του Γρανικού ποταμού. Η ονομασία Πομάκος προέρχεται ετυμολογικά από το όνομα<Ιππομαχοι> που είχαν οι ιππείς πολεμιστές του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Τα υπολείμματα χριστιανικών μνημείων δείχνουν ότι οι Πομάκοι ήταν χριστιανοί ως τον16ο-17ο αιώνα. Τους κατέκτησαν οι Βούλγαροι τον 13ο-14ο αιώνα . Οι Τούρκοι εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στην περιοχή το 1365 με τα στρατεύματα του Εβρενός Μπέη. Οι Πομάκοι εξισλαμίστηκαν μετά τον 14ο αιώνα. Ομαδικοί εξισλαμισμοί αναφέρονται συγκεκριμένα στα μέσα του 17ου αιώνα (1656). Μετά τους εξισλαμισμούς οι πηγές αναφέρουν την καταστροφή 18 εκκλησιών και 336 παρεκκλησίων στην οροσειρά της Ροδόπης. Μετά την συνθήκη τού Βερολίνου το (1878) ίδρυσαν ανεξάρτητη δημοκρατία πού το 1886 προσαρτήθηκε στην Βουλγαρία μαζί με την Ανατολική Ρωμυλία. Όμως το 1913 οι Πομάκοι αντέδρασαν στην ένωση τής Δυτικής Θράκης με την Βουλγαρία και ίδρυσαν την < Δημοκρατία της Κομοτηνής> . Το 1918 Πομάκος βουλευτής τής Βουλγαρικής Βουλής ζήτησε η περιοχή των Πομάκων να περιληφθεί στην Ελλάδα. Τέλος με την οριστική διαμόρφωση των Ελληνοβουλγαρικών συνόρων (συνθήκη των Σεβρών 1920) ένα τμήμα των Πομάκων (το μεγαλύτερο) έχει υπαχθεί στην Βουλγαρία. Η γλώσσα των Πομάκων είναι κράμα της Ελληνικής – Βουλγαρικής – Τουρκικής και χτίστηκε πάνω στα αρχαία Ελληνικά. Το μεγαλύτερο ποσοστό των Ελληνικών λέξεων που βρίσκονται στην γλώσσα  είναι ρήματα. Βάση τής Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι μία από τις γλώσσες των μειονοτήτων τής Ευρώπης.
Η Ελληνική Πολιτεία έκανε το εγκληματικό λάθος την δεκαετία τού 1950 να επιβάλλει διά νόμου την Τουρκική γλώσσα σε όλα τα σχολεία της μουσουλμανικής μειονότητας ακόμα και σε αυτά των Πομάκων. Αναγνωρίσαμε παρά την συνθήκη της Λωζάννης (1923) την μουσουλμανική μειονότητα της Δυτικής Θράκης ως Τουρκική. Το λάθος αυτό δεν έχει διορθωθεί μέχρι σήμερα!
Οι Έλληνες μουσουλμάνοι καθώς και οι Πομάκοι έχουν εγκαταλειφθεί από την Ελληνική Πολιτεία στις ορέξεις των εχθρών της πατρίδας μας. Ελπίδα μας στην Ε.ΛΑ.ΣΥΝ είναι να ξανανοίξει η αγκαλιά της Ελλάδας για τους Έλληνες.

Δημήτρης Ανδρεάκος

Αρχιφύλακας ΕΛ.ΑΣ.

Περιφερειακός Σύμβουλος Αττικής

Μέλος Συντονιστικού Συμβουλίου Ε.ΛΑ.ΣΥΝ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here