Γ. Λαγός μόνος του ενάντια στο Spiegel που μιλά για νεκρούς λαθρομετανάστες. “Θα ζητήσετε συγγνώμη από την Ελλάδα”

Επιστολή-κόλαφο απέστειλε στο σύνολο των Ευρωβουλευτών ο Γιάννης Λαγός για τα fake news που διασπείρει το Spiegel σχετικά με τον δήθεν θανάσιμο πυροβολισμό Πακιστανού λαθρομετανάστη στον Εβρο από ελληνικά πυρά. Αν και υπάρχουν 8 εκλεγμένοι “κυβερνητικοί” Ευρωβουλευτες, οι οποίοι τηρούν σιγην ιχθύος μπροστά στην τουρκική προπαγάνδα και την αθλιότητα του Spiegel, μόνο ο επικεφαλής της Ε.ΛΑ.ΣΥΝ ύψωσε ανάστημα απέναντι σε όσους αναπαράγουν τα μυθευματα που διαρρέει στον Τύπο το καθεστώς Ερντογάν. Μέσω της επιστολής του ο Γιάννης Λαγός αποδομει τόσο την φτηνή προπαγάνδα του σουλτάνου όσο και τα ασύστολα ψεύδη των αργυρώνητων δημοσιογράφων του κατάπτυστου Spiegel.

Ακολουθεί η επιστολή του Γ. Λαγού προς τους ευρωβουλευτές:

Tο Spiegel διασπείρει ψευδείς ειδήσεις εναντίον της Ελλάδας! ΚΑΝΕΙΣ δεν σκοτώθηκε ή πυροβολήθηκε στον Έβρο από ελληνικά πυρά!

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Σκοπός της παρούσας επιστολής είναι η καταγγελία ψευδών ειδήσεων εκ μέρους του γερμανικού περιοδικού Spiegel εις βάρος της Ελλάδας με ένα άρθρο το οποίο ευθυγραμμίζεται με την προπαγάνδα Ερντογάν που εδώ και μήνες προσπαθεί να εργαλειοποιήσει τους λαθρομετανάστες που προσπαθούν να εισβάλλουν στην Ελλάδα μέσω των ελληνοτουρκικών συνόρων. Σύμφωνα με το κατάπτυστο δημοσίευμα του Spiegel, το οποίο φέρει τον τίτλο “Αναπαράσταση της υπόθεσης Muhammad Gulzar- Ο θανάσιμος πυροβολισμός στα σύνορα της Ευρώπης”, “ένας Πακιστανός πέθανε στην προσπάθεια να διαπεράσει τον συνοριακό φράχτη ανάμεσα σε Τουρκία και Ελλάδα. Η έρευνα του Spiegel δείχνει ότι πιθανότατα πυροβολήθηκε από Έλληνες στρατιώτες”. Το Spiegel, ως φερέφωνο του καθεστώτος Ερντογάν, αναφέρει ότι στις αρχές Μαρτίου ο Muhammad Gulzar, προσπαθώντας να περάσει τον συνοριακό φράχτη, πυροβολήθηκε στο στήθος και πέθανε. 

Με περίσσιο θράσος, το Spiegel και οι δημοσιογράφοι του, οι οποίοι πιθανότατα (όπως αναφέρουν για τον πυροβολισμό από την ελληνική πλευρά) έχουμε κάθε λόγο να εικάζουμε ότι είναι στο payroll του Ερντογάν, στηρίζουν ένα τόσο σοβαρό ρεπορτάζ σε ψευδή στοιχεία και βλακώδεις εικασίες. Για να εκπονήσει αυτό το γελοίο ρεπορτάζ το οποίο καταλήγει στο ότι “πιθανότατα” η ελληνική πλευρά πυροβόλησε και σκότωσε κάποιον λαθρομετανάστη, το Spiegel ισχυρίζεται ότι συνεργάστηκε με τις ερευνητικές ομάδες Forensic Architecture, Lighthouse Reports και Bellingcat. 

Σύμφωνα με την Bellingcat, το στοιχείο που επιβεβαιώνει τον θάνατο του Gulzar, δεν είναι παρά φωτογραφίες που διέρρευσαν στον Τύπο. Ποιος όμως, διέρρευσε τις φωτογραφίες; Ο πρόεδρος της τουρκικής κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ερευνας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ο οποίος τυγχάνει και μέλος του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν! Είναι τουλάχιστον οξύμωρο, η Τουρκία που είναι διαβόητη για γενοκτονίες και για την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκατομμυρίων ανθρώπων, ξαφνικά να κόπτεται για τα δικαιώματα αυτών που εργαλειοποιεί με σκοπό να εκβιάζει την ΕΕ σαν κοινός εγκληματίας! Σε κάθε περίπτωση, η Τουρκία είναι ο πλέον αναξιόπιστος “μάρτυρας κατηγορίας” και ειδικά από τη στιγμή που αποδεδειγμένα οι πυροβολισμοί στα σύνορα είναι δική τους προσφιλής τακτική. Την Τρίτη 5 Μαϊου, ομάδα περιπολίας της Frontex, αποτελούμενη από Έλληνες και Γερμανούς, δέχθηκε πυροβολισμό από την τουρκική πλευρά, ενώ το βράδυ της Πέμπτης (30-04) δύο φουσκωτά της τουρκικής στρατοχωροφυλακής κινήθηκαν κατά μήκος του ποταμού και στο σήμα Ελλήνων συνοριοφυλάκων απάντησαν με πυροβολισμούς στον αέρα και μια φωτοβολίδα που προσγειώθηκε σε ελληνικό έδαφος. Τα γεγονότα αυτά επιβεβαιώθηκαν από το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών. 

Είναι γνωστές τοις πάσι αυτές οι άθλιες τακτικές της Τουρκίας ωστόσο, το συγκεκριμένο μύθευμα περί πυροβολισμού από Έλληνες συνοριοφύλακες, είναι διάτρητο. Τόσο το Spiegel όσο και η τουρκική πλευρά, επικαλούνται ότι το θανάσιμο τραύμα στο σώμα του Πακιστανού λαθρομετανάστη προήλθε από σφαίρα με διαμέτρημα 5,56 mm. Ωστόσο, φαίνεται να αγνοούν ότι οι Έλληνες συνοριοφύλακες, ο ελληνικός στρατός και η αστυνομία που βρίσκονταν εκείνη τη στιγμή στα σύνορα, φέρουν αποκλειστικά όπλα με σφαίρες διαμετρήματος 7,62 mm!

Τα επιχειρήματα των συντακτών του Spiegel είναι τόσο σαθρά, ώστε όταν ένας εκ των συντακτών του επίμαχου άρθρου ερωτήθη μέσω Twitter,  «τι εννοείτε πιθανότατα από ελληνικά πυρά; Η έρευνα τι έδειξε; Υπάρχουν ενδείξεις αλλά όχι αποδείξεις; Δεν υπάρχει πιθανότατα δολοφόνος», ο δημοσιογράφος του Spiegel απάντησε: «Καλησπέρα, επαναλαμβάνω : ΔΕΝ είμαστε δικαστήριο, δεν βγάζουμε τελεσίδικες αποφάσεις. Αλλά If it looks like a duck, swims like a duck, and quacks like a duck, then it probably is a duck». Εμείς του απαντάμε: “If it behaves like a traitor, writes like traitor and makes a living as a traitor, then it probably is a traitor” 

Εξάλλου, δεν είναι η πρώτη φορά. Όσο ο Ερντογάν διενεργεί υβριδικό πόλεμο κατά της Ελλάδας με “όπλο” τους λαθρομετανάστες και όσο υπάρχουν αργυρώνυτοι και ξεπουλημένοι δημοσιογραφίσκοι, θα έχουμε πληθώρα τέτοιων περιστατικών. Στις 10 Μαρτίου οι New York Times είχαν αναρτήσει δημοσίευμα περί δήθεν μυστικών κέντρων κράτησης τύπου… Γκουαντάναμο στον Εβρο κατηγορώντας παράλληλα τις ελληνικές αρχές για χρήση πραγματικών πυρών κατά μεταναστών. Το ρεπορτάζ βασιζόταν σε πρόσφυγα από τη Συρία, ο οποίος αποκαλύφθηκε ότι ήταν Τούρκος υπήκοος, εκλεκτός του καθεστώτος και golden boy του Ερντογάν! Τρεις ημέρες μετά, στις 13 Μαρτίου, οι New York Times προχώρησαν σε διόρθωση και δύο εκ των συντακτών που συνυπέγραφαν το κομμάτι, απολογήθηκαν μέσω Twitter.

Προσωπικά, ως εκλεγμένος Ευρωβουλευτής, δηλώνω ότι θα υπεραμυνθώ με κάθε πρόσφορο μέσο του δικαιώματος της Ελλάδας να ανασχέσει τις λαθρομεταναστευτικές ροές, και θα αγωνιστώ για να διασωθεί η εθνολογική μας ομοιογένεια όσο και αν δεν το θέλουν οι διάφοροι ξεπουλημένοι και προδότες. Έχουμε ιερό χρέος απέναντι στις επόμενες γενιές.

Με εκτίμηση, 

Ιωάννης Λαγός


 

Ακολουθεί το άρθρο της είδησης από το pentapostagma.gr

Επιμένει το Spiegel: «Μετανάστης σκοτώθηκε από ελληνικά πυρά στον Έβρο»

Το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel επιμένει στην εγκυρότητα της είδησης που είχε δημοσιεύσει τον περασμένο περί δολοφονίας από πυρά ενός Πακιστανού μετανάστη ο οποίος σκοτώθηκε πιθανότατα από πυρά Ελλήνων στρατιωτών στην προσπάθειά του να περάσει τον φράχτη στον Έβρο.

Με τον τίτλο: «Αναπαράσταση της υπόθεσης Μουχάμαντ Γκουλζάρ. Η θανατική βολή στα σύνορα της Ευρώπης» το γερμανικό περιοδικό επανέρχεται στην υπόθεση αφηγούμενο πώς ο 42χρονος Μουχάμαντ Γκουλζάρ επιχείρησε να περάσει τα σύνορα μαζί με τη σύζυγό του Σαμπά Καν. Το άρθρο ξεκινάει με τη διήγηση της συζύγου του και τα όνειρά τους για μια νέα ζωή».

Το περιοδικό αναφέρει πως προχώρησε στην αναπαράσταση της υπόθεσης Γκουλζάρ: «Οι ρεπόρτερ του Spiegel μαζί με την ερευνητική ομάδα Forensic Architecture, Lighthouse Reports και Bellingcat επί εβδομάδες έκαναν έρευνες και στις δυο πλευρές των συνόρων, ρώτησαν πάνω από δυο δεκάδες αυτοπτών μαρτύρων, πρόσφυγες, συνοριοφύλακες, πολιτικούς, γιατρούς», αναφέρει το Spiegel kαι συνεχίζει:

Ο Γκουλζάρ μαζί με τη σύζυγό του

«Αξιολόγησαν επίσημα έγγραφα καθώς και τη νεκροψία του Μουχάμαντ Γκουλζάρ. Ο αναλυτές είδαν πάνω από 100 βίντεο και φωτογραφίες που τράβηξαν οι μετανάστες στα σύνορα. Τα αποτελέσματα των ερευνών αντικρούουν την επίσημη εκδοχή και κυρίως την ελληνική, σε σημαντικά σημεία. Ο θάνατος του Μουχάμαντ Γκουλζάρ ήταν πιθανότατα ένα ατύχημα. Ένα προαναγγελθέν ατύχημα. Μια αναπαράσταση των γεγονότων της 4ης Μαρτίου διαβάζεται σαν ένα σενάριο μιας κλιμάκωσης που και οι δυο πλευρές ηθελημένα προκάλεσαν».

Φτάνοντας στον Έβρο

«Στη συνέχεια αναφέρεται στο πολιτικό σκηνικό των ημερών και στις προσπάθειες του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν «να αποπροσανατολίσει από τα προβλήματα του στρατού του στη Συρία» παίρνοντας την απόφαση να ανοίξει τα σύνορα προς την Ευρώπη. «Ο Μουχάμαντ Γκουλζάρ και η Σαμπά Καν πίστεψαν τις διαβεβαιώσεις του Ερντογάν ότι τα σύνορα ήταν ανοιχτά. Αυτό όμως που βρήκαν όταν έφτασαν στο Παζαρκουλέ είναι ένα πεδίο μάχης. Χιλιάδες άνθρωποι μένουν σε σκηνές. Ελληνικές δυνάμεις ασφαλείας χρησιμοποιούν δακρυγόνα και αντλίες νερού εναντίον αυτών που αναζητούσαν προστασία… Οι μετανάστες είναι όλο και πιο απελπισμένοι, μερικοί ρίχνουν πέτρες στους Έλληνες συνοριοφύλακες».

«Σύμφωνα με πληροφορίες των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών τούρκοι πράκτορες είχαν αναμειχθεί σαν προβοκάτορες μέσα στο πλήθος. Και οι Έλληνες αμύνονται κατά του πλήθους που πιέζει όχι μόνο με αντλίες νερού και δακρυγόνα: πολλοί πρόσφυγες αφηγούνται στο Spiegel πως πυροβολήθηκαν. Ένας Σύρος λέει ότι η γυναίκα του αγνοείται από τότε που Έλληνες συνοριοφύλακες σταμάτησαν την οικογένεια στον ποταμό Έβρο στην προσπάθειά τους να τον περάσουν».

Στη συνέχεια αναφέρεται σε μια ακόμα περίπτωση, ενώ το περιοδικό επικαλείται και τη μαρτυρία Έλληνα συνοριοφύλακα, του οποίο το όνομα και ο βαθμός του αξιώματός του δεν αναφέρονται. Ο συνοριοφύλακας αναφέρει πάντως ότι αυτός και οι συνάδελφοί του φοβούνταν ότι θα τους απαγάγουν διότι ανάμεσα στους μετανάστες ήταν και κάποιοι που είχαν όπλα. Ακόμη δεν συμμερίζεται την επίσημη άποψη της ελληνικής κυβέρνησης ότι δεν χρησιμοποιούσαν βαρύ οπλισμό. «Χρησιμοποιούσαμε τόσο άσφαιρα φυσίγγια όσο και βαρύ οπλισμό».

Ο θάνατος του Γκουλζάρ

Όσον αφορά το θάνατο του Μουχάμαντ Γκουλζάρ στο δημοσίευμα αναφέρεται πως εκείνη την ημέρα ο ίδιος και η γυναίκα του «δεν ήταν μακριά από το φράχτη. Ο Γκουλζάρ μιλάει στα ελληνικά στις δυνάμεις ασφαλείας. Μόλις γύρισε, δηλώνει η Καν, έπεσε ο φονικός πυροβολισμός. Με το χέρι στο στήθος, ο άντρας της κατέρρευσε. ‘Σήκω πάνω’ του φώναζε. ‘Τον σκότωσαν’. ‘Ο πυροβολισμός με βεβαιότητα προήλθε από την ελληνική πλευρά’ λέει η Καν».

Το άρθρο λίγο παρακάτω αναφέρει: «Το Spiegel μίλησε με δυο μετανάστες που βιντεοσκόπησαν το γεγονός. Και οι δυο δηλώνουν πως ο Γκουλζάρ πυροβολήθηκε από την ελληνική πλευρά. Ένας από τους άντρες ο Σομπχί, λέει πως ένας στρατιώτης με αυτόματο όπλο χτύπησε τον Γκουλζάρ.» Και το Spiegel καταλήγει πως «οι συνοριοφύλακες παρέλειψαν να παράσχουν βοήθεια στον Γκουλζάρ» και όχι μόνο αυτό αλλά «πολύ πιθανώς να έγιναν και οι ίδιοι δράστες».

Πέτσας: Κανένα νέο στοιχείο για θάνατο από ελληνικά πυρά στον Έβρο

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας εξέδωσε ανακοίνωση διάψευσης των ισχυρισμών του δημοσιεύματος του Spiegel αλλά και της αναπαραγωγής του από ελληνικά μέσα ενημέρωσης.

DER SPIEGEL: Στήριξη στην τουρκική προπαγάνδα για νεκρούς στον Έβρο

Ο κ. Πέτσας αφού επαναλαμβάνει την δήλωση διάψευσης που είχε κάνει τον Μάρτιο, προσθέτει πως έως σήμερα δε νέχει παρουσιαστεί κανένα νέο στοιχείο που να επιβεβαιώνει την «είδηση» ενώ παράλληλα κάνει λόγο για εκστρατεία παραπληροφόρησης από την Τουρκία.

Αναλυτικά η δήλωση Πέτσα

«Αποτελεί αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι κατά την πρόσφατη κρίση στα χερσαία σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας στις αρχές Μαρτίου 2020, η τουρκική κυβέρνηση και οι τουρκικές αρχές χρησιμοποίησαν μετανάστες και πρόσφυγες, ως πιόνια σε μια προπαγάνδα «κατασκευασμένη για την τηλεόραση» εναντίον της Ελλάδας.

Στην πραγματικότητα, επιδεικνύοντας απόλυτη αδιαφορία για την ανθρώπινη ζωή, την υγεία και αξιοπρέπεια αυτών των μεταναστών και προσφύγων, οι τουρκικές αρχές τούς χρησιμοποίησαν δυστυχώς «ως ανθρώπινα όπλα» για να υπονομεύσουν τα Ελληνικά σύνορα. Υπάρχουν αδιαμφισβήτητες αποδείξεις ότι οι τουρκικές αρχές ενήργησαν κατ’ αυτό τον τρόπο, με όλα τα μέσα, από τη μετακίνηση προσφύγων και μεταναστών στα σύνορα, μέχρι την χρήση εκτοξευτήρων για ρίψη δακρυγόνων από τις τουρκικές δυνάμεις καταστολής εναντίον της ελληνικής πλευράς των συνόρων.

Κανένα στοιχείο δεν προέκυψε στις αρχές Μαρτίου που να αποδεικνύει ότι οι ενέργειες των ελληνικών δυνάμεων ασφαλείας είχαν ως αποτέλεσμα απώλεια ζωής. Στην πραγματικότητα, οι ισχυρισμοί αυτοί διαψεύσθηκαν άμεσα από τις ελληνικές αρχές: «Η τουρκική πλευρά κατασκευάζει και διοχετεύει ψευδείς ειδήσεις σε βάρος της χώρας μας. Ακόμη μια τέτοια ψευδή είδηση κατασκεύασαν, σήμερα, με δήθεν τραυματίες και έναν νεκρό από δήθεν ελληνικά πυρά. Το διαψεύδω κατηγορηματικά. Επειδή τα fake news δεν έχουν τελειωμό, ενώ πριν από λίγο μιλούσαν για τραυματίες, τώρα μιλούν για νεκρό. Επαναλαμβάνω την προηγούμενη διάψευσή μου: Δεν υπάρχει κανένα τέτοιο περιστατικό με πυρά από τις Ελληνικές Αρχές», Κυβερνητικός Εκπρόσωπος @SteliosPetsas 4 Μαρτίου 2020.

Κανένα νέο στοιχείο δεν παρουσιάζεται σήμερα. Γιατί λοιπόν όλα αυτά αναπαράγονται, δύο μήνες αργότερα;

Δεν είναι κάτι νέο για την Τουρκία να εξαπολύει εκστρατείες παραπληροφόρησης. Ευτυχώς, η διεθνής κοινότητα κατανοεί την πλήρη έκταση των μεθόδων και πρακτικών της Τουρκίας.

Πρακτικές που καταδίκασαν οι Πρόεδροι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Ευρωκοινοβουλίου στις 3 Μαρτίου 2020, όταν μαζί με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη διενήργησαν επιτόπια αυτοψία της τουρκικής επιθετικότητας κατά των ευρωπαϊκών συνόρων με την Τουρκία στον Έβρο.

Ως κυρίαρχο κράτος, η Ελλάδα έχει το δικαίωμα να προστατεύει τα σύνορά της έναντι οποιασδήποτε επίθεσης και παραβίασης. Αυτό έκανε τον Μάρτιο του 2020, όταν οι Ελληνικές αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις έλαβαν εντολές να αποτρέψουν όσους προσπάθησαν να εισέλθουν παράνομα στην Ελλάδα χρησιμοποιώντας μη-φονικά μέσα. Οι Ελληνικές δυνάμεις εκτέλεσαν την αποστολή τους με απόλυτη επιτυχία και σύμφωνα με τις εντολές τους».

Απάντηση