Επιστολή Γ. Λαγού στους ευρωβουλευτές για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου από τους μογγόλους

Επιστολή σε όλους τους Ευρωβουλευτές απέστειλε ο Γιάννης Λαγός με αφορμή την συμπλήρωση 101 χρόνων από την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου από τις ορδές των μογγολλότουρκων, του σφαγέα με τις “περιέργες” προτιμήσεις, Κεμάλ.

Οι θέση αυτών των υπανθρώπων ήταν, είναι και θα είναι στην Μογγολία και όχι στα Ελληνικά παράλια της Ιωνίας και του Εύξεινου Πόντου.

Ακολουθεί η επιστολή:


 

Αγαπητοί συνάδελφοι, 

Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 101 χρόνων από την  ημέρα απόβασης του Μουσταφά Κεμάλ στην Σαμψούντα προκειμένου να θέσει σε εφαρμογή το δεύτερο και  τελικό σκέλος του σχεδίου εξόντωσης του Ελληνισμού του Πόντου σε αγαστή συνεργασία τόσο με το κίνημα των Νεότουρκων αλλά και με τους σοβιετικούς των οποίων η συμβολή σε όπλα και χρήματα ήταν καθοριστική, σας αποστέλλω την παρούσα επιστολή. 

Σε βάρος των Ελλήνων του Πόντου έλαβαν χώρα σφαγές, διωγμοί και λεηλασίες με πρωτοφανή αγριότητα. Το αποτέλεσμα ήταν οι νεκροί  Έλληνες του Πόντου να ανέλθουν σε 353.000 ενώ όσοι επέζησαν αναγκάστηκαν να εκτοπιστούν βίαια από τις πατρογονικές τους εστίες.

Ο ξεριζωμός των Ελλήνων του Πόντου, θεωρείται από τους απανταχού ιστορικούς ως μία από τις πρώτες σύγχρονες γενοκτονίες, ενώ οργανισμοί όπως η Διεθνής Ένωση Μελετητών Γενοκτονιών αναγνωρίζουν επισήμως τα γεγονότα αυτά ως γενοκτονία. Σε ψήφισμά της, η Διεθνής Ένωση Μελετητών Γενοκτονιών, αποφάσισε να ζητήσει από την κυβέρνηση της Τουρκίας να αναγνωρίσει τις γενοκτονίες εναντίον αυτών των πληθυσμών, να ζητήσει επίσημα συγγνώμη, και να λάβει τα κατάλληλα και σημαντικά μέτρα προς την αποκατάσταση (μη επανάληψη). Ωστόσο, αυτό δεν έγινε ποτέ καθώς οι εκάστοτε τουρκικές κυβερνήσεις αποδίδουν τη θανάτωση των Ελλήνων του Πόντου στα πλαίσια των ευρύτερων απωλειών του πολέμου, κρατώντας μια στάση αναμενόμενη κρίνοντας από τις τακτικές που ακολουθούν στην εξωτερική πολιτική. 

Aν και η γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου έχει αναγνωριστεί από πολλά κράτη όπως η Ελλάδα, η Κύπρος, η Γαλλία, η Σουηδία, η Αρμενία, η Ολλανδία, η Αυστρία, οι ΗΠΑ, η Γερμανία, η Τσεχία και η Ιταλία, η Ευρωπαϊκή Ένωση φαίνεται να αδιαφορεί για την σφαγή των Ελλήνων του Πόντου. Αν και εντάσσει στην ατζέντα της ζητήματα όπως η καταπολέμηση της Διφοβίας και Τρανσφοβίας (!) και εκδίδει ψηφίσματα για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ουγκάντα και την Ακτή Ελεφαντοστού , οι γενοκτονίες που έλαβαν χώρα στην επικράτειά της, την αφήνουν παγερά αδιάφορη. Σε μια προσπάθεια να δώσει άφεση αμαρτιών στο κράτος-εγκληματία, την Τουρκία, η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι θεσμοί της αδιαφορούν για τα ιστορικά γεγονότα. Ωστόσο, είναι πιο αναγκαίο από ποτέ για εμάς τους Ευρωπαίους να μάθουμε την Ιστορία μας και να διδαχθούμε από αυτήν για όσα μας επιφυλάσσει το μέλλον. Αντί να αναλωνόμαστε σε γελοίες πρωτοβουλίες όπως το IDAHOBIT, που προωθούν χωρίς λόγο την προπαγάνδα των ομοφυλοφίλων εις βάρος των οποίων καμμία διάκριση δεν υφίσταται, καλό είναι να ενισχύσουμε τη γνώση της Ευρωπαϊκής Ιστορίας. Με αφορμή τη σημερινή ημέρα, οι θεσμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα έπρεπε να επαναλάβουν το αίτημα της  Διεθνούς Ένωσης Μελετητών Γενοκτονιών και να απαιτήσουν από την Τουρκία την αναγνώριση της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου αλλά και τη λήψη κατάλληλων μέτρων για την αποκατάσταση (μη επανάληψη). Δεν είναι δυνατόν μόνο η Τουρκία να πιέζει και να εκβιάζει την ΕΕ! Ήρθε το πλήρωμα του χρόνου να ασκήσει πιέσεις και η ΕΕ αν θέλει να επιβιώσει και να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της. 

Με εκτίμηση, 

Ιωάννης Λαγός

Απάντηση