Η Κομισιόν εισηγείται να δοθεί μισό δισ. ευρώ στην Τουρκία για το λαθρομεταναστευτικό!

Φαίνεται πως η ΕΕ δεν πτοείται από την προκλητική στάση της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα σε Αιγαίο και Έβρο, από τα πρόσφατα γεγονότα στην Αγιά Σοφιά και από την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το καθεστώς Ερντογάν. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Κομισιόν δείχνει να υποκύπτει ακόμη μία φορά στους ωμούς εκβιασμούς της Τουρκίας δίνοντάς της μισό δισεκατομμύριο ευρώ για τους λαθρομετανάστες που ζουν στην επικράτειά της. Επειδή, όμως, είναι δεδομένο το ότι και τα χρήματα θα εισπράξει η Τουρκία και θα επιτρέψει στις ορδές των Αφροασιατών να εισβάλλουν στην Ελλάδα, η ΕΛΑΣΥΝ και ο ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής Ιωάννης Λαγός, δεσμεύονται ότι θα κάνουν τα αδύνατα δυνατά ώστε να καταψηφιστεί αυτή η πρόταση από το Ευρωκοινοβούλιο. Ακολουθεί η σχετική είδηση από το ΑΠΕ-ΜΠΕ:

Νέο πακέτο βοήθειας για τη στήριξη των Σύρων προσφύγων και των χωρών που τους φιλοξενούν πρότεινε την Τετάρτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Πρόκειται για την αποδέσμευση ποσού ύψους 585 εκατομμυρίων ευρώ, με τη μερίδα του λέοντος, σχεδόν μισό δισεκ. ευρώ, να πηγαίνει στην Τουρκία.

Ειδικότερα, από τα χρήματα αυτά, τα 100 εκατομμύρια θα δοθούν στην Ιορδανία και τον Λίβανο, τις δύο χώρες που φιλοξενούν τον μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων στον κόσμο αναλογικά με τον πληθυσμό τους. Με τα υπόλοιπα 485 εκατομμύρια θα στηριχθούν οι πρόσφυγες στην Τουρκία και θα συνεχιστούν δύο μεγάλα ανθρωπιστικά προγράμματα της ΕΕ.

«Η ΕΕ στηρίζει με συνέπεια τους πρόσφυγες στην Τουρκία, τον Λίβανο και την Ιορδανία εδώ και πολλά χρόνια. Καθώς ο νέος κορωνοϊός απειλεί τους πιο ευάλωτους, δεν μπορούμε να σταματήσουμε αυτή τη σωτήρια βοήθεια. Έχουμε δεσμευτεί να βοηθήσουμε τους Σύρους και τις χώρες που τους φιλοξενούν σε αυτή τη δύσκολη περίοδο. Η ευρωπαϊκή ανθρωπιστική αρωγή θα βοηθήσει τα παιδιά να πάνε στο σχολείο και θα στηρίξει οικογένειες που έχουν ανάγκη, δήλωσε ο Επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων Γιάνεζ Λέναρτσιτς.

Ο Επίτροπος Διεύρυνσης Όλιβερ Βάρχελι σχολίασε ότι καθώς δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα ο τερματισμός της κρίσης στη Συρία, είναι προς το συμφέρον την ΕΕ να αυξηθεί η στήριξη που παρέχει ώστε να ενισχυθούν οι πρόσφυγες και οι τοπικές κοινότητες που τους φιλοξενούν, «ιδίως στο τρέχον πλαίσιο της πανδημίας του κορονοϊού».

Η πρόταση αυτή θα πρέπει να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Από το 2011 μέχρι σήμερα, η ΕΕ και οι χώρες μέλη έχουν αποδεσμεύσει περισσότερα από 20 δισεκατομμύρια ευρώ στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της κρίσης στη Συρία.

Απάντηση