Γνωστικισμός

Στο προηγούμενο άρθρο μου  για το πνεύμα τής Δύσεως κατέληξα ότι μέσω της Καμπάλα αποχριστιανικοποιηθηκε η Δύση. Επειδή όμως η απόσταση από την δημιουργία τής Καμπάλα μέχρι την επιβολή της στον κόσμο, ιδιαίτερα μετά την επικράτηση τού Χριστιανισμού, είναι μεγάλη θά δούμε σε μια σειρά άρθρων, αρχής γενομένης από σήμερα,την ιστορική πορεία, τίς προσπάθειες καί τους τρόπους για να εγκλωβιστεί η ανθρωπότητα στην πνευματικότητα της Νέας Τάξης Πραγμάτων καί νά καταλήξει στην κυριαρχία της.

Ξεκινώντας λοιπόν το ταξίδι μας στις <νέες> ιδέες τής ανθρωπότητας πού προήλθαν από την πνευματική ωριμότητα της καί την ανάπτυξη τού πολιτισμού μπαίνουμε στον χώρο του Γνωστικισμού.
Γνωστικισμός είναι το θρησκευτικό κίνημα του συγκρητισμού (θρησκευτικός οικουμενισμός)της Ρωμαϊκής εποχής που ξεκίνησε την Ελληνιστική περίοδο τον τρίτο προ Χριστού αιώνα.(Εδώ ανακαλύπτουμε την κατάκτηση του νέου ανθρώπου του εικοστού αιώνα που μπόρεσε να γκρεμίσει την προκατάληψη καί τόν φανατισμό. Χαχα!!!)
Συνεχίζεται τον πρώτο μετά Χριστόν αιώνα φορώντας και το ένδυμα του Χριστιανισμού με σκοπό να σταματήσει την εξάπλωση του, εφόσον είναι η μόνη ουσιαστικά θρησκεία που λατρεύει έναν διαφορετικό καί μοναδικό Θεό. Τον πραγματικό Θεό (Ιησού Χριστό) πού έχει έρθει για να σώσει όλους ανεξαιρέτως τούς ανθρώπους. Έχοντας ως όπλο την αλήθεια που είναι μία και σε κοινή θέα για όλους, χωρίς μυστικά καί συμβολισμούς (τα χαρακτηριστικά τού ψεύδους).
Ο Γνωστικισμός έλκει την ονομασία του από την ελληνική λέξη Γνώση. Μια Γνώση πού είναι ιδιαίτερη και εσωτερική (απόκρυφη) καί μόνο λίγοι την κατέχουν (εκλεκτοί). Ακόμα και σήμερα η λέξη Γνωστικισμός αναφέρεται σε σύγχρονες μυστικιστικές σέχτες πού μόνο λίγοι μυημένοι έχουν πρόσβαση στην Γνώση (μυστικές διδασκαλίες)
Ο Φίλων και ο Αριστόβουλος οι μεγαλύτεροι Εβραίοι φιλόσοφοι της Αλεξάνδρειας φανατικοί Ιουδαίοι έθεσαν ως σκοπό τους την επιφανειακή επένδυση της Καμπάλα με διάφορες θρησκείες με στόχο την τελική επικράτηση του Ιουδαϊσμού στον κόσμο. Ο Ελευθεροτέκτων Ραγγον λέει: <Η Καμπάλα είναι το κλειδί των μυστικιστικών επιστημών. Οι Γνωστικοί γεννήθηκαν από τούς Καμπαληστες>.
Εκτός από τις πρακτικές μαγείας καί τίς δοξασίες πού ακολουθεί ο Γνωστικισμός που συμπίπτουν πλήρως με την Καμπάλα έχει καί έντονα Ελιτιστικες  απόψεις πού καθορίζουν και τον τρόπο λειτουργίας του  Ιουδαϊσμού. Δηλαδή ο Γνωστικισμός αφορά τούς αριστοκράτες. Είναι απόκρυφος και αντι’ιστορικος. Η Γνώση όπως και η αλήθεια είναι άρρητη και ιερή καί δεν είναι για τον λαό, μόνο οι εκλεκτοί σώζονται  γιατί η Γνώση είναι για λίγους καί μόνο η Γνώση σώζει. Αλλες θέσειςτου Γνωστικισμού είναι:Ο Θεός μισεί τον κόσμο. Ο κόσμος είναι έργο του δημιουργού πού είναι ψεύτικος Θεός. Ο Θεός είναι ανδρόγυνος. Η ιστορία είναι μία στιγμή τής πτώσης. Ο χρόνος είναι σφάλμα τής δημιουργίας. Ο άνθρωπος μόνο μέσα από την Γνώση μπορεί να γίνει Θεός. Οι άνθρωποι πρέπει νά γνωρίζουν το κακό. Τα αντίθετα μπορεί να είναι εξίσου αληθινά. Το κακό είναι η άλλη όψη του Θεού είναι μέσα στην ουσία τού Θεού.
Ο Γνωστικισμός χωρίζεται σε πρώιμο, μεσαιωνικό και σύγχρονο.
Ιδρυτής καί πρόδρομος του Χριστιανικού Γνωστικισμού (μΧ.) ήταν ο Εβραίος κοινώς γνωστός ως Σίμων ο μάγος που ζούσε στην Σαμάρεια την εποχή τής Σταύρωσης του Χριστού. Ο Σίμων είχε πάει πριν εγκατασταθεί στην Σαμάρεια στους Γέτες όπου καί τελειοποιήθηκε στην τέχνη τής μαγείας. Οι Γέτες ήταν αρχαίος λαός Θρακικής καταγωγής που κατοικούσε στην ευρωπαϊκή Σκυθία, ανάμεσα στον ποταμό Δούναβη καί στην οροσειρά του Αίμου,του οποίου η χώρα εθεωρείτο ως μία από τις κοιτίδες της μαγείας. Ήταν ένας επαγγελματίας και  μεγάλος μάγος. Χρησιμοποιουσε δαίμονες για τους σκοπούς του , κατά τίς μαρτυρίες ασκούσε νεκρομαντεία (είχε ομολογήσει ότι εξανάγκασε με μυστικές επικλήσεις και επωδες την ψυχή ενός αγοριού που είχε σκοτωθεί με βίαιο τρόπο να τον υπηρετεί), έκανε ανδριάντες να περπατούν, έμπαινε στην φωτιά χωρίς να καίγεται, πετούσε, μεταμορφωνόταν καί στην οικία του τα σκεύη μετακινούνταν μόνα τους για να τον εξυπηρετήσουν παρουσία πάντοτε μαρτύρων. Ο Σίμων εντυπωσιάστηκε από τίς θεραπείες τού Αποστόλου Φιλίππου,τους εξορκισμούς καί γενικά την χάρη πού είχαν λάβει από τό Άγιο Πνεύμα οι Απόστολοι νά θαυματουργούν όπου άγγιζε το χέρι τους. Βαπτίστηκε χριστιανός και ζήτησε από τούς Αποστόλους έναντι αμοιβής να του μεταδώσουν την δύναμη τους. Ο Απόστολος Πέτρος τον επιτιμησε και στην συνέχεια του ζήτησε να μετανοήσει για την πράξη του.
Αυτή η πρακτική ήταν η πρώτη αίρεση του χριστιανισμού και ονομάστηκε Σιμωνια. Δηλαδή Σιμωνια είναι η μετάδοση των εκκλησιαστικών μυστηρίων κατόπιν απαιτησεως ανταλλαγματος . Το ίδιο ισχύει για την προαγωγή σε εκκλησιαστικό αξίωμα και για κάθε άλλη ανάλογη παράβαση τελετουργική ή διοικητική.   Ορισμός τής εφαρμογής της Σιμωνιας ήταν τα συγχωροχάρτια τής Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας, καθώς καί η συνήθης τακτική της κατά τον μεσαίωνα για την διάρθρωση της, δηλαδή την κατάληψη θέσεων στην δομή της κατά το δοκούν. Σήμερα δυστυχώς η αίρεση αυτή έχει επικρατήσει στο μεγαλύτερο μέρος του Χριστιανικού κόσμου.
Κατόπιν ο Σίμων εγκαθίδρυσε την δική του αιρετική θρησκεία και λατρεύτηκε ως θεός (επειδή ήταν κάτοχος της Γνώσης,σαν τον Πάπα δηλαδή). Έγινε μάγος του Νέρωνα και θέλησε να διαγωνιστεί με τον Απόστολο Πέτρο στο πέταγμα μπροστά στον αυτοκράτορα. Η απόπειρα του Σίμων να πετάξει απέτυχε κατόπιν ευχής του Αποστόλου Πέτρου και ο μάγος γκρεμίστηκε στο κενό.
                                  Γνωστικά κινήματα.
Οφιτες.
Στους πρώτους Γνωστικούς ανήκαν οι οφιτες. Ήταν η πρώτη επίσημη ενδοξοποιηση του κακού,που παίζει τόσο σημαντικό ρόλο μεταξύ των σύγχρονων επαναστατικών κινήσεων, εφόσον ελατρευαν τον Οφι διότι επαναστάτησε κατά του Θεού των χριστιανών. Ανέδειξαν το φίδι ως ύψιστο φορέα Γνώσης. Αυτό το φίδι των Γνωστικών δεν ήταν άλλο από τόν υποκολπιο Διόνυσο,ο οποίος ταυτίζεται με τον Αιγυπτιακό τραγοποδαρο Θεό Μένδη με το ορθό αιδοίο, όπως κατονομάζεται στον Ορφικό ύμνο.
Καινιτες.
Οπαδοί του Κάιν για τον οποίον λέγουν ότι προερχόταν από τον ανώτερο κόσμο της απόλυτης δύναμης καί ομολογούν ότι ο Ησαύ, ο Κορε,οι Σοδομιτες και όλα τα παρόμοια πρόσωπα είναι ίδια με αυτούς. Για αυτόν τον λόγο τους μίσησε ο Δημιουργός τους, παρόλο που κανένας τους δεν υπέστη ζημιά. Γιατί η Σοφία ξαναπήρε από αυτούς ότι της ανήκε. Και ο Ιούδας ο προδότης,τα γνώριζε πολύ καλά όλα αυτά, όπως λέγεται και μόνον εκείνος είχε πληροφορηθεί την αλήθεια, όπως κανένας άλλος, φέροντας έτσι είς πέρας το μυστήριο της προδοσίας.
Ο Κάιν κατείχε το μυστικό τής αληθινής Γνώσης το οποίο καί μετέδωσε σε όλους τούς αποβλητους της Παλαιάς Διαθήκης. Οι Καινιτες νομιμοποίησαν την ακολασία ως θρησκευτικό καθήκον καί καλούσαν τούς ανθρώπους να καταστρέψουν όλα τα έργα του Θεού τής Παλαιάς Διαθήκης.
Καρποκρατιανοι.
Οπαδοί του Καρποκρατη της Αλεξάνδρειας. Θεωρούσαν όλους τους γραπτούς νόμους Χριστιανικούς ή Μωσαϊκούς άνευ αξίας και τους περιφρονούσαν. Αναγνώριζαν μόνο την <Γνώση> πού ήταν δοσμένη στους μεγάλους άνδρες κάθε έθνους- Πλάτωνα – Πυθαγόρα, Μωυσή και Χριστό, η οποία ελευθερώνει τον άνθρωπο από την αισχρή θρησκεία και τον κάνει<ίσο με τόν Θεό>. Ήδη λοιπόν από τόν δεύτερο αιώνα μετά Χριστόν με την Γνωστική αίρεση τών Καρποκρατιανων βλέπουμε και δημόσια την τάση θεοποιησεως της ανθρωπότητας. Μια τάση που αποτελεί το ανώτατο δόγμα των μυστικών εταιρειών και των οραματιστων του Σοσιαλισμού σήμερα. Έτσι έφτασαν από τότε στα ίδια συμπεράσματα με τους Κουμουνιστες για την ιδανική κοινωνία την κοινοκτημοσύνη των πάντων (αγαθών και γυναικών) όπως συνέβαινε στις πρωτόγονες<αγνές> κοινωνίες.
Αδαμιτες.
Πρωτοπαρουσιάστηκαν σε πρωτοχριστιανικες κοινότητες στην Βόρεια Αφρική τόν δεύτερο καί τρίτο αιώνα γέννημα των Καρποκρατιανων και υποστήριζαν έναν μυστικισμό τών αισθήσεων. Ισχυρίζονταν ότι βρίσκονταν στην κατάσταση αθωότητας του Αδάμ και της Εύας. Ονόμαζαν τις κοινότητες τους παράδεισο και επιδίδονταν στον <ιερό γυμνισμό>, απέρριπταν τον θεσμό του γάμου ως κάτι άγνωστο στην Εδέμ και πίστευαν ότι οι πράξεις τους δεν μπορούσαν να είναι ούτε καλές ούτε κακές. Δείχνουν να παρακμάζουν τον πέμπτο αιώνα αλλά τους βλέπουμε να επανεμφανίζονται στην κεντρική και δυτική Ευρώπη τον μεσαίωνα, πρώτα ως <αδελφότητα του Ελεύθερου Πνεύματος> τον 13ο αιώνα στην Ολλανδία και στην Βοημία. Τον 14ο αιώνα τους συναντάμε στην Γερμανία όπου επιδίδονταν ιδιαίτερα σε τελετουργικούς χορούς γυμνοί γύρω από μία φωτιά έχοντας ως δόγμα ότι οι αγνοί ήσαν ανάξιοι να εισέλθουν στην βασιλεία των ουρανών. Η τελευταία έγκυρη αναφορά για την ύπαρξη τους έγινε το 1849.
Εδώ τελειώνει ο πρώιμος Γνωστικισμός, στο επόμενο άρθρο θά δούμε πώς συνδέεται με τον μεσαιωνικό Γνωστικισμό που μετατρέπεται σε επιθετικά κινήματα με στόχο τις κοινωνικές δομές και την πολιτική εξουσία για να επιβάλει τις θρησκευτικές του δοξασίες.
Ανακεφαλαιωνοντας βλέπουμε ότι ο Γνωστικισμός είναι μια φωτογραφική απεικόνιση τής Καμπάλα που δίδεται με διαφορετικές λέξεις και ονομασίες καταλήγοντας πάντα στην ίδια ουσία. Οι θέσεις του άκρως επικίνδυνες για τούς λαούς καταδικάστηκαν  από εθνικούς φιλοσόφους όπως ο Πλωτίνος (3οςαιωνας μΧ.) και τους πατέρες του Χριστιανισμού και κυνηγήθηκαν από τα κράτη στα οποία προσπάθησαν να ριζώσουν. Γιατί κατά τον Γνωστικισμό ο κόσμος είναι κακός και διεφθαρμένος και υπάρχουν λίγοι εκλεκτοί άνθρωποι οι Γνωστικοί οι οποίοι κατέχουν την μυστική Γνώση που από μόνη της τούς σώζει καί τούς θεοποιεί. Στους “εκλεκτούς” αυτούς λοιπόν (θεούς) είναι δυνατόν να καταργήσουν κάθε όριο και φραγμό καί νά δημιουργήσουν έναν τέλειο κόσμο (εφόσον κατέχουν την Γνώση) , έτσι αρνούνται το νομικό δίκαιο και το κράτος απορρίπτουν καί τόν ηθικό νόμο άρα δεν δεσμεύονται από κανέναν ηθικό κανόνα και η πιο αποτρόπαιη βία μπορεί να δικαιολογηθεί αρκεί να είναι αυτοί οι θύτες.
Όλα αυτά θά μας γίνονται όλο και πιο φανερά όσο προχωράμε στην ιστορική πραγματικότητα που κάποιοι δεν θέλουν να ξέρουμε γιατί εντέλει η αλήθεια , δηλαδή η πραγματική και ολοφάνερη γνώση που εκ των πραγμάτων είναι μία και πού μπορεί να ανήκει στον καθένα, είναι η δύναμη που μας απελευθερώνει.
Υστερόγραφο
Είδαμε κάποιες από τις θέσεις του παπισμού (αλάθητο, συγχωροχάρτια- καθαρτήριο, την δυνατότητά να αλλάζει πιστεύω η Ρωμαιοκαθολική εκκλησία ανάλογα με τον <Γνώστη> (Πάπα)που αναλαμβάνει τα ηνία της,τον πανθεϊσμό της , ≤θεός, πάπας, Χριστός, Παναγία≥ και άλλα πολλά) να προέρχονται από τόν Γνωστικισμό αλλά καί μοντέρνες θέσεις του καιρού μας που λανσάρονται ως πρόοδος καί κατάκτηση του πολιτισμού μας που πάει διαρκώς μπροστά και πού κατακτήσαμε λόγο της πνευματικής μας ανέλιξης(οικουμενισμός,γυμνισμός,,σεξουαλική απελευθέρωση, κατάργηση του γάμου)
Δημήτρης Ανδρεάκος
Αρχιφύλακας ΕΛ.ΑΣ.
Περιφερειακός Σύμβουλος
Μέλος Συντονιστικού Συμβουλίου ΕΛΑΣΥΝ

Απάντηση