ΤΕΛΙΚΑ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΚΑΙ ΠΟΣΟ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ?

Ο κορωνοιός προσβάλλει, όπως είναι πλέον γνωστό, το οσφρητικό επιθήλιο, λόγω της αυξημένης έκφρασης του υποδοχέα 2 της αγγειοτενσίνης. Η αγγειοτενσίνη είναι το μετατρεπτικό ένζυμο και αυτό που αποτελεί την κερκόπορτα εισόδου του κορωνοιού στον οργανισμό.

Ομάδα επιστημόνων των ΗΠΑ (Ν. Υόρκη) αποκάλυψε σε μελέτη που έκανε, ότι στα παιδιά παράγεται πολύ μικρή ποσότητα αγγειοτενσίνης και γι’ αυτό ο κίνδυνος είναι ελάχιστος.

Μεταξύ μιας ομάδας 305 ατόμων ηλικίας 4 έως 60 ετών, φάνηκε ότι η έκφραση του γονιδίου είχε συσχέτιση με την ηλικία, έτσι τα μικρότερα παιδιά (4-9 ετών) είχαν σημαντικά χαμηλότερη έκφραση σε σύγκριση με τις άλλες ηλικιακές ομάδες και αυτή αυξανόταν στα μεγαλύτερα παιδιά (ηλικίας 10-17 ετών), κατόπιν στους νεαρούς ενήλικες (18-24 ετών) και περισσότερο στους ενήλικες (25 έως 60 ετών).

Αυτή η μελέτη που ονομάζεται Human Epidemiology and Response to SARS-CoV-2 (HEROS), χρηματοδοτείται από το Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργιών και Λοιμωδών Νόσων των ΗΠΑ και έχει σχεδιαστεί για να παρακολουθήσει 6000 παιδιά για να προσδιορίσει παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη της COVID-19Στην Ισλανδία, στην μαζική εξέταση του γενικού πληθυσμού, δεν διαπιστώθηκαν κρούσματα σε παιδιά κάτω των 10 ετών, σε σύγκριση με 0.8% των ατόμων ηλικίας άνω των 10 ετών.

. Προφανώς σε αυτές τις μελέτες έχει στηριχθεί και ο Π.Ο.Υ. και εξέδωσε οδηγία για χρήση μάσκας σε ηλικίες άνω των 12 ετών.

Θα λέγαμε ότι τα αποτελέσματα αυτών των ερευνών δεν έχουν φτάσει ακόμα στην μακρινή Ελλάδα, αν δεν τα χρησιμοποιούσε σαν επιχείρημα ο Σ. Τσιόδρας πριν από 4 μήνες !!!

Τομέας Υγείας ΕΛΑΣΥΝ

Απάντηση