ΑΝΟΙΞΤΕ ΤΑ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΑ ΑΝΟΗΤΟΙ

«Το βιβλίο είναι το πνευματικό και πολιτιστικό αγαθό που επηρεάζει περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο μέσο τη ζωή κάθε κοινωνίας».

 Είναι κοινό μυστικό πως όσο πιο πολύ ταυτίζεται η ζωή ενός ατόμου με το βιβλίο τόσο περισσότερο αναβαθμίζεται και το επίπεδο της ιδιαίτερης ζωής του» τονίζει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εκδοτών και Βιβλιοχαρτοπωλών προς το υπουργείο Ανάπτυξης ζητώντας το άνοιγμα των βιβλιοπωλείων κατά τη διάρκεια του lockdown.

Το πρώτο lockdown «γέννησε» νέους αναγνώστες, αφού αρκετοί ήταν εκείνοι που δεν είχαν μεγάλη επαφή με τα βιβλία, όμως ο υποχρεωτικός εγκλεισμός τους και η τηλεοπτική τρομοκρατία των Μέσων Μαζικού Επηρεασμού τους οδήγησε στη δραστηριότητα αυτή για να γεμίσουν τον χρόνο τους.

Το βιβλίο αποτελεί μία πηγή που ο κόσμος μπορεί να “καθαρίσει” το μυαλό του από την τοξική κατευθυνόμενη τηλεοπτική ενημέρωση.
Όπως αναφέρει εξ άλλου και η Σύμπραξη Εκδοτών (Ένωση Ελληνικού Βιβλίου, Σύλλογος Εκδοτών Βιβλίου Αθηνών, Σύλλογος Εκδοτών Επιστημονικών Βιβλίων) μέσω επιστολής της στον Πρωθυπουργό, αλλά και σε σχετική συζήτηση που είχαμε με τον εκδότη με το ιστορικό βιβλιοπωλείο «Αδούλωτη Μάνη» και μέλος της ΕΛΑΣΥΝ Γιώργο Δημακόγιαννη , το ζητούμενο είναι να παραμείνουν ανοιχτά τα βιβλιοπωλεία στη διάρκεια της εφαρμογής των μέτρων, όπως ακριβώς συμβαίνει στην Ιταλία και στο Βέλγιο και ας γίνεται η μετάβαση στο βιβλιοπωλείο μέσω SMS.

Ακόμα όμως και αν παραμείνουν ανοιχτά ‒αν υποθέσουμε ότι η κυβέρνηση υιοθετεί την έκκληση εκδοτών και βιβλιοπωλείων‒, θα καταφέρουν να διατηρήσουν ένα ποσοστό πωλήσεων ικανό να εξασφαλίσει τη βιωσιμότητά τους ? Το πιθανότερο είναι όχι.

Η ΕΛΑΣΥΝ στέκεται στο πλευρό τους και  ζητά το αυτονόητο: Τα βιβλιοπωλεία είναι κυψέλες πολιτισμού και πρέπει όχι μόνο να μείνουν ανοιχτά αλλά και να ενταχθούν στο πρόγραμμα κρατικής ενίσχυσης για τις επιχειρήσεις που έχουν σημαντική μείωση του τζίρου τους και ένα επιπλέον επίδομα στους εργαζομένους τους.

ΤΟΜΕΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΕΛΑΣΥΝ

Απάντηση