ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΚΑΣΤΕΛΛΟΡΙΖΟ…

Το Τουρκικό υπουργείο εξωτερικών, εξέδωσε ανακοίνωση, ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσουν των κυριαρχικών δικαιωμάτων τους στο Καστελλόριζο.

Ο μοναδικός σκοπός τους είναι να συρθεί η Ελλάδα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων χωρίς προυποθέσεις.

Το Καστελόριζο  <—(πατήστε για το σύνδεσμο) και το σύμπλεγμα των νήσων του, έχει κορυφαία στρατηγική σημασία για τη διαμόρφωση και διεκδίκηση των δικαίων της Ελλάδας.

Έχει, επίσης, εξίσου τεράστια γεωπολιτική σημασία όχι μόνο για την Κυπριακή Δημοκρατία αλλά και για την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Ειδικότερα για την Κύπρο, το σύμπλεγμα της Μεγίστης που αποτελεί το ανατολικότερο σύνορο της Ελλάδας, δίνει με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας το δικαίωμα στην Αθήνα να προχωρήσει σε καθορισμό ΑΟΖ η οποία θα εφάπτεται με την κυπριακή.

Έτσι με το Καστελόριζο στην ελληνική επικράτεια, η Ελλάδα έχει κοινά σύνορα στην ΑΟΖ με την Κύπρο. Χωρίς το Καστελόριζο, η ελληνική ΑΟΖ δεν μπορεί να ενωθεί με την κυπριακή και τη θέση της θα την έχει η Τουρκία. Σε περίπτωση μη συμμετοχής λοιπόν του Καστελλόριζου, το εύρος της ελληνικής ΑΟΖ περιορίζεται σημαντικά και επιτρέπει στην Τουρκία να ισχυροποιεί τις διεκδικήσεις της σε βάρος της Ελλάδας αλλά και της Κύπρου.

Η Αθήνα σε αυτή την περίπτωση, δεν είναι απλά θεατής αλλά ενισχύει τις απαιτήσεις τους ψηφίζοντας στο Ευρωκοινοβούλιο, πριν από λίγες ημέρες ένα προδοτικό ψήφισμα που μιλάει για ΑΟΖ Κύπρου- Τουρκίας.  Ακριβώς δηλαδή αυτό που ζητάνε οι Τούρκοι.

Είναι το περίφημο ψήφισμα που μόνο ο Γιάννης Λαγός ΔΕΝ ΨΗΦΙΣΕ ενώ η κυβέρνηση…πανηγυρίζει!!! Γιατί άραγε?

 

 

ΤΟΜΕΑΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΕΛΑΣΥΝ

 

Απάντηση