Λευκάδιος Χέρν ο Έλληνας εθνικός συγγραφέας της Ιαπωνίας

Την ώρα που το ίδιο μας το κράτος βάλει κατά τις Εθνικής παιδείας εξισώνοντας τους ήρωες της Εθνεγερσίας του 1821 με ψεύτικα είδωλα του ΝBΑ, υπάρχουν έθνη που δοξάζουν τους Έλληνες.

Ένας από αυτούς τους τεράστιους Έλληνες ήταν ο Λευκάδιος Χέρν. Ο Πατρίκιος Λευκάδιος Χέρν γεννήθηκε στην Λευκάδα όπου από κει πήρε το όνομα του στις 27 Ιουνίου του 1850. Ο πατέρας του ήταν ο Ιρλανδός ταγματάρχης Τσάρλς Μπους Χέρν και μητέρα του η Ρόζα Αντωνίου Κασιμάτη, Ελληνίδας ευγενούς από τα Κύθηρα. Ο Λευκάδιος βαφτίστηκε στην εκκλησία της Αγίας Παρασκευής της Λευκάδας.

Ο Χέρν έμαθε Γαλλικά καθότι σπούδασε σε καθολική εκκλησιαστική σχολή στο Υβετό της Γαλλίας.

Το 1869 ο Χέρν σε ηλικία 19 χρόνων ταξιδεύει στην Νέα Υόρκη κάνοντας διάφορες εργασίες ακόμα και δημοσιογράφος. Το 1890 σε αποστολή ως ανταποκριτής ο Χέρν έφθασε στην Ιαπωνία όπου εκεί εμπνεύστηκε στο συγγραφικό του έργο.. Με την βοήθεια του Μπάζιλ χολ Τσάμπερλεϊν γίνεται καθηγητής στο Ματσούε πόλη της δυτικής Ιαπωνίας. Εκεί νυμφεύτηκε την Σε’ τσου Κοϊζουμι κόρη οικογένειας Σαμουράι όπου απέκτησε τέσσερα παιδιά.

Τον Ιανουάριο του 1896 πολιτογραφήθηκε Ιάπωνας παίρνοντας το όνομα Γιάκομο Κοϊζουμι όπου αρχίζει να διδάσκει Αγγλική λογοτεχνία στο Αυτοκρατορικό πανεπιστήμιο του Τόκιο. Το 1904 ο Λευκάδιος σε ηλικία 54 ετών αφήνει την τελευταία πνοή του λόγω καρδιακής προσβολής. Στην μνήμη του οι φοιτητές του τοποθέτησαν μια επιτύμβια στήλη αξία της καταγωγής του : “Στον Λευκάδιο Χέρν,του οποίου η πένα υπήρξε πιο ισχυρής ακόμα και από τη ρομφαία του ενδόξου έθνους που αγάπησε, έθνους που πιο μεγάλη τιμή του υπήρξε ότι τον δέχτηκε στις αγκάλες του ως πολίτη , αλίμονο ,τον τάφο.”

Στα Ελληνικά κυκλοφορούν τα βιβλία του το αγόρι που ζωγράφιζε γάτες και άλλες Ιστορίες ( εκδόσεις Εστία) ,Εντός του κύκλου των ψυχών (εκδώσεις Ίνδικτος), Η χώρα των χρυσανθέμων (έκδοσεις Κέδρος), Ιαπωνικοι’ θρύλοι (εκδόσεις Σιδέρη), Κείμενα από την Ιαπωνία ( εκδόσεις Ίνδικτος).

Αυτός ήταν ο Λευκάδιος Χέρν ο εθνικός συγγραφέας της Απω- Ιoνίας (Ιαπωνία) που πρέπει να διδαχθεί στους Ελληνοπαίδες . ” Ο κόσμος του ηλεκτρισμού, του ατμού και των μαθηματικών είναι ψυχρός και άδειος” Λ Χέρν.

Πηγή:Wikipedia.org

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΥΤΚΑΣ

Μέλος ΕΛΑΣΥΝ

Απάντηση