Διαλύουν Και την Εθνική Άμυνα

Ξεπουλιέται η ΕΛΒΟ, αντί να ανασυγκροτηθεί ως αναπτυσσόμενη επιχείρηση υπό δημόσιο έλεγχο.

Δεν συμβαίνει τόσο συχνά μια παραγωγική μονάδα ακμαία και υγιή, με τόσο δυναμικό παρελθόν 45 ολόκληρων χρόνων κι αναμφισβήτητες δυνατότητες να οδηγείται συνειδητά στο χείλος του γκρεμού από όλες τις κυβερνήσεις, Είναι η Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων (ΕΛΒΟ).

Στα χέρια λοιπόν ξένων κέντρων μεταβιβάζεται σταδιακά η εναπομείνασα και δυστυχώς εγκαταλελειμμένη αμυντική βιομηχανία της χώρας.

Ήδη τα ναυπηγεία Σύρου έχουν πωληθεί σε αμερικανικά συμφέροντα, ενώ υπό πώληση σε ξένα συμφέροντα είναι και τα ιστορικά ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Σε διαδικασία εκποίησης βρίσκεται και η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ).

Στη φάση ολοκλήρωσης βρίσκεται, δυστυχώς, και η μεταβίβαση σε ισραηλινά χέρια της ΕΛΒΟ (Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων).  Στις 15 Φεβρουαρίου αναμένεται να υπογραφεί η σύμβαση για τη μεταβίβαση του ενεργητικού της Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων (εξοπλισμός, οικόπεδα, πατέντες κ.ά.) που κατέχει σήμερα το Ελληνικό Δημόσιο. Η σύμβαση είναι μεταξύ του εκκαθαριστή της ΕΛΒΟ, της εταιρείας EY, και της ισραηλινής Plasan που αναδείχθηκε προτιμητέος επενδυτής, στον διαγωνισμό που “έτρεξε” τους προηγούμενους μήνες.

Οι τραγικές αυτές εξελίξεις αντιπροσωπεύουν ένα μεγάλο εθνικό έγκλημα αφού η παράδοση της αμυντικής μας βιομηχανίας σε ξένα συμφέροντα  ισοδυναμεί με την παράδοση της ασφάλειας και της αμυντικής δυνατότητας της χώρας σε ξένα κέντρα, τα οποία σε κρίσιμες στιγμές μπορεί να υπηρετήσουν αντίπαλες και εχθρικές επιδιώξεις σε βάρος της ΕλλάδαςΗ εταιρεία θα μπορούσε να υπαχθεί στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Υπάρχει αυτή η δυνατότητα, αξιοποιείται κατά κόρον σε Γερμανία και Γαλλία, άρα είναι ζήτημα πολιτικής βούλησης η εφαρμογή της. Αυτό όμως σαν επιλογή «σκοντάφτει» στην ανεύθυνη, αντεθνική, εμμονική και αδικαιολόγητη επιλογή της κυβέρνησης να ιδιωτικοποιηθεί η ΕΛΒΟ.

* Η ΕΛΒΟ ιδρύθηκε το 1972 με την επωνυμία ΣΤΑΓΙΕΡ ΕΛΛΑΣ ΑΒΕ, ως θυγατρική τις αυστριακής Steyr, και κατασκεύαζε (αρχικά κάνοντας απλή συναρμολόγηση, με σταδιακά αυξανόμενο ποσοστό εγχώριας κατασκευής εξαρτημάτων) φορτηγά, τανκς, και τρακτέρ της αυστριακής εταιρείας στην Ελλάδα.

Το 1987 μετονομάσθηκε σε ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΟΧΗΜΑΤΩΝ (ΕΛΒΟ) ΑΒΕ, και ο πλήρης έλεγχος της εταιρείας πέρασε στο Ελληνικό Δημόσιο. Τον Αύγουστο του 2000, μετά από διεθνή διαγωνισμό, το 43% των μετοχών της εταιρείας, καθώς και το μάνατζεμεντ πέρασαν στην κοινοπραξία των εταιρειών του ομίλου Μυτιληναίος και ΜΕΤΚΑ Α.Ε.

Το 2011 ο Όμιλος Μυτιληναίου μεταβίβασε τον έλεγχο πίσω στο Ελληνικό Κράτος έναντι συμβολικού τιμήματος ενός ευρώ. Η ΕΛΒΟ τέθηκε σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης το 2014.

ΤΟΜΕΑΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΕΛΑΣΥΝ

Απάντηση