Ιερός Λόχος. O πρόδρομος των Ειδικών δυνάμεων

Όπως αναπτύξαμε στα προηγούμενα άρθρα είδαμε την ανάγκη να υπάρξουν επίλεκτοι στρατιώτες από τα αρχαία χρόνια μέχρι σήμερα. Στρατιώτες που θα εκτελούσαν την αποστολή τους υπό αντίξοες συνθήκες με οποιοδήποτε κόστος.

Η ιστορία των σύγχρονων ειδικών δυνάμεων θα εξελιχθεί κατά την διάρκεια του δευτέρου Παγκοσμίου πολέμου. Μετά την κατάληψη της Ελλάδος από τα Γερμανικά στρατεύματα και μετά την μάχη της Κρήτης (Μάιος 1941) η Ελληνική κυβέρνηση που είχε εγκατασταθεί στην Αίγυπτο ,άρχισε την αναδιοργάνωση του στρατεύματος.

Έλληνες αξιωματικοί και οπλίτες που είχαν διαφύγει από την κατεχόμενη Ελλάδα, είναι αυτοί που θα στελεχώσουν την νέα δομή του Ελληνικού Στρατού. Επειδή η αξιωματικοί ήταν περισσότεροι από τους οπλίτες, ο αντισμήναρχος Αλεξανδρής Γεώργιος προτείνει στον Υπουργό στρατιωτικών Παναγιώτη Κανελλόπουλο μια μονάδα από αξιωματικούς . Η πρόταση εγκρίνεται με ενθουσιασμό και έχοντας την συμπαράσταση του διοικητή της ενδέκατης ύλης Συνταγματάρχη Αλκιβιάδη Μπούρδα, συγκροτείται από εθελοντές “ο λόχος επίλεκτων αθανάτων” με αρχική δύναμης διακοσίων ανδρών. Στις 15 Σεπτεμβρίου του 1942 αναλαμβάνει ο νέος διοικητής Του “Λόχου Επίλεκτων Αθανάτων” Συνταγματάρχης Χριστόδουλος Τσιγάντες.

Ο Τσιγάντες μετονομάζει την μονάδα του σε Ιερό Λόχο ενώ ταυτόχρονα αλλάζει την φύση της αποστολής του . Μετά την στρατιωτική συνεργασία του Τσιγάντε με τον Ντέιβιντ Στέρλινγκ διοικητή του Βρετανικού Συντάγματος S.A.S(special air service) ο Ιερός λόχος θα εγκατασταθεί στην περιοχή Καμπρίτ της Αίγυπτου στο στρατόπεδο της SAS. Ο Ιερός Λόχος τέθηκε υπό την την διοίκηση της ειδικής μονάδας και εκπαιδεύεται για την εκτέλεση καταδρομικών επιχειρήσεων ενάντια στον Γερμανοϊταλικό άξονα.

Από το 1942 έως το 1945 ο Ιερός Λόχος έδρασε σε μάχες στην Βόρειο Αφρική,και στα νησιά του Αιγαίου. Στις 27 Ιανουαρίου του 1943 ο Ιερός Λόχος μετά από εκπαίδευση ξεκίνησε τις καταδρομικές ενέργειες εναντίων του άξονα στην Δυτική Έρημο, μαζί με περιπόλους της SAS. Μετά την σύλληψη του αντισυνταγματάρχη Στέρλινγκ και έχοντας βαριές απώλειες της SAS ο Τσιγάντε προτείνει στον στρατηγό Μπέρναρντ Μοντγκόμερι να τεθεί ο Λόχος υπό τις διαταγές του στρατηγού Λεκλέρκ (φάλαγγας των ελεύθερων Γάλλων) με αποστολή ελαφρού μηχανοκίνητου ιππικού. Στις 10 Μαρτίου του 1943 στην Τυνησία διεξάγεται μάχη ανάμεσα στα αμυνόμενα Γαλλοελληνικά τμήματα και τον Άξονα ,όπου η εχθρική δύναμη αναχαιτίστηκε επιτυχώς.

Γεώργιος Κούτκας

Μέλος ΕΛΑΣΥΝ

Απάντηση