Πρώην Α/ΓΕΝ Aντ. Αντωνιάδης. Η ΝΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ

      Συνεκμετάλλευση του Αιγαίου με την Τουρκία προτείνει ο πρώην αρχηγός του                               Πολεμικού Ναυτικού ναύαρχος Αντωνιάδης

Η φράση “Ακόμη και ιδέες περί συνεκμετάλλευσης μπορούν να συζητηθούν, υπό την προϋπόθεση της προηγούμενης οριοθέτησης μέσω προσφυγής σε διεθνές δικαιοδοτικό όργανο” έχει μια μόνο ερμηνεία: ότι σύμφωνα με την πάγια ελληνική θέση, Ελλάδα και Τουρκία συμφωνούν να καταφύγουν στη Χάγη, αποδέχονται την απόφαση του Δικαστηρίου για τα όρια των θαλασσίων ζωνών και έχοντας πλέον καθορισμένα θαλάσσια σύνορα θα μπορούσαν να συζητήσουν ακόμη και το (εντελώς θεωρητικό επί του παρόντος) σενάριο συνεκμετάλλευσης ενός κοιτάσματος που βρίσκεται εκατέρωθεν των συνόρων (όπως πράττουν π.χ. Ιράν και Κατάρ). Τόσο απλά και χωρίς καμία άλλη (καλόπιστη) ερμηνεία.

Λέει ακόμα ανερυθρίαστα αυτός που αποτελεί την μέγιστη ντροπή του Πολεμικού μας Ναυτικού: «Τοποθετούμε δε πάντα τον εαυτό μας στη θέση του φιλειρηνικού και νομοταγούς θύματος, το οποίο έχει χρέος η διεθνής κοινότητα να προστατέψει, απέναντι σε μια Τουρκία η οποία διαρκώς επιβουλεύεται την εθνική μας κυριαρχία και ακεραιότητα. Το ενδεχόμενο όμως αυτό έχει λήξει εδώ και 200 χρόνια (θα το εορτάσουμε κιόλας) και θεωρώ ότι καιρός είναι να ξεπεράσουμε αυτές τις ακαλλιέργητες αντιλήψεις για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε. Ας ανοίξουμε τα μάτια μας μπροστά σε έναν χάρτη και ας αναγνωρίσουμε, με ρεαλισμό, ότι η Τουρκία είναι μια χερσόνησος χώρα με πάνω από 900 χιλιόμετρα ακτογραμμής στη λεκάνη της Ανατ. Μεσογείου και δεν είναι παράλογο να επιδιώκει σχετική ΑΟΖ.».

Και βέβαια οι τούρκοι δεν έχασαν την ευκαιρία. Τουρκική εφημερίδα σημειώνει ότι ο πρώην ναύαρχος «απορρίπτει τους ισχυρισμούς της Ελλάδας για θαλάσσιο έδαφος μήκους 6 μιλίων και εναέριο χώρο μήκους 10 μιλίων στο Αιγαίο ότι είναι σύμφωνοι με το Διεθνές Δίκαιο, επισημαίνοντας τη μοναδικότητα της γεωγραφίας του Αιγαίου», και σημειώνει τις αναφορές του στις παραβιάσεις των τουρκικών μαχητικών, ως «αβλαβείς διελεύσεις», με φράσεις όπως ότι «όταν ένα τουρκικό μαχητικό αεροσκάφος πετάει πάνω από τη Ρόδο, δεν είναι σωστό να το εκλάβουμε ότι η Τουρκία αμφισβητεί τη Ρόδο ως ελληνικό νησί. Δεν πιστεύω ότι η Τουρκία έχει στόχο να εισβάλει στα νησιά μας στην επίσημη αμυντική πολιτική της» και ότι «ο ελληνικός λαός υποθέτει ψευδώς ότι ολόκληρο το Αιγαίο είναι ελληνικό πέλαγος». Η τουρκική φιλοκυβερνητική εφημερίδα σημειώνει και τα όσα λέει ο πρώην Α/ΓΕΝ πως «Πρέπει να διαπραγματευτούμε με την Τουρκία. Αλλά … Εάν πιστεύουμε ότι μπορούμε να πάρουμε ό,τι θέλουμε με τις διαπραγματεύσεις, κάνουμε λάθος. Θα έπρεπε να αξιολογήσουμε τι μπορούμε να πάρουμε ως αντάλλαγμα για ποιες από τις επίσημες αξιώσεις μας. Για παράδειγμα, μπορούμε να ζητήσουμε την ευρύτερη ηπειρωτική υφαλοκρηπίδα ζητώντας από την Τουρκία να μη διεκδικήσει ευρύτερο θαλάσσιο χώρο».

Αν κάποιος στα παραπάνω δίνει  άλλο τίτλο εκτός από τον τίτλο ΜΕΙΟΔΟΣΙΑ αυτό θα οφείλεται στην ανεπιτυχή παρακολούθηση των μαθημάτων ελληνικής γλώσσας στο εξατάξιο δημοτικό.

ΤΟΜΕΑΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΕΛΑΣΥΝ

Απάντηση