Αστυνόμευση στα πανεπιστήμια

Η εκλεγμένη από τον λαό της πολυθρόνας, του βολέματος στο δημόσιο τομέα και του ροχαλητού Νέα Δημοκρατία ή αλλιώς Νέα Τρομοκρατία κατάφερε με ψέματα και συκοφαντίες να κερδίσει τις εκλογές του Ιουλίου. Λόγω του μεγάλου της ποσοστού (39,85), κέρδισε 158 έδρες, οι οποίες της δίνουν την ευκαιρία να περνάει δίχως δυσκολία νόμους που χρειάζονται την απόλυτη πλειοψηφία της Βουλής.

Έκτοτε, νομοθετεί αέναα νομοσχέδια τής αρέσκειάς της, μη νοιάζοντας στο απειροελάχιστο για τους Έλληνες πολίτες που αδυνατούν στις μέρες μας να καλύψουν τα αναγκαία αγαθά για την επιβίωση τους. Προ λίγων ημέρων, ανακοινώθηκε η επιθυμία τής κυβέρνησης να υπερψηφίσει νομοσχέδιο εν σχέσει με τα δημόσια Πανεπιστήμια, τα οποία φαίνεται να λοιδορούνται από πολλούς, καθώς δεν είναι σπάνιο το φαινόμενο της μετανάστευσης αρκετών ελληνόπουλων στο εξωτερικό ώστε να ξεκινήσουν τις ακαδημαϊκές σπουδές τους.

Οι καταλήψεις των φοιτητών από συλλήβδην τις φοιτητικές παρατάξεις αποτελεί φαινόμενο των τελευταίων ετών. Τα ναρκωτικά και άλλες βλαβερές για τον οργανισμό ουσίες είναι τα τοστ των καταλήψεων με την συνοδεία φυσικά των σιγαρέτων. Επίσης, η μη φοιτητική μάζα προερχομένη κυρίως από την εξωκοινοβουλευτική αριστερά συγκεντρώνεται ή ακόμη και βοηθάει ώστε να πραγματοποιηθεί μία κατάληψη.

Οι συνεχείς απεργίες των καθηγητών έχει εξοργίσει τους γονείς των φοιτητών, καθώς διακρίνουν αμιγώς ότι τα παιδιά τους χάνουν πολλά μαθήματα, τα οποία ουδέποτε πρόκειται να πραγματοποιηθούν. Τα επαίσχυντα όμως αυτά γεγονότα δεν συγκινούν κανέναν!

Βέβαια, η σημερινή κυβέρνηση θέλει να «τοποθετήσει» εντός των Πανεπιστημίων αστυνομικούς, με απώτερο σκοπό να λυθούν τα προαναφερόμενα προβλήματα που εξοργίζουν τόσο την συντριπτική πλειοψηφία των έντιμων φοιτητών όσο και του κάθε σκεπτόμενου Έλληνα. Η ιδέα εκ πρώτης όψεως, γεμίζει αρκετούς με χαμόγελο και ελπίδα για το μέλλον των φοιτητών, δηλαδή για το μέλλον της Ελλάδας μας.

Δεν είναι όμως λίγοι αυτοί που βρίσκονται ενάντια στις προθέσεις της Κεραμέως (λέσχη Μπίλντερμπεργκ), αποκαλώντας το νομοσχέδιο χουντικό.

Ειρήσθω εν παρόδω, επί 21ης Απριλίου ουδέποτε η αστυνομία εισήλθε στο Πανεπιστήμιο κατά τη διάρκεια μαθήματος. Πόσο μάλλον στο Πολυτεχνείο (17-11-1973). Συνεπώς, όσοι αριστεροί της Εκάλης και της βίλας στο Σούνιο αναφέρονται σε τέτοιες περιόδους θα πρέπει πρώτα να διαβάσουν τα γεγονότα εκείνης της περιόδου και έπειτα να τοποθετηθούν. Επιπροσθέτως, οφείλουν να γιγνώσκουν τις δουλειές που έπαιρναν οι γονείς τους από την στρατιωτική δικτατορία…

Η αστυνομία έχει την ικανότητα και το έχει αποδείξει επανειλημμένες φορές πως μπορεί να επιβάλλει την τάξη, αρκεί βέβαια να της επιτραπεί.

Στις μέρες μας, βλέπουμε έναν «εξανδραποδισμό» της αστυνομίας από την εκτελεστική εξουσία, η οποία έχει δώσει πλειστάκις εντολές να μην γίνουν συλλήψεις σε διάφορους (λ.χ. κουμουνιστές 17 Νοεμβρίου 2020).

Απόδειξη τούτου, αποτελεί η δήλωση του πρώην Υπουργού Εθνικής Αμύνης, Πάνου Καμμένου, ο οποίος ανέφερε τα εξής στο ΣΚΑΙ: «Εγώ έχω τοποθετήσει στο εσωτερικό του παρμπρίζ του αυτοκίνητου μου αυτή την εφημερίδα (Ριζοσπάστης, κομματικό όργανο του ΚΚΕ), όπως είναι διπλωμένη για να είναι εμφανής από παντού ο τίτλος της και έχω εξασφαλίσει την ασυλία μου».

Ωστόσο, αν δεχθούμε ότι η αστυνομία πράγματι θα πράξει τα δέοντα και θα μηδενίσει αποτελεσματικά οποιαδήποτε παραβίαση εντός του Πανεπιστημίου, εντούτοις δημιουργούνται αλλά προβλήματα και ερωτήματα. Για παράδειγμα, οι σπουδαστές θα πρέπει να ζουν κάτω από το φόβο της υπάρξεως της αστυνομίας; Το εύλογο αυτό ερώτημα που γεννάται σε κάθε φοιτητή δεν έχει εύκολη και γρήγορη απάντηση, καθώς θα πρέπει να προσμετρηθεί και η ψυχολογία του σπουδαστή. Ο χώρος του Πανεπιστημίου δεν είναι ούτε για άτομα που δεν σπουδάζουν αλλά ούτε και για αστυνομικούς. Το περιβάλλον του Πανεπιστημίου παίζει καθοριστικό ρόλο στην πρόοδο των φοιτητών. Η ύπαρξη αστυνομίας περιορίζει τις ελευθερίες των φοιτητών και δυσκολεύει το έργο τους. Ουδείς θα επιθυμούσε να παρευρίσκετε η αστυνομία στο δεύτερο σπίτι του, όπου πηγαίνει για να μάθει γράμματα και ηθική. Ποια ηθική όμως μπορεί κανείς να διδαχτεί σε μια σχολή «φρούριο»;

Κατά την άποψη μου, τα προβλήματα που αναφέραμε στην αρχή του άρθρου μπορούν να λυθούν αποτελεσματικά δίχως «μπαμπούλες» στο προαύλιο.

Αρχικά, θα πρέπει οι διδάσκοντες να δώσουν χρόνο και στην διαμόρφωση σωστών χαρακτήρων και όχι να παρακινούν τους σπουδαστές σε καταλήψεις.

Ωσαύτως, η αστυνομία να μπορεί να βρίσκεται όλο το 24ωρο σε ακτίνα τουλάχιστον 30 μέτρων από το Πανεπιστήμιο ώστε να δυσκολευτεί η πραγματοποίηση καταλήψεων.

Επίσης, θα πρέπει να αυξηθούν κατακόρυφα οι ποινές των ατόμων που λαμβάνουν μέρος σε καταλήψεις ή ακόμη που είναι οι πρωτεργάτες, είτε αυτοί σπουδάζουν σε αυτά τα Πανεπιστήμια είτε όχι.

Εφόσον οι φοιτητικές παρατάξεις επιθυμούν να διαμαρτυρηθούν για το οτιδήποτε, θα μπορούν να τελούν πορείες ή διαδηλώσεις τα Σαββατοκύριακα ώστε να μην χαθεί χρόνος διδασκαλίας.

Η ανελέητη αστυνόμευση είναι σίγουρο πως δεν θα φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα, απεναντίας πολλοί νέοι θα συνεχίσουν τις ακρότητες ώστε να αποκτήσουν και πάλι τις ατελείωτες ελευθερίες τους. Το νομοσχέδιο αυτό δεν θα φέρει την καταβαράθρωση των παράνομων φοιτητών. Ήδη οι σπουδαστές μέσω των ΜΚΔ και των ΜΜΕ έχουν δείξει ολοφάνερα την άρνηση τους σε κάθε «κέλευσμα» της σημερινής κυβέρνησης. Οσονούπω, θα βιώσουμε πρωτόγνωρες καταστάσεις εντός και εκτός των Πανεπιστημίων.

Μένει να δούμε ποιος θα ανακηρυχθεί νικητής μετά το τέλος της υφιστάμενης κατάστασης.

 

Διονύσιος Σ. Δραγώνας

Φοιτητής Νομικής NUP, Κοινωνικής Θεολογίας ΕΚΠΑ

Υπεύθυνος Τ.Ο. Ζακύνθου

Απάντηση