ΤΑ ΤΡΑΚΤΕΡ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ Και η αποκάλυψη του Γιάννη Λαγού

Ο Γιάννης Λαγός σε μια από τις καίριες ερωτήσεις που θέτει ανελλιπώς στην Κομισιόν, έγινε η αιτία να αποκαλυφθεί κάτι συγκλονιστικό: Η Ελλάδα, αν και είχε το σχετικό δικαίωμα, ουδέποτε υπέβαλλε αίτημα για βοήθεια ως προς την αποκατάσταση των ζημιών που προκάλεσε η θεομηνία “Ιανός”!  https://elasyn.com/2020/12/10/%CE%B7-%CE%B5%CF%81%CF%8E%CF%84%CE%B7%CF%83%CE%B7-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B3-%CE%BB%CE%B1%CE%B3%CE%BF%CF%8D-%CE%AD%CE%B2%CE%B3%CE%B1%CE%BB%CE%B5-%CE%BB%CE%B1%CE%B2%CF%81%CE%AC%CE%BA%CE%B9-%CE%B4/

Το αποτέλεσμα ήταν αναμενόμενο. Βγαίνουν σήμερα τα τρακτέρ στους δρόμους της Καρδίτσας, ενώ τις επόμενες ημέρες, όλες οι πλατείες των χωριών πρόκειται να γεμίσουν με τρακτέρ, όπως αναφέρει  ο πρόεδρος του ΔΣ της ΕΟΑΣΚ Κώστας Τζέλλας. Οι αγρότες, δεν θα κλείσουν δρόμους ούτε θα στήσουν μπλόκα, λόγω των μέτρων κατά της εξάπλωσης της πανδημίας. Ωστόσο, θα προχωρήσουν σε διαμαρτυρίες έξω από υποκαταστήματα ΕΛΓΑ, ΟΠΕΚΕΠΕ και Περιφέρειες.

Ακόμη, διαμαρτυρόμαστε για τις αποζημιώσεις από τις καταστροφές του Ιανού. Τώρα βγήκαν τα πορίσματα από τον ΕΛΓΑ και δεν ανταποκρίνονται σε καμία περίπτωση στις ζημιές μας. Μιλάμε για πλήρη καταστροφή 500.000 στρεμμάτων. Παρατηρούμε, ότι ενώ ένα χωράφι καταστράφηκε ολοσχερώς, βγαίνει πόρισμα ότι καταστράφηκε μόνο το 60%», αναφέρει ο κ. Τζέλλας. Περισσότερα από 50.000 στρέμματα καταστράφηκαν από τη σφοδρή κακοκαιρία στο Νομό Σερρών.

Όπως εξηγεί ο Στέργιος Λίτος, η κακοκαιρία έπληξε χωράφια, που δεν ήταν «σπαρμένα», πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα είναι εφικτό να καλλιεργηθούν, στερώντας απ’ τους αγρότες τη σοδιά για το 2021.Σύμφωνα με τον ίδιο, οι αγρότες ζητούν να αποζημιωθούν για το 100% των ζημιών της κακοκαιρίας, αλλά και να εξοφληθούν απ’ τον ΟΠΕΚΕΠΕ οι επιδοτήσεις, καθώς όπως εξηγεί, έχουν μείνει απλήρωτοι οι αγρότες της Κεντρικής Μακεδονίας. Ακόμη, ζητούν τη μείωση της τιμής του πετρελαίου, καθώς όπως αναφέρει ο κ. Λίτος πρόκειται για προεκλογική δέσμευση του κ. Μητσοτάκη, αλλά και αποζημίωση για το βαμβάκι, καθώς η τιμή πώλησής του είναι εξευτελιστική.

Εν τω μεταξύ ο ίδιος προαναγγέλλει πανελλαδικές κινητοποιήσεις και κυρίως παραστάσεις διαμαρτυρίας σε Γιαννιτσά, Βέροια και Έβρο το πρώτο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου, χωρίς να είναι σαφές ακόμη το πότε, αφού η τελική ημερομηνία των κινητοποιήσεων πρόκειται να οριστεί την ερχόμενη εβδομάδα.

 

ΤΟΜΕΑΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΕΛΑΣΥΝ

Απάντηση