ΒΡΗΚΑΝ ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΝΟΥΝ…

Η έκδοση της Navtex για το “Τσεσμέ” στα διεθνή ύδατα στο κέντρο του Αιγαίου, δυτικά του Άη Στράτη και της Λήμνου αποτελεί μια ένδειξη των τουρκικών προθέσεων καθώς αμφισβητεί την περιοχή ευθύνης άσκησης αρμοδιοτήτων από την Ελλάδα στο Αιγαίο. Και με αυτό τον τρόπο η Τουρκία θέτει εαυτόν σε ρόλο ρυθμιστή, περιοχής με στόχο τον εγκλωβισμό των ελληνικών νησιών σε ζώνες τουρκικής ευθύνης .

Tο Τσεσμέ κινείται στην ευρύτερη περιοχή συνοδεία τουρκικής Κορβέτας. Δεν δίνει στίγμα στις δημόσιες σελίδες γεωγραφικού εντοπισμού, όπως το Marine Traffic,κινείται με κλειστό πομπό, δεν μπορεί να ποντίσει καλώδια για να κάνει έρευνες στο βυθό αλλά δύναται να κάνει υδρογραφικές έρευνες.

Αντίθετα με τα προηγούμενα ερευνητικά πλοία που όργωσαν όλο το καλοκαίρι την ελληνική υφαλοκρηπίδα αυτή τη φορά το TCG Çeşme είναι ένα πολεμικό πλοίο το οποίο κάποτε υπηρέτησε υπό την αμερικανική σημαία [τ.-USNS Silas Bent]. Έχει 42 μελές πλήρωμα και μπορεί να έχει ως και 30 επιστήμονες εν πλω.

Η Ελλάδα περιορίστηκε σε προφορικό διάβημα(!) του οποίου δεν αποκαλύφθηκε και το περιεχόμενο…

Η όλη ρητορική της Άγκυρας συνεχίζει να είναι επιθετική καθώς δείχνουν και οι δηλώσεις του εκπροσώπου του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) Ομέρ Τσελίκ, ο οποίος επιτέθηκε εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου και απείλησε τις δύο χώρες τονίζοντας πως «σε περίπτωση που έχουν μαξιμαλιστικά όνειρα, η Τουρκία θα τα μετατρέψει σε εφιάλτες».

Δεν είναι τυχαίο ότι τα ελληνικά νησιά που αφορά αυτή η παράνομη τουρκική NAVTEX βρίσκονται πλησίον του 25ου Μεσημβρινού που σύμφωνα με την Άγκυρα θα όφειλε να είναι η γραμμή διχοτόμησης του Αιγαίου σε δύο ζώνες έρευνας και διάσωσης. Η Toυρκία διεκδικεί την περιοχή ανατολικά του 25ου μεσημβρινού για επιχειρήσεις SAR. Αντιδρώντας κατ΄ αυτόν τον τρόπο η Άγκυρα « επαναλαμβάνει έμμεσα ότι δεν αναγνωρίζει το δικαίωμα της Ελλάδας σε μια ζώνη ακτής 12 μιλίων γύρω από τα νησιών ( επέκταση στα 12 ν.μ), όπως το προβλέπει η Σύμβαση για το Δικαίωμα της Θάλασσας ».

Τα πάντα δείχνουν ότι οι Τούρκοι θα αλωνίζουν στο Αιγαίο και η Ελλάδα θα απαντά με διαβήματα – ραβασάκια και κατά καιρούς από ορισμένους θα ακούμε κούφιους και ανέξοδους λεονταρισμούς χωρίς νόημα.

 

ΤΟΜΕΑΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΕΛΑΣΥΝ

Απάντηση