Η φωλιά του Αετού Κ.Ε.Α.Π

Όταν μιλάμε για καταδρομές το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό μας είναι η φωλιά του αετού, το Κ.Ε.Α.Π. Το Κέντρο Εκπαιδεύσεως Ανορθόδοξου Πολέμου είναι μονάδα των Ειδικών Δυνάμεων υπαγόμενη απ’ ευθείας στην Διεύθυνση Ειδικών Δυνάμεων.

Το Κ.Ε.Α.Π συγκροτήθηκε με διαταγή του Γενικού Επιτελείου Στρατού τον Οκτώβριο του 1963 στην Ρεντίνα Θεσσαλονίκης στο στρατόπεδο υπολοχαγού Μυστακίδη, που το 1977 έλαβε το όνομα Ταγματάρχου Γεωργίου Κατσάνη ο οποίος έπεσε μαχόμενος ως διοικητής της 33 Μ.Κ στην Κύπρο.

Αποστολή του Κ.Ε.Α.Π είναι ο συντονισμός και η εκπαίδευση στις καταδρομικές επιχειρήσεις και τον ανορθόδοξο πόλεμο, για τα στελέχη του Στρατού . Στο Κ.Ε.Α.Π εκπαιδεύονται οι απόφοιτοι από την Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, των μόνιμων υπαξιωματικών (ΣΜΥ) αλλά και των μόνιμων αξιωματικών, υπαξιωματικών ετέρων κλάδων των Ενόπλων δυνάμεων.

Επίσης εκπαιδεύονται ΔΕΑ που επιλέγονται για τις Ειδικές Δυνάμεις και προσωπικό των σωμάτων ασφαλείας (Λ.Σ-ΕΛ.ΛΑΣ – ΠΣ). Στο σχολείο του ΚΕΑΠ οι μαθητές εκπαιδεύονται από έμπειρα στελέχη των Ειδικών Δυνάμεων.

Το ΚΕΑΠ συμπεριλαμβάνει τα εξής σχολεία :

1) σχολείο Καταδρομών διάρκειας 14 εβδομάδων.

2) Σχολείο βασικής εκπαίδευσης Καταδρομών (ΣΒΕΚ) διάρκειας τεσσάρων εβδομάδων.

3) Σχολείο βασικής εκπαίδευσης Ελεύθερων Σκοπευτών Ειδικών αποστολών (ΣΒΕΕΣΕΑ) διάρκειας οκτώ εβδομάδων.

4) Σχολείο βολών μάχης ταχείας αντίδρασης , διάρκειας δύο βδομάδων.

5) σχολείο βολών μάχης ταχείας αντίδρασης διάρκειας 3 βδομάδων.

6) Σχολείο αναγνωρίσεων φιλιών- εχθρού, διάρκειας τεσσάρων εβδομάδων.

7)Σχολείο σχεδίασης περιπόλων διάρκειας δύο βδομάδων.

8) Σχολείο συμπεριφοράς ομήρων μετά την σύλληψη διάρκειας 1 βδομάδας.

9) Σχολείο εκπαιδεύσεως Στρατιωτικών σκύλων εφόδου διάρκειας 12 βδομάδων.

Το Κέντρο διαθέτει σύγχρονες εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις όπως, στίβος Καταδρομών 19 εμποδίων, στίβος ενδυνάμωσης, στίβος επιβίωσης, στίβος ναρκοπολέμου, πύργος αναρρίχησης- καταρρίχησης, πεδίο εκρήξεων, πεδίων βολών και κτήριο για εκπαίδευση σε κατοικημένες περιοχές( kill house).

Από αυτά τα λίγα που γράφουμε καταλαβαίνεις γιατί το ΚΕΑΠ και η Ρεντίνα θεωρείται η φωλιά των αετών. Η εκπαίδευση είναι σκληρή και επίπονη και πολλές φορές οι εκπαιδευόμενοι ξεπερνάνε τα όρια τους για να αντέξουν . Για να γίνει κάποιος καταδρομέας δεν απαιτεί μόνο δύναμη ,αντοχή αλλά επιμονή και νοητική διαύγεια ώστε να μπορεί να ανταπεξέλθει κάτω από αντίξοες συνθήκες.

Ένα παράδειγμα της σκληρής εκπαίδευσης που φέρνει στα όρια του έναν καταδρομέα είναι κατά την διάρκεια πορείας μετά φόρτου, 40 κιλών να περπατάει και να κοιμάται ταυτόχρονα λόγω κούρασης.

Αν το μεγάλο σχολείο του ΚΕΑΠ ήταν 6 μήνες δεν θα το πέρναγε κανείς.

 

Γεώργιος Κούτκας

Μέλος ΕΛΑΣΥΝ

Απάντηση