Το φοβικό σύνδρομο του ΥΠΕΘΑ

Γιατί το ΥΠΕΘΑ έδωσε στοιχεία στη δημοσιότητα για τα μαχητικά της ΠΑ που δεν του ζήτησε κανείς;

Μείζον θέμα προκύπτει από την φοβική  απάντηση του ΥΠΕΘΑ, μέσω «διαρροών» πάντα στους τουρκικούς ισχυρισμούς, ότι F-16 της ΠΑ παρενόχλησαν το σκάφος του τουρκικού Ναυτικού TCG Cesme.

Αυτό εκτός από το γεγονός ότι οι «κύκλοι» του ΥΠΕΘΑ όπως αναφέρει το defencenet. gr έσπευσαν να δηλώσουν ότι δεν έκαναν καμία παρενόχληση στο σκάφος του τουρκικού Ναυτικού, μεταξύ άλλων είπαν ότι τα ελληνικά μαχητικά που συμμετείχαν σε άσκηση δεν έφεραν στο Σύστημα Αυτοπροστασίας Chaff ή Flares.

Δεν εξετάζουμε εδώ αν οι τουρκικοί ισχυρισμοί είχαν βάση ή όχι. Άλλωστε τα βίντεο που έδωσαν στη δημοσιότητα ήταν της συμφοράς. Ένα F-16 να αφήνει flares σε αεροπορική επίδειξη και ένα -μάλλον- A-7 να πετά κοντά σε κάποιο πλοίο, προ… αμνημονεύτων χρόνων.

οι πηγές του ΥΠΕΘΑ ανέφεραν  ότι στην ευρύτερη περιοχή του Κεντρικού Αιγαίου διεξήχθη άσκηση της Πολεμικής Αεροπορίας για την οποία είχε εκδοθεί ΝΟΤΑΜ (Α0350/21) στις 9 Φεβρουαρίου 2021, 5 ημέρες πριν την ημέρα έκδοσης της παράτυπης τουρκικής NAVTEX.

«Στην άσκηση συμμετείχαν 29 Αεροσκάφη τα οποία απογειώθηκαν περί την 13:30 και ολοκλήρωσαν τη δραστηριότητα την 14:40. Τα Ελληνικά Αεροσκάφη δεν έφεραν CHAFF ή FLARES.»

Ένα πρώτο ερώτημα εδώ είναι γιατί τα μαχητικά της ΠΑ δεν είχαν πλήρες το σύστημα αυτοπροστασίας και οι αφετήρες αναλωσίμων ήταν απλά… άδειοι!

Ένα δεύτερο ερώτημα είναι ποιος ο λόγος το ΥΠΕΘΑ να προχωρήσει σε αυτή τη διευκρίνιση λέγοντας ότι τα μαχητικά της ΠΑ είναι πρακτικά άοπλα από αναλώσιμα όταν πετούν σε ασκήσεις, απο την στιγμή που δεν υποχρεούται από κανένα να δώσει τέτοιες διευκρινήσεις!

Γιατί αυτό πρέπει να το γνωρίζουν οι Τούρκοι;

Κάτι που δημιουργεί ένα ακόμη  ερώτημα με τη σειρά του: Για ποιο λόγο μαχητικά αεροσκάφη που πετούν στο Αιγαίο έστω και για ασκήσεις, δεν διαθέτουν την τελευταία γραμμή αμύνης που ονομάζεται σύστημα αναλωσίμων.

Το σημαντικότερο όμως είναι ότι το ΥΠΕΘΑ προχώρησε σε μια αποκάλυψη η οποία δεν έπρεπε να βγει στη δημοσιότητα, ούτε ήταν υποχρεωμένο να δώσει διευκρινήσεις.

Ταυτόχρονα αν  και η ΠΑ έχει κάθε δικαίωμα να πετά εντός του ελληνικού FIR και να πραγματοποιεί οποιαδήποτε άσκηση θέλει όπως και να αναγνωρίζει οπουδήποτε πλοίο, πλέει σε διεθνή ύδατα, εντούτοις το ΥΠΕΘΑ με φοβική διάθεση έσπευσε να πει πως ουδέποτε μαχητικό της ΠΑ πέταξε κοντά στο τουρκικό πλοίο.

ΤΟΜΕΑΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΕΛΑΣΥΝ

Απάντηση