Анатолий Лебедь Anatoly Lebed Ο Αντισυνταγματάρχης θρύλος των Ρώσων αλεξιπτωτιστών

Οι Έλληνες φιλόσοφοι δίδαξαν ότι ένας Έθνος για να μεγαλουργεί, χρειάζεται τρία βασικά συστατικά Θεό, Ελληνική παιδεία και ήρωες.

Ένα τέτοιο έθνος που μεγαλουργεί σήμερα είναι το Ρωσικό. Οι Ρώσοι αγαπούν και σέβονται τον Θεό και τους ήρωες τους. Ένας τέτοιος ήρωας γεμάτος παράσημα από σφαίρες στο σώμα του ήταν ο Ανατολή Λέμπεντ (Anatoly Lebed). Ο Anatoly Vyacheslavovich Lebed ήταν αξιωματικός  αλεξιπτωτιστής ( VDV) . Γεννήθηκε στην πόλη Βάλγκα της Εσθονίας και έχοντας Κοζάκικο αίμα έγινε μέλος του Σοβιετικού στρατού το 1981 ξεκινώντας την καριέρα του στο 44ο αερομεταφερόμενο τμήμα της Λιθουανίας.

Το 1986 υπηρέτησε στις επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν. Μετά την επιστροφή του από το Αφγανιστάν υπηρέτησε στην ομάδα των Σοβιετικών Δυνάμεων στην Γερμανία, στις στρατιωτικές περιοχές Υπερ- Βαϊκάλης και Σιβηρίας. Το 1998 μαζί με βετεράνους προσφέρθηκαν εθελοντικά στον πόλεμο του Κοσσυφοπεδίου, όπου εκεί οι νατοϊκές δυνάμεις πήραν μια μικρή γεύση από spetsznaz.

   Το 1999 πήγε στην Μόσχα και επανήλθε στην υπηρεσία υπογράφοντας σύμβαση με το υπουργείο Άμυνας της Ρωσικής ομοσπονδίας και επέστρεψε στην Τσετσενία.

Το 2003 σε μάχη στα βουνά. Ulus- kert, κοντά σε ένα ορυχείο προσπάθησε να σώσει έναν στρατιώτη από νάρκη με αποτέλεσμα να χάσει το πόδι του. Ο ρωσικός στρατός του είπε να αποσυρθεί,αυτός αρνήθηκε και συνέχισε να πολεμά δίπλα στους στρατιώτες του. Στις 9 Ιανουαρίου του 2005 διεξάγοντας περίπολο μικράς ακτίνας πέφτει σε πολυπληθή εχθρική ενέδρα αρνούμενος να εγκαταλείψει τους τραυματίες spetsznaz όπου με ελιγμό και κρούση εμπρός διασώζεται όλο το περίπολο.

   Στις 24 Ιανουαρίου του 2005 τραυματίζεται από θραύσματα ρουκέτας RPG ενώ προστάτευε τους άνδρες του από την έκρηξη. Τραυματισμένος καταφέρνει να εξουδετερώσει την θέση του RPG και του διπλανού πολυβόλου με αποτέλεσμα την εξουδετέρωση των τρομοκρατών. Με προεδρικό διάταγμα του απονέμεται ο τίτλος της ρωσικής ομοσπονδίας στις 6 Απριλίου του 2005 για το θάρρος και τον ηρωισμό κατά την εκτέλεση των στρατιωτικών καθηκόντων του.

  Με την έναρξη του πολέμου στην Νότιο Οσετία μαζί με άλλους βετεράνους επιστρέφουν στο μέτωπο. Τα καθήκοντα του ήταν να ετοιμάσει τα πρώτα τμήματα , περιπόλου για έρευνα και καταστροφή των τμημάτων αναγνώρισης του εχθρού. Το τάγμα του μπήκε πρώτο και πρώτος μπροστά ήταν ο ίδιος όπως συνήθιζε. Οι πράξεις του ενάντια στα Γεωργιανά στρατεύματα κινούνται στα όρια του θρύλου. Στο Τσινβαλι έκλεψε εχθρικό άρμα σπάζοντας τον αποκλεισμό Ρώσων κυανόκρανων. Με τολμηρή καταδρομική επιχείρηση στο λιμάνι του Πότι καταστρέφουν αγκυροβολημένα πλοία του γεωργιανού στρατού. Οι 22 άνδρες των ειδικών δυνάμεων της Γεωργίας έπεσαν ήσυχα από τους Ρώσους spetsznaz με λάφυρα 5 hummer.

   Ο Ανατόλη έλεγε πάντα ότι η νίκη ποτέ δεν έρχεται από αεροπλάνα η πυροβολικό αλλά μόνο από αγώνα εκ του συστάδην . Όταν ο Πούτιν τον ρώτησε πού διαμένει ,ο Αντισυνταγματάρχης του απάντησε στον κοιτώνα του στρατοπέδου. Η αγάπη του Ανατόλη για την πατρίδα του και η παραμονή στην μάχη ήταν χρέος προς τους νεκρούς και τραυματίες.

   Αυτό που πρέπει να κρατήσουμε από αυτόν τον άνδρα με εμπειρία σε πεδία μαχών είναι:

  1)ότι μαχόταν με πάθος ακόμα και αν ο εχθρός υπερτερούσε αριθμητικά η τεχνολογικά

  2) Αρνήθηκε πολλάκις εντολές που δεν ήταν στην ιδιοσυγκρασία του και στο πνεύμα των spetsznaz.

  3) Αρνήθηκε να πάρει μεγαλύτερους βαθμούς για να μην φύγει από τους Speznaz και τους αλεξιπτωτιστές της VDV.

  4)Ότι ακόμα και με ένα πόδι συνέχιζε να είναι στρατιώτης στην πρώτη γραμμή δίπλα στους στρατιώτες που τόσο λάτρευε.

  Η τελευταία μονάδα που υπηρέτησε έως αντισυνταγματάρχης ήταν το 45ο σύνταγμα της VDV. (Όπως τα Ε.Τ.Α)

  Στις 27 Απριλίου του 2012 σκοτώνεται σε τροχαίο ατύχημα με την μηχανή του όπου κηδεύτηκε με πλήρεις στρατιωτικές τιμές.

 

Καλό κάποιοι στον Ελληνικό Στρατό να μελετήσουν το ήθος και την ικανότητα του τεράστιου Anatoly Lebed και να παραδειγματιστούν για το πώς ακριβώς είναι να είσαι πραγματικός Στρατιώτης και Αξιωματικός. Τα παράσημα του Anatoly Lebed πάρθηκαν στα πεδία των μαχών για το Ρωσικό έθνος και όχι ψεύτικα σαν αυτά που έχετε από κομματικά γραφεία.

Γεώργιος Κούτκας

Μέλος ΕΛΑΣΥΝ

Απάντηση