ΕΞΙΣΩΣΗ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΚΑΙ ΜΟΥΦΤΗ ;

Η διαχρονικά υποχωρητική στάση όλων των κυβερνήσεων, προκαλεί ανησυχία για το τελικό περιεχόμενο της πρότασης που επεξεργάζεται – χωρίς ακόμη να έχει καταλήξει οριστικά- η Κοινοβουλευτική Διακομματική Επιτροπή της Θράκης, τόσο για το νέο τρόπο εκλογής Μουφτή όσο και για το νέο τρόπο ανάδειξης των Προέδρων των Διαχειριστικών Βακουφικών Επιτροπών της περιοχής. Και βέβαια το γεγονός ότι πρόεδρος της Επιτροπής είναι η Ντόρα Μπακογιάννη, μόνο καθησυχαστικό δεν είναι…

Την ώρα που η Τουρκία απαιτεί την απευθείας εκλογή Μουφτή από όλα τα μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας και αρμοδία είναι η Διακομματική Επιτροπή, στο εσωτερικό της Επιτροπής αναπτύσσονται δύο τάσεις.

Σύμφωνα με την πρώτη, ο μουφτής στο μέλλον θα υποδεικνύεται από ένα ειδικό εκλεκτορικό σώμα διακοσίων εκλεκτόρων, θρησκευτικών λειτουργών και λαϊκών, μεταξύ των οποίων και οι λεγόμενοι «μουτεβελήδες», οι οποίοι είναι Πρόεδροι των Διαχειριστικών Επιτροπών αξιοποιήσεως της μουσουλμανικής περιουσίας.

Η ιδέα αυτή προβλέπει ότι το εκλεκτορικό θα υποδεικνύει στην κυβέρνηση τρία πρόσωπα για κάθε μία από τις θέσεις των Μουφτειών Ροδόπης, Ξάνθης και Διδυμοτείχου και η κυβέρνηση (Υπουργείο Παιδείας) θα επιλέγει κυρίαρχα το καταλληλότερο.

Η δεύτερη τάση της Επιτροπής, η οποία είναι πιο συντηρητική, προτείνει την σύσταση ενός εισηγητικού σώματος προς την κυβέρνηση (οι λέξεις έχουν την σημασία τους) και όχι εκλεκτορικό το οποίο θα προτείνει προς την κυβέρνηση πέντε πρόσωπα προς επιλογή για κάθε μία Μουφτεία και όχι τρία.

Η τάση αυτή θεωρεί ότι αν επικρατήσει το «τριπρόσωπο» που ισχύει για την εκλογή του παγκόσμιου ηγέτη της Ορθοδοξίας (αλλά και στην Κύπρο), τότε η Ελλάδα εξισώνει στην πράξη το πρόσωπο του Μουφτή με το πρόσωπο του Οικουμενικού Πατριάρχη. Πράγμα αδιανόητο.

Πέραν αυτού του αχρείαστου συμβολισμού όμως εγείρεται και ένα ακόμη διπλό ζήτημα. Εάν οι Πρόεδροι των Διαχειριστικών Αρχών που αξιοποιούν την βακουφική περιουσία της μουσουλμανικής μειονότητας εκλέγονται απευθείας από τα μέλη της, τότε στο μέτρο που οι λαϊκοί μουτεβελήδες μετέχουν στο εκλεκτορικό σώμα η εκλογή του Μουφτή καθίσταται εμμέσως καθολική.

Οι μουτεβελήδες θα κάνουν εκστρατεία στα μέλη της μειονότητας δεσμευόμενοι ότι θα υποστηρίξουν συγκεκριμένο πρόσωπο Μουφτή ως μέλη του εκλεκτορικού σώματος. Επιρροής Αγκύρας ασφαλώς. Πέραν αυτού εκλεγόμενοι και οι ίδιοι Πρόεδροι των Διαχειριστικών Επιτροπών και έχοντας στην διάθεση τους έναν ισχυρότατο προϋπολογισμό στην ουσία καθίστανται αυτόχρημα πολιτικά πρόσωπα. Οιονεί «Δήμαρχοι» της μίας πλευράς.

Η Ελλάδα δεν αντέχει όμως, όπως πολύ σωστά επισημαίνει η «Εστία», ούτε το ένα ούτε το άλλο. Ούτε την εκλογή Μουφτή πολιτικού ηγέτη σε επίπεδο νομού, ούτε την εκλογή Προέδρων Διαχειριστικών Αρχών ως αυτοδιοικητικών ηγετών σε επίπεδο πόλεως.

Ο μεν πολιτικός ηγέτης Μουφτής θα εγείρει πιθανόν όλα τα αιτήματα της Άγκυρας (το πλέον αθώο, η καθιέρωση της τουρκικής ως επίσημης γλώσσας από τις δημόσιες αρχές), ο δε έκαστος Πρόεδρος Διαχειριστικής Αρχής θα αποπειράται στην καθημερινότητα την de facto συνδιοίκηση με τον χριστιανό Δήμαρχο.

Η τάση μέρους της επιτροπής, αν επικρατήσει, οδηγεί σε συγκυριαρχία στην Θράκη και σε εξίσωση του Μουφτή με τον Οικουμενικό Πατριάρχη. Χωρίς δε να το «φωνάζει» παραπέμπει εμμέσως στο πρότυπα εκλογής θρησκευτικού ηγέτη του Ιράν.

ΤΟΜΕΑΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΕΛΑΣΥΝ

Απάντηση