Ορεινές μοίρες καταδρομών

Οι ορεινές μοίρες Καταδρομών βρίσκονται όλες στην Βόρειο Ελλάδα και ανήκουν στην 1ης ταξιαρχία καταδρομέων – Αλεξιπτωτιστών.

Έτσι έχουμε την Β’ ΜΚ στην Νάουσα ,την Δ’ ΜΚ στην Ρεντίνα και την Ε’ΜΚ στην Δράμα.

Η εκπαίδευση των τριών ορεινών μονάδων είναι η ίδια που έχουν όλες μονάδες ειδικών δυνάμεων αλλά ειδικεύονται στον ορεινό αγώνα . Η εκπαίδευση είναι καθημερινή σε αντικείμενα εκγύμνασης του προσωπικού , στίβος μάχης, διδασκαλία ατομικού οπλισμού και αναρρίχηση- καταρρίχηση. Οι ορεινές μοίρες όπως η θρυλική Ε’ΜΚ γνωστή και ως Μαύρη Μοίρα θεωρείται από τις πιο σκληρές , πολλές φορές συγκεντρώνει υψηλή βαθμολογία σε ασκήσεις μεταξύ των Ειδικών Δυνάμεων.

Υπάρχει και ένα παλιό ευφάνταστο σύνθημα που έλεγαν οι παλιοί καταδρομείς όσο νυχτώνει ….εσένα έχουμε αρχηγό…

Είναι τεράστια η προσφορά και η ιστορία αυτών τον μονάδων στον αγώνα για την ελευθερία της πατρίδας στα νεότερα χρόνια όπως είχαμε αναφέρει σε προηγούμενα άρθρα.

Οπλισμός που φέρουν είναι κοινός για όλες τις μονάδες ειδικών δυνάμεων. Ατομικό τυφέκιο Μ16 διαμετρήματος 5,56χ 45. Η ειδίκευση στον ορεινό αγώνα των μονάδων δίνει ένα τεράστιο επιχειρησιακό πλεονέκτημα στον Ελληνικό στρατό να χτυπήσει τον εχθρό από την πιο δύσβατη περιοχή.

Γεώργιος Κούτκας

Μέλος ΕΛΑΣΥΝ

Απάντηση