Ο Νονός Ερντογάν και το κοιμισμένο ΥΠΕΞ

Στο εσωτερικό της Τουρκίας, η άσχημη κατάσταση της οικονομίας και το φιάσκο με τους 13 πράκτορες της ΜΙΤ που «θυσίασε» ο Ερντογάν στη διάρκεια στρατιωτικής επιχείρησης στο βόρειο Ιράκ δήθεν για να τους απελευθερώσει από τα χέρια του ΡΚΚ, έχουν φέρει τον Σουλτάνο σε δύσκολη θέση .

Τι μένει λοιπόν; Να δώσει στους Τούρκους άλλο ένα Οθωμανικό όνειρο.

Σκεφτηκε να αλλάξει λοιπόν το όνομα του Αιγαίου πελάγους, σε «θάλασσα των νήσων». Έτσι μιλώντας σε περιφερειακό συνέδριο του κυβερνώντος κόμματος AKP ο κομματάρχης πρόεδρος, είπε ότι δεσμεύεται για την προστασία των δικαιωμάτων της Τουρκίας «σε όλες τις θαλάσσιες περιοχές γύρω μας, στη Μαύρη Θάλασσα, την Ανατολική Μεσόγειο και τη …Θάλασσα των Νησιών»,  όπως αποκάλεσε το Αιγαίο πέλαγος, μέσα σε θύελλα χειροκροτημάτων. Απτόητος και προφανώς υπερήφανος για το …βαπτιστικό κατόρθωμά του ως «νονός» , ο Ερντογάν έφτασε και στην Αγια Σοφιά λέγοντας ότι «οι τρομοκράτες είχαν πει ότι θα απελευθερώσουν την Αγιά Σοφιά από τους μιναρέδες.

Το πώς ήρθε στον Ερντογάν να βαφτίσει το Αιγαίο ,ανέλαβε να εξηγήσει η Yeni Safak , η επίσημη εφημερίδα του Ερντογάν. «Θάλασσα των Νήσων» είχε αποκαλέσει το Αιγαίο το 1050 μΧ ο Σαγκρί Μπέι, ο αρχηγός των Σελτζούκων και ιδρυτής του Πολεμικού τους Ναυτικού.

«Πρέπει να θυμόμαστε την ιστορία μας και να αλλάζουμε τις ονοματολογίες, οικτίροντας το γεγονός ότι στα τουρκικά σχολικά βιβλία από το 1938 χρησιμοποιείται το όνομα Αιγαίο.

«Αντί για Αιγαίο πέλαγος, μπορεί να ονομαστεί «Θάλασσα των Νήσων» ή «Βόρεια Μεσόγειος» ή ακόμη και «Δυτική Ανατολία», λέει ο απόστρατος ναύαρχος, εκ των εμπνευστών μάλιστα της λεγόμενης «Γαλάζιας Πατρίδας».

Την προκλητική προσπάθεια μετονομασίας του Αιγαίου είχε πάντως ξεκινήσει πέρυσι τον Αύγουστο, ο πρώην βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος του Ερντογάν, Μετίν Κιουλνούκ ,παρουσιάζοντας έναν χάρτη (φωτό) της «Μεγάλης Τουρκίας» από την εποχή της Αυτοκρατορίας των Σελτζούκων Seljuq και μετά την ήττα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας στη Μάχη του Ματζικέρτ, το 1071.

Είναι σαφές λοιπόν ότι η Τουρκία του Ερντογάν βαυκαλίζεται με την ιδέα της ανασύστασης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Αυτό το σχέδιο εξυπηρετεί η βίαιη στροφή του Τούρκου Προέδρου τα τελευταία χρόνια, έχοντας εγκαταλείψει την πολιτική του πρώην πρωθυπουργού και υπουργού Εξωτερικών ,Αχμέτ Νταβούτογλου: Την πολιτική των «μηδενικών προβλημάτων με τους Γείτονες» . Ο Νταβούτογλου είναι πλέον στην αντιπολίτευση και ο Ερντογάν καταφεύγει όλο και πιο συχνά σε στρατιωτικές επεμβάσεις και προκλητικές κινήσεις επίδειξης ισχύος.

Όσο για το «Ελληνικό»  Υπουργείο Εξωτερικών τι να πει κανείς? Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις…(φωτό). Τα αντανακλαστικά του είναι ταχύτατα μόνο όταν κάποιος θίξει τους Μογγόλους. Όπως συνέβη μετά το σκίσιμο της μισητής σημαίας τους από τον ΕΛΛΗΝΑ ευρωβουλευτή Γιάννη Λαγό!!!

ΤΟΜΕΑΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΕΛΑΣΥΝ

Απάντηση