Σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων. Τι ισχύει σε άλλες χώρες.

Αυτές τις μέρες διεξάγεται συζήτηση περί αυστηροποίησης και αλλαγών του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου, όπως είχαμε προαναγγείλει σε προηγούμενο άρθρο (link) προκειμένου να προστατευθούν οι ανήλικοι από την σεξουαλική κακοποίηση.

https://elasyn.com/2021/02/24/%ce%b1%ce%bb%ce%bb%ce%ac%ce%b6%ce%bf%cf%85%ce%bd-%ce%ac%cf%81%ce%bf%ce%bd-%ce%ac%cf%81%ce%bf%ce%bd-%cf%84%ce%bf-%ce%bd%cf%8c%ce%bc%ce%bf-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%b7-%cf%80%ce%b1%ce%b9%ce%b4%ce%b5/

Οι διεθνείς ρυθμίσεις για την αποτροπή της ατιμωρησίας των δραστών της σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων, κατατείνουν σε δυο συμπεράσματα:

-Πρώτον, καθιερώνεται “απαράγραπτο” για σεξουαλικά εγκλήματα κατά ανηλίκων (π.χ. η Ελβετία έκανε δημοψήφισμα το 2008) που δεν έχουν συμπληρώσει το 12έτος, ενώ η 15ετής παραγραφή αρχίζει να μετράει από τη συμπλήρωση του 25ου έτους της ηλικίας του θύματος.

-Δεύτερον, απαράγραπτο προβλέπεται π.χ. στην Αυστρία, αν από την κακοποίηση επέλθει θάνατος, ενώ σε κάθε άλλη περίπτωση π.χ. στη Γερμανία η παραγραφή είναι τουλάχιστον 20ετής και αρχίζει να μετράει από το 30ο έτος της ηλικίας του θύματος.

– Απαράγραπτο ισχύει στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Αυστραλία, τον Καναδά και σε αρκετές Πολιτείες των ΗΠΑ.

Στην Ελλάδα το  κοινό περί δικαίου αίσθημα δοκιμάζεται έντονα όταν οι δράστες σεξουαλικής κακοποίησης παραμένουν ατιμώρητοι λόγω παραγραφής. Σύμφωνα με τα οριζόμενα στον ελληνικό Ποινικό Κώδικα (ΠΚ), οι κακουργηματικές πράξεις, ακόμα και οι πλέον αποτρόπαιες και ειδεχθείς, υπόκεινται ανεξαιρέτως σε παραγραφή.

Η παραγραφή στον ελβετικό ΠΚ για τις λοιπές πράξεις κατά ανηλίκων αρχίζει με την συμπλήρωση του 25ου έτους ηλικίας του παθόντος και ο χρόνος παραγραφής τους είναι 15 έτη. Σε περίπτωση δε που επέλθει θάνατος, η παραγραφή επέρχεται σε 30 χρόνια.

Στον αυστριακό ΠΚ συναντούμε επίσης το απαράγραπτο της σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων, όταν από αυτήν επέλθει ο θάνατος του θύματος, ενώ από τον Ιούλιο του 2009 για τις υπόλοιπες πράξεις κατά της γενετήσιας αυτοδιάθεσης με παθόντες ανήλικους, η παραγραφή άρχεται με την συμπλήρωση του 28ου έτους ηλικίας του θύματος.

Ο γερμανικός ΠΚ προβλέπει 30ετή παραγραφή, εφόσον από την σεξουαλική κακοποίηση των παιδιών, το βιασμό τους κλπ. επέλθει θάνατος (άρθρα 176 β και 78 παρ. 3 περ. 1 γερμ. ΠΚ), και 20ετή για τις περαιτέρω επιβαρυντικές περιπτώσεις των συναφών αδικημάτων. Αξιοσημείωτο δε είναι, ότι από το 1994 ο χρόνος παραγραφής των αδικημάτων κατά της γενετήσιας αυτοδιάθεσης αρχίζει με τη συμπλήρωση του 30ου έτους ηλικίας του παθόντος.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε άλλες χώρες (Αυστραλία, Καναδάς, καθώς και αρκετές Πολιτείες των Η.Π.Α.) για τα εγκλήματα σεξουαλικής κακοποίησης (ανηλίκων και ενηλίκων), προβλέπεται ρητώς ότι αυτά δεν υποπίπτουν σε παραγραφή.

Πάντως να καταστεί σαφές πως αν αυστηροποιηθεί το πλαίσιο δεν καταλαμβάνει και εκκρεμείς υποθέσεις, π.χ. την υπόθεση Λιγνάδη γιατί ως γνωστόν αυστηρότερος νόμος δεν μπορεί βάσει του συντάγματος να έχει αναδρομική ισχύ.

 

ΤΟΜΕΑΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΕΛΑΣΥΝ

Απάντηση