Όταν ακόμη και οι αριθμοί δυστυχούν…

Τα νέα αυστηρότερα και παράλογα περιοριστικά μέτρα στο Λεκανοπέδιο όπου παράγεται  σχεδόν το 50% του ΑΕΠ της χώρας, επιφέρουν νέα πλήγματα στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις και η τοξική αυτή κυβέρνηση παίζει με τους αριθμούς. Καμιά φορά που ευημερούν οι αριθμοί και δυστυχούν οι άνθρωποι.

Σήμερα όμως βρισκόμαστε μπροστά στην πρωτόγνωρη, ακόμη και για ευφυολόγημα, κατάσταση μια κυβέρνηση να προσπαθεί να αποδείξει ότι όλα βαίνουν καλώς, όταν ακόμη και οι αριθμοί αδυνατούν να υπακούσουν σε επικοινωνιακούς σχεδιασμούς και να ευημερήσουν.

Με την αγορά κλειστή στην Αττική, το συνολικό κόστος για την οικονομία ανεβαίνει στα 2,7 δισ. ευρώ σε μηνιαία βάση Στον προϋπολογισμό έχουν εγγραφεί 7,5 δισ. ευρώ για μέτρα στήριξης όλο το 2021 και με τους υπολογισμούς πριν από το σκληρό λοκντάουν της Αττικής θα φθάναμε στον Μάρτιο έχοντας αναλώσει τα 5,9 δισ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του έτους. Ποσό που υπερβαίνει τις εκτιμήσεις του προϋπολογισμού. Ο λογαριασμός των μέτρων που θα απαιτηθούν φέτος για να κρατηθούν όρθιες οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά μέχρι να φανεί φως στην άκρη του τούνελ εκτιμάται ότι μπορεί να ξεπεράσει και τα 10 δισ. ευρώ. Είναι προφανές ότι παρά το σκληρό lockdown στην Αττικήνέα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων, εργαζομένων, ανέργων, ιδιοκτητών ακινήτων δεν δρομολογούνται.  

Ωστόσο η κυβέρνηση για διασωθεί η ίδια από το ενδεχόμενο συντριβής σε πιθανές εκλογές, δεν αποκλείεται παρατείνει τα «εργαλεία» που έχουν ενεργοποιηθεί από το ξέσπασμα της «πανδημίας» μέχρι και τον Μάιο ή τον Ιούνιο.

Οι αναστολές συμβάσεων εργασίας, η αποζημίωση ειδικού σκοπού των 534 ευρώ, η επιδότηση μισθών – εισφορών μέσω του «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ», τα επιδόματα ανεργίας, το κούρεμα έως 100% των ενοικίων, οι αφορολόγητες αποζημιώσεις στους ιδιοκτήτες ακινήτων φαίνεται να είναι τα μέτρα που θα κρατήσουν περισσότερο.

Δεδομένου ότι τα χρήματα που τώρα δίνονται προέρχονται από δημόσιο δανεισμό, από το εξωτερικό, τα οποία το κράτος (δηλαδή ο λαός) θα πρέπει στο μέλλον να τα αποπληρώσει, η καταστροφή της μεσαίας τάξης φαίνεται να είναι ολοκληρωτική και μη αναστρέψιμη στο εγγύς μέλλον.

ΤΟΜΕΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΛΑΣΥΝ

Απάντηση