Το πλέγμα του επιτυχημένου ανθρώπου

Η ψυχαναλυτική έρευνα προχώρησε στους νεώτερους χρόνους μας πολύ πιο πέρα από τα συνηθισμένα. Η συνεχής έρευνα έχει ανακαλύψει, ότι εκτός από το «πλέγμα του αποτυχημένου» (πλέγμα εννοούμε το πλαίσιο, με την αρνητική έννοια του όρου, μέσα στο οποίο, κάποιος ενεργεί, δρά και πράττει και αυτές οι ενέργειες του και οι συμπεριφορές του, φτιάχνουν ένα «πλέγμα» το οποίο χαρακτηρίζει το κάθε άτομο, και στο οποίο μένει εγκλωβισμένος και περιχαρακωμένος) , υπάρχει και το «πλέγμα του επιτυχημένου», του κοινωνικά, οικονομικά και πολιτικά φτασμένου ανθρώπου, (κατά την κοινά αποδεκτή γνώμη μιας μερίδας ανθρώπων – τμήμα του κοινωνικού, οικονομικού & πολιτικού συνόλου) νοσηρή και αυτή ανωμαλία και ψυχική διαστροφή, που κάποτε κάνει πολύ δυστυχή εκείνον που την έχει. Δεν φθονεί, δεν μισεί, δεν πάσχει μόνο ο αποτυχημένος! Φθονεί, μισεί , πάσχει και ο Επιτυχημένος. Όταν, φυσικά, όπως και ο αποτυχημένος, πληγώνει την Ψυχή του, το αίσθημα της Ενοχής.

Θα περίμενε κανείς να είναι ένας ψυχικά ησυχασμένος άνθρωπος, ευχαριστημένος από τον εαυτό του, αναπαυμένος στις δάφνες του. Εντούτοις πάρα πολλές φορές συμβαίνει το αντίθετο. Είναι γεμάτος φόβους, υποψίες, κακεντρέχειες, Φοβάται ότι θα «Εκθρονιστεί» , θα ληστευθεί, θα στερηθεί τα «αγαθά» του (τα πλούτη, την Δόξα, τις θέσεις, τις «Περγαμηνές» των διακρίσεων, κ.α.) και υποπτεύεται όλους και όσους τον πλησιάζουν και όσους δεν τον πλησιάζουν, ότι σκάβουν τον λάκκο του.

Η παρουσία ενός «Δεύτερου», στον Τομέα της δραστηριότητας του (Επαγγελματικής, Κοινωνικής, Πολιτικής) δεν τον ενοχλεί απλώς, τον ΤΡΟΜΑΖΕΙ! Σαν τον σκύλο που τραγανίζει το μεγάλο κόκκαλο που του έλαχε και ταυτόχρονα τρίζει αγριεμένος τα δόντια του, για να μην πλησιάσει κανείς την λεία του, έτσι και αυτός είναι ικανός να εξοντώσει (ηθικά και όχι φυσικά, διότι η συκοφαντία είναι ακίνδυνη και ανέξοδη) όποιον υποψιαστεί ότι μπορεί να του αφαιρέσει «τα Σκήπτρα» του, τα κατά αυτόν Κεκτημένα του! Δεν του αρκεί να έχει αυτός. Θέλει και οι άλλοι να μην έχουν. Τότε ικανοποιείται.

Πόσο διαφορετικός είναι από τον «χορτάτο», τον «φτασμένο αλαζόνα» ο αντίποδας του που στο Ευαγγέλιο ονομάζεται « ο πεινών και διψών την Δικαιοσύνην». Τι σχέση μπορεί να έχει η ματαιοδοξία και η αλαζονεία του «Επιτυχημένου» για τα τετρημένα, με την συνεχή ένθεη «Πείνα» και «Δίψα» για Αρετή, για Ευτυχία του συνανθρώπου και συναγωνιστή,  Αγάπη για το Έθνος και το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο που το απαρτίζει. Όσο «διψά» και «πεινά» ο άνθρωπος για την τελειότητα και την Αρετή, την Αξιοπρέπεια, την Τιμή σε συλλογικό και σε ατομικό επίπεδο, ποτέ δεν θα επέλθει Κορεσμός μέσα του. Οι θυσίες και μόχθος , θα γίνονται με γνώμονα  την Αρετή και από αυτήν την ακατάβλητη ένθεη «|Πείνα» κα «Δίψα».

Πώς λοιπόν ο «Επιτυχημένος» να αισθανθεί αυτόν τον  ονειροπόλο, τον απόστολο, αυτόν τον Αιώνιο «επαναστάτη», αυτό το σπάνιο είδος των «Πεινώντων και διψώντων την Δικαιοσύνη»?

Ο πρώτος υποπτεύεται όλους τους άλλους, γιατί φοβάται μήπως χάσει εκείνα που «έχει». Ο δεύτερος μόνο να ωφεληθεί μπορεί από όσους ταχθούν στο πλάι του για να «Τρέξουν» μαζί του, για να Αγωνιστούν. Και για τούτο τους προσκαλεί, τους φωνάζει να έρθουν κοντά του, να «αρπάξουν» την Αγάπη, τους Ενθουσιασμούς του και τα οράματά του , για Έθνος, Θρησκεία & Οικογένεια και να τα κάνουν και δικά τους σε μία κοινή πορεία στα μελλοντικά χρόνια που έρχονται, τα οποία θα είναι σίγουρα και τα πιο δύσκολα για την Πατρίδα μας.

Τέλος, πώς αυτοί οι δύο τύποι ανθρώπων να συνεννοηθούν, να επικοινωνήσουν και να συμφωνήσουν? Όταν ο ένας έχει μείνει στο «Εγώ» ενώ ο άλλος ήταν και θα παραμείνει στο «Εμείς»? «Τους Εραστές της τελειότητας ο κόσμος τους καταδικάζει, γιατί διαρκώς αναταράζουν τα νερά και δεν εννοούν να ησυχάσουν. Ξέρει όμως και τι τους οφείλει. Τους βασανίζει όσο ζούν, αλλά άμα πεθάνουν, τους Δοξάζει! 

 

Γιάννης Παντελαίος

Πτυχιούχος ΚΦΑ Γυμναστής –

Προπονητής ΑΤΛΑΝΤΑΣ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΤΡΙΑΘΛΟΥ

Μέλος Συντονιστικού Συμβουλίου ΕΛΑΣΥΝ

 

Απάντηση