Δεν ήταν μετασεισμός

Πολύ ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 5,9 στην κλίμακα Ρίχτερ, με επίκεντρο 16 χιλ. νοτια-νοτιοδυτικά της Ελασσόνας (φωτό) σημειώθηκε εχτές στις 20:38, όπως ανακοίνωσε εκ μέρους των φορέων συγκρότησης του Ενιαίου Εθνικού Σεισμολογικού Δικτύου, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Η προκαταρκτική εκτίμηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών έκανε λόγο για σεισμική δόνηση μεγέθους 5,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Σε επιφυλακή είναι οι επιστήμονες μετά τον αποψινό νέο ισχυρό σεισμό που σημειώθηκε στην Ελασσόνα. Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας ο αποψινός δεν ήταν μετασεισμός αλλά ένας νέος σεισμός που προήλθε από την ενεργοποίηση ενός καινούργιου κλάδου του ρήγματος της περιοχής, του βορειοδυτικού. Το επίκεντρο (16 χιλ. νοτια-νοτιοδυτικά της Ελασσόνας ) ήταν στην ίδια περιοχή με το προηγούμενο, αλλά μετατοπίστηκε βορειοδυτικά, όμως προέρχεται από το ίδιο ρήγμα. Ο κ. Λέκκας πρόσθεσε ότι τώρα όλα πάνε από την αρχή και δεν απέκλεισε ένα μετασεισμό του αποψινού σεισμού ακόμη και του ίδιου μεγέθους.

Ήδη έχει σημειωθεί ένας ακόμη μετασεισμός 4 Ρίχτερ.

Οι κάτοικοι της περιοχής πέρασαν μια ακόμη δύσκολη νύχτα, καθώς πολλοί είναι αυτοί που χρειάστηκε να περάσουν και αυτή τη νύχτα σε σκηνές.

Ήδη με τη συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων στήθηκαν σκηνές, για να φιλοξενηθούν οι οικογένειες που δεν μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους(φωτό).

Η σεισμική δόνηση προκάλεσε την αποκόλληση βράχου των Μετεώρων, που έπεσε σε απόσταση λίγων μέτρων από σπίτια και από τον ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Ο βράχος αποκολλήθηκε από τη μικρή Αϊά, ενώ το ευτύχημα είναι ότι δεν προκλήθηκαν ζημιές. Σύμφωνα με μαρτυρίες πολίτες που βρέθηκαν στον δρόμο των Μετεώρων την ώρα του σεισμού άκουσαν να πέφτουν βράχοι στην περιοχή του Παντοκράτορα.

ΤΟΜΕΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΕΛΑΣΥΝ

Απάντηση