6 Απριλίου 1941. Δεύτερο ΟΧΙ των Ελλήνων πλην ΚΚΕ!

Όπως και η επίθεση της Ιταλίας, έτσι και η επίθεση της Γερμανίας βρήκε συμμάχους εντός της Ελλάδος τους ηγέτες του ΚΚΕ (Φωτό) , τους ίδιους που συχνά και πολύ εύκολα πετούν σε άλλους τον χαρακτηρισμό του δωσίλογου, ενώ κτίζουν μνημεία προς τιμήν των δικών τους ΠΡΩΤΩΝ δωσιλόγων!


Δειγματοληπτικά αναφέρουμε την απόφαση της Κ.Ε. της 18ης Μαρτίου 1941, με την οποία καλούσε τους Έλληνες «…να εγκαταλείψουν τον αγώνα και να παραδειγματιστεί ολόκληρος ο Ελληνικός λαός από τον ηρωϊκό λαό της Βουλγαρίας..».

Σε Μανιφέστο της 3ης Μαΐου 1941 το ΚΚΕ συμπεραίνει ότι «…η συνέχισις του πολέμου της 28ης Οκτωβρίου 1940 έγινε αιτία να προκαλέσει την χιτλερική εισβολή…», η οποία θα αποφευγόταν αν η Ελλάδα «…πετούσε τα όπλα και παραδινότανε ή συμμαχούσε με τον Άξονα, όπως ὁ ηρωικός Βουλγάρικος αδελφός…» ( από την «Η ιστορία του ΚΚΕ», 1947, τόμος Α΄).

Ο Χίτλερ, ανήσυχος από την αδυναμία των Ιταλών να καταβάλλουν τον Ελληνικό Στρατό, και από την άρνηση της Ελλάδος να διαλύσει τη συμμαχία της με την Μεγάλη Βρετανία, στις 6 Απριλίου 1941 έθεσε σε εφαρμογή το σχέδιο «Marita» και επετέθη και σε Ελλάδα και Γιουγκοσλαβία στις δύο με στρατεύματα που βρίσκονταν ήδη στη Βουλγαρία. Σχεδιάζοντας να επιτεθεί στη Σοβιετική Ένωση, δεν ήθελε να έχει εκτεθειμένα τα πλευρά του στρατού του σε αεροπορικές επιδρομές από βάσεις της Ελλάδος και της Γιουγκοσλαβίας.

Στο τελεσίγραφο της Γερμανίας να επιτρέψει την είσοδο του Γερμανικού στρατού, ο πρωθυπουργός Κορυζής απάντησε όπως και ο Μεταξάς: ΟΧΙ!

Η Γιουγκοσλαβία λύγισε γρήγορα, και με δεδομένο ότι η Ελλάδα δεν είχε οχυρώσει τα σύνορα της μεθορίου της με την Γιουγκοσλαβία, όπως με Αλβανία και Βουλγαρία, οι Γερμανοί βρέθηκαν στις 9 Απριλίου στη Θεσσαλονίκη, ενώ τα οχυρά της Ελληνο-Βουλγαρικής μεθορίου αμύνονταν ακόμη. Όμως, καθώς περαιτέρω άμυνα δεν είχε νόημα, τα οχυρά συνθηκολόγησαν.

Αντί επιλόγου:

Διάρκεια της αντίστασης των ευρωπαϊκών χωρών σε ημέρες: Ελλάδα 219, Νορβηγία 61, Γαλλία 43, Πολωνία 30, Βέλγιο 18,Ολλανδία 4, Γιουγκοσλαβία 3, Τσεχοσλοβακία, Λουξεμβούργο και Δανία αμαχητί.

 

 

ΤΟΜΕΑΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΕΛΑΣΥΝ

Απάντηση