ΔΙΑΣΠΟΡΑ ΑΣΧΕΤΟΣΥΝΗΣ

Όταν ένας Αρχιεισαγγελέας καλεί τους ομοίους του να διώκουν για διασπορά ψευδών ειδήσεων όσους διαφωνούν δημόσια με τους «ειδικούς» της Κυβέρνησης επειδή «παραπλανά τους πολίτες» προκύπτει το θέμα τι μαθαίνουν 12 χρόνια στα θρανία οι αυριανοί πολίτες. Αλλά και το άλλο θέμα,  “Ποιός λέει αν μια είδηση είναι ψευδής”;

ΟΧΙ η κυβέρνηση. Ούτε ο Αρχιεισαγγελέας. Δεν έχει ούτε την εξουσία, ούτε την νομιμοποίηση να ορίσει την Αλήθεια σε εξειδικευμένα θέματα, όπου απαιτείται η γνώση ειδικών. Οι ειδικοί της κυβέρνησης, ΟΛΟΙ ανεύθυνοι, αφού η Κυβέρνηση παίρνει τις αποφάσεις και καλύπτεται πίσω από νόμους περί ευθύνης υπουργών ΔΕΝ παράγουν Αλήθεια, λένε άποψη. Τέλος. Ειδικοί που μπορεί να έχουν επιλεγεί ακριβώς για να λένε (ή επειδή λένε-και ίσως πιστεύουν) ό,τι θέλει η Κυβέρνηση. Άλλωστε, κάτι δικαστές που όλως τυχαίως αποφασίζουν ό,τι αρέσει στην –εκάστοτε-κυβέρνηση βολεύονται πολύ καλά, και ίσως-λέμε ίσως- και οι σύντροφοί τους.

Ας δούμε λίγο τους ειδικούς, των οποίων τα πρακτικά στις συζητήσεις δεν δημοσιεύονται. Γιατί; ΔΕΝ μπορούν να είναι απόρρητα αφού ο covid δεν έχει κατασκόπους για να διακινδυνεύεται η αποτελεσματικότητα των μέτρων που εισηγούνται.

Λέμε “Ειδικοί”. Το σε τι είναι ειδικοί, είναι ένα θέμα. Σε μια πανδημία, οι Ειδικοί πρέπει να είναι τουλάχιστον βιοεπιστήμονες, αν όχι συγκεκριμένα γιατροί, νοσηλευτές και βιολόγοι; Ναι, ή όχι;

Αν ο σουβλατζής λέει ό,τι θέλει η Κυβέρνηση των Αχρήστων για τον κορωνοϊό, ή ο δημοσιογράφος, καθίστανται ειδικοί;  Αν ο γιατρός έχει άλλη γνώμη, «διασπείρει ψευδείς ειδήσεις» και τον εγκαλεί και ο εισαγγελέας και ο ιατρικός σύλλογος;

Αναλυτική χημεία σημαίνει να μπορείς να προσδιορίσεις τη σύσταση ενός κράματος (πόσο κασσίτερο ή μόλυβδο έχει ένα κράμα μπρούτζου), ή πόσα και ποια βαρέα μέταλλα έχει ένα δείγμα υδάτων. Το πώς επιπολάζεται ο ιός, πότε αναμένεται επιδημιολογική κάμψη ΔΕΝ είναι μέσα στα θέματα της αναλυτικής χημείας. Ούτε το ιϊκό φορτίο στα λύματα, που εξετάζεται από την Δημόσια Υγεία (ναι, είναι  Κλάδος της Ιατρικής) ή /και την περιβαλλοντική μικροβιολογία. Αυτό όμως φυσικά δεν απασχολεί τον Αρχιεισαγγελέα.

Μην είμαστε άδικοι, δεν είναι θέμα αναλυτικής χημείας, είναι ενίοτε και θέμα άλλων βιοεπιστημών. Η Γενετική εξετάζει το πώς κληρονομούνται χαρακτηριστικά μεταξύ γενεών. Η ευαισθησία ενός ατόμου σε έναν ιό, ή η μετάλλαξη κι εξέλιξη του ιού, είναι θέματα γενετικής. Η διασπορά της πανδημίας από τα ΜΜΜ, την κυκλοφορία, τον συνωστισμό, τη μη χρήση μάσκας και τα λοιπά που άπτονται και αφορούν μέτρα περιστολής ΔΕΝ είναι θέματα γενετικής. Ούτε η έξαρση ή η ύφεση. Επίσης δεν είναι και θέματα πολιτικής της υγείας.

Θέμα πολιτικής της υγείας είναι αν θα έχουμε πολλά μικρά ή λίγα μεγάλα νοσοκομεία. Αν  θα έχουμε συγκεντρωτικό ή αποκεντρωτικό μοντέλο. Αλλά για αυτά δεν ακούμε τίποτα από ειδικούς στο θέμα της Πολιτικής της Υγείας, που είναι λαλίστατοι για τον επιπολασμό του ιού, και για την επικινδυνότητά του, που είναι θέματα Ιολογίας, Λοιμωξιολογίας, και Επιδημιολογίας. Όχι πολιτικής της υγείας, όχι αναλυτικής χημείας, όχι θεατρολογίας, και πάνω απ’ όλα, όχι νομικής.

Δρ. Μανούσος Εμμ.  Καμπούρης

              Βιολόγος

     Διδάκτωρ Ιατρικής

Απάντηση