Μάσκα: Ο φερετζές του νεοφιλελέ

  Κλείνουμε ένα χρόνο υποχρεωτικής μουσουλμανοποίησης, τουλάχιστον φαινόμενης, που είναι και η πλέον σημαντική στο πλαίσιο των εντυπώσεων και των ιδεών.  Και το μόνο που έχει καταφέρει, σε καθαρά πρακτικό επίπεδο η αλλοπρόσαλλη δέσμη μέτρων των κεχρισμένων ειδικών (που ορέγονται διασημότητες-και κάποιοι το δήλωσαν-και προφανώς οφίκια, βουλευτιλίκια και, γιατί όχι, προεδρίες δημοκρατίας) είναι ένα υπέροχο επιχείρημα υπέρ του μουσουλμανικού πολιτισμού. Η υποχρεωτική μασκοφορία δείχνει τη μουσουλμανική σοφία για κάλυψη του προσώπου (στους άνδρες προαιρετικά, στις γυναίκες υποχρεωτικά) και μάλιστα κατ’ ήσσον. Κοινώς, και λίγο είναι που κρύβουν το πρόσωπο (υποχρεωτικά) οι γυναίκες, τώρα το κρύβουμε-υποχρεωτικά- όλοι, και άρα το να το κρύβουν μόνο οι γυναίκες δεν είναι και τόσο τρομερό ή παράλογο, ούτε η προσβολή της ελευθερίας του ανθρώπου δια της ανωνυμοποίησης δημοσίως είναι κάτι τρομερό. Δεν έλεγε κάποιος ότι ο πολιτισμός μας δεν είναι πολιτισμός της μάσκας και άρα όσοι την χρησιμοποιούν, εθελοντικά αναρχικοί και άλλοι)ή πολιτισμικά (….), είναι ξένοι και μη αφομοιώσιμοι? Να, τώρα φάτε μάσκα όλοι, ώστε να μην υπάρχει πολιτισμική ασυμβατότητα. Είναι σοφό και πρέπει να το υιοθετήσουμε όλοι. Μέχρι πέρυσι κοροϊδεύαμε τους Ιάπωνες που το έκαναν τακτικά για να μην κολλάνε τους άλλους….Φάτε και εγκλεισμό, ώστε να μην υπάρχει και κοινωνική ασυμβατότητα. Όλοι φυλακισμένοι, διαφέρει η συνθήκη διαμονής.

   Ο εγκλεισμός από τον Νοέμβριο έχει ως αποτέλεσμα να μην ασχολείται κανείς με την μασκοφορία. Όπως και ο εγκλεισμός, που θα εξεταστεί άλλη φορά, είναι ένα ηλίθιο μέτρο, που πρέπει να υιοθετείται σε ορισμένες περιπτώσεις και όχι όταν δεν μας βολεύει να κάνουμε αυτό που πρέπει. Αυτό που πρέπει είναι, πχ, το να έχουμε πολλά ΜΜΜ, με πυκνά δρομολόγια. Τι κάναμε; Στην περσινή καραντίνα μειώσαμε τα δρομολόγια, με αποτέλεσμα ο κόσμος να συνωστίζεται στις στάσεις και να στριμώχνεται μέσα στα οχήματα, ενώ η πολύωρη παραμονή στις στάσεις τον εξέθετε σε κρύο, βροχή και γενικώς στα στοιχεία, διαλύοντας τις αντοχές και το ανοσοποιητικό. Γιατί; Επειδή ο μπουμπούκος έλεγε ότι η μετακίνηση με MMM κοστίζει και έχουμε πέσει έξω και ήδη χρωστάμε στους φίλους μας (α, ρε μεγάλε Αρτέμη Μάτσα).  Αλλά για να φτιάχνουμε και να ξηλώνουμε πεζοδρόμους στην Αθήνα, δεν πέφτουμε έξω. Ούτε πέφτουμε έξω όταν χρυσοπληρώνουμε άνεργους καλλιτέχνες. Αλλά πάνω απ’ όλα δεν πέφτουμε έξω όταν χρυσώνουμε τα ΜΜΕ με μερικά εκατομμυριάκια, όχι πολύ λίγα (καμιά 20αριά το ελάχιστο) για να λένε ό,τι θέλουμε-όχι μόνο όσα υποχρεούνται δια νόμου, αλλά και στα δελτία και τις ενημερωτικές εκπομπές.

   Και μαζί με αυτό, όσοι χάσαμε τις προπληρωμένες κάρτες στα ΜΜΜ, πήγαν υπέρ πίστεως και πανδημίας, όπως άλλωστε οι μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ και στο τέλος επιτηδεύματος (κάποιος πρέπει να πληρώσει τη στήριξη στην εστίαση και το εμπόριο, έτσι δεν είναι;) Πχ ο ιδιωτικοποιημένος ΟΣΕ στην Πάτρα δήλωσε, ότι όποιος έχασε ημέρες πληρωμένες στην αρχή της καραντίνας, επειδή «ήταν πολύ καιρό πριν», έπαιρνε παράταση στην κάρτα του όταν η καραντίνα έληξε και δεν αποζημιωνόταν. Τσίμπησε τα λεφτουδάκια χωρίς να παράγει έργο. Αυτό άλλωστε έκαναν και τα γυμναστήρια, αλλά αυτό είναι άλλο θέμα. Τι ωραία που η κρίση γεννά ευκαιρίες –για κάποιους… Όταν ανοίξαμε, είπαμε για ποσοστώσεις στα καθίσματα στα ΜΜΜ. Αλλά όχι στους όρθιους. Έκλαψαν λίγο οι ιδιωτικοί  (μετα)φορείς, το50% πληρότητα έγινε 65% και όποιος βρει πώς υπολογίζεται αυτό σε κάποια λεωφορεία, μπορεί να μας το πει…. Πχ εκεί που έχει 4 θέσεις, το 50% είναι να κάθονται 1 παρά 1. Στο 65% πώς κάθονται;  Τι απόσταση έχουν, που θέλει λέει απόσταση 2 μέτρα;

   Με τη μισή δυναμικότητα, οι μεταφορείς τσουροκλαίγανε, αλλά το φοβερό κράτος δεν μείωσε τα διόδια, ενώ μείωσε το επιτρεπτό φορτίο και  συνεπώς την δυνατότητα απόσβεσης. Όχι ότι αυτό λέει πολλά, καθώς εν μέσω σκληρής καραντίνας (ανήμερα Πρωτοχρονιάς τρέχοντος) το ΚΤΕΛ Αττικής έβαζε σε δρομολόγια αντί για πούλμαν μικρά οχήματα με πολύ πυκνότερες θέσεις και μηδενικά διαστήματα μεταξύ καθήμενων (minibus) που τα φόρτωνε με 15 ή και 18 καθήμενους σε σύνολο 19 θέσεων (εκτός του οδηγού). Έτσι άλλωστε τους έχουν μάθει, αφού περνώντας από 2-3 μπλόκα η ΕΛΑΣ απαξιούσε να ελέγξει το μέσο, αλλά ήλεγχε και έριχνε πρόστιμα στα ΙΧ. Οποιοσδήποτε ΔΕΝ είναι λοιμωξιολόγος καταλαβαίνει ότι στα ΜΜΜ, και όχι στα ΙΧ, υπερμεταδίδεται ο ιός, και ταξιδεύει σε όλα τα σημεία της Αθήνας.

    ΑΛΛΑ: θυμηθείτε ότι πέρυσι, χωρίς μάσκες, πόσους νεκρούς είχαμε και πόσους είχαμε φέτος με μάσκες μέσα-έξω; Και αυτό ΠΡΙΝ από τις μεταλλάξεις, που τις βρήκαμε για αν αιτιολογήσουμε τα αδικαιολόγητα. Χωρίς πολλές επιστήμες: Πέρυσι υπήρχαν διαφημίσεις για να φτιάξουμε μάσκες με μπλούζες-τραπεζομάντηλα. Φέτος όχι μόνο εξαφανίστηκαν, αλλά μόνο που δεν γίνεται έλεγχος αν έχουμε πληρώσει στον εθνικό προμηθευτή συγκεκριμένο τέλος. Τόσα το μήνα το κεφάλι…  Ξέρετε, αυτόν τον εθνικό προμηθευτή που έκανε χαριστικά ένα εργοστάσιο χωρίς να ισχύει σχεδόν κανένας κανόνας (πχ περιβαλλοντικός, που η Κυβέρνηση των Αχρήστων και τα Βρυξελλιώτικα αφεντικά της  θεωρούν σημαντικότερο από τα ανθρώπινα δικαιώματα), εκτός από 10,000,000 στάνταρ πελατάκια που του έδωσαν που υποχρεούνται να ψωνίζουν για βάλε πόσα χρόνια…. Πόσο θα κόστιζε να ήταν δημόσιο το εργοστάσιο, και έτσι ο χρήστης μάσκας να γλύτωνε το (υπερ)κέρδος στο τελικό προϊόν;

   Λοιπόν η μάσκα από μπλούζα έκανε δουλειά, ή όχι; Αν ναι, γιατί τώρα αποθαρρύνουνε τον κόσμο από το να το κάνει, με τα καραγκιοζιλίκια για το πόσο σωστά πρέπει να φοράμε τη μάσκα (η αυτοσχέδια εφαρμόζει λιγότερο καλά); Για να πληρώνει όλο το δίκτυο προμήθειας και εμπορίας που αισχροκερδούσε, με την σύμφωνη γνώμη των θιασωτών της ελεύθερης αγοράς (μπουμπούκο); Ελεύθερη αγορά, αδέλφια, ΔΕΝ είναι το να του δίνεις υποχρεωτικά πελάτες, ελεύθερη αγορά είναι να αγοράζει όποιος θέλει ό,τι θέλει. Για να μη μπερδευόμαστε.

   Αν η αυτοσχέδια μάσκα δεν έκανε δουλειά, γιατί το λέγαμε; Κοροϊδεύαμε το πόπολο επειδή δεν υπήρχαν κανονικές και το εκθέταμε σε κίνδυνο; Ή μήπως 5 μήνες μετά τη ανακάλυψη του ιού, δεν ξέραμε το μέγεθος και τις ιδιότητές του, ώστε να αντιλαμβανόμαστε τι τον κατακρατά και τι όχι; Αν ισχύει το δεύτερο, ποιοι ειδικοί εξεδιώχθησαν, παραπέμφθηκαν και γενικώς υπέστησαν οποιαδήποτε συνέπεια; Αν το ισχύει το πρώτο, που σημαίνει ότι ενσυνείδητα εκθέταμε τους πολίτες σε κίνδυνο δημιουργώντας τους ψευδή εμπιστοσύνη και ασφάλεια σε ένα αναποτελεσματικό μέτρο προστασίας, κανένας εισαγγελέας δεν ενοχλείται; Μόνο όταν κάποιος αμφισβητεί το κυβερνητικό αφήγημα επεμβαίνει εισαγγελέας, επειδή δήθεν, ο αμφισβητίας μπορεί να παρασύρει το πόπολο σε επιζήμιες για τη Δημόσια Υγεία πράξεις ή παραλήψεις αυτών;

   Και αφού άρχισε το καραγκιοζιλίκι με τις εμπορικά διαθέσιμες, που για να αυξήσουμε την κατανάλωση κάποια στιγμή αρχίσαμε να τις φοράμε μέσα –έξω, μετά, από μήνες, είδαμε ότι …. Χρειαζόμαστε διπλές… Πάλι, 1 χρόνο μετά, δεν ξέραμε τι προστατεύει και τι όχι;  Ή μας έφταιξαν οι μεταλλάξεις; Ας κρατήσουμε, για επόμενη χρήση, το τελευταίο παραμύθι, γιατί ο δράκος είναι λίγο, βετζετέριαν…. Αλλά, να μείνουμε στη λογική: αν η υφασμάτινη δεν κρατά, να βάλουμε χειρουργική. Γιατί και τις δύο; Είναι θέμα διαπερατότητας, αν η υφασμάτινη έχει πόρους που τους διαπερνούν τα ιοσωμάτια, γιατί να τη φοράμε; Να φοράμε μόνο την άλλη.

   Αλλά το θέμα δεν είναι αυτό, είναι προφανές. Η μάσκα φαίνεται να είναι η αφορμή, όπως και ο εγκλεισμός, για το 6ο μνημόνιο και τα υπόλοιπα (ή ίσως 5ο, ή 7ο, ποιος μετράει πλέον;). για να κλείνεται ο κόσμος στα σπίτια του και να μη βλέπει τις γειτονιές του να καταλαμβάνονται από εισαγόμενους και εγχώριους  εισβολείς και πλιατσικολόγους, που τους παίρνουν τα σπίτια (κατάληψη) ή τους φτωχαίνουν τόσο ώστε να τους τα αγοράσουν για ένα κομμάτι ψωμί κάποιοι ενδιαφερόμενοι στην ευρύτερη γωνιά της Μεσογείου, για να κάνουν χειμερινές διακοπές…..

Δρ. Μανούσος Εμμ. Καμπούρης

Βιολόγος- Διδάκτωρ Ιατρικής

Απάντηση