Οι πολιτικές προεκτάσεις της “θυσίας” του Γ. Λαγού

Η προαναγγελθείσα άρση ασυλίας του Ευρωβουλευτή Γ. Λαγού από την αρμόδια Επιτροπή, που εξακολούθησε με την άρση από την Ολομέλεια του Κοινοβουλίου, είχε μερικά παραλειπόμενα που ελάχιστα φωτίστηκαν από τους «αναλυτές» του γλυκού νερού μετά από την πολυκαιρισμένη χαρά που τους κατέλαβε από το αποτέλεσμα.

Πρώτον, η άρση αυτή ανέδειξε την ύπαρξη μιας όχι αμελητέας τάσης, της τάξης του 5% εντός του Ευρωκοινοβουλίου (35 ψήφοι αντίθεσης στην άρση και «λευκά») που αντιτάχθηκε στον επικοινωνιακό πόλεμο των κατεστημένων μεγάλων συστημικών ευρωπαϊκών κομμάτων. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, οι ψήφοι αυτές προήλθαν κυρίως από τις λεγόμενες «περιφερειακές» χώρες της ΕΕ και από εκπροσώπους κομμάτων που πολεμούν, στις χώρες τους,  αυτό που με δυο λέξεις ονομάζουμε «Νέα Τάξη». Πατριωτικά κινήματα που όλα συμμερίζονται χωρίς ενιαία «γραμμή» την ίδια ατζέντα: Προάσπιση των ατομικών ελευθεριών και ρητορική ενάντια στην επιβολή του υποχρεωτικού εμβολιασμού, αντίδραση στην αθρόα λαθρομετανάστευση και στον εξισλαμισμό, προώθηση χριστιανικών ιδεωδών στη δημόσια ζωή, σκεπτικισμός στην εκχώρηση περαιτέρω αρμοδιοτήτων στα όργανα της ΕΕ κλπ. Αυτό είναι και το πιο ελπιδοφόρο. Ότι χωρίς αυτές οι τάσεις να είναι πολιτικά ή ακόμα περισσότερο κομματικά οργανωμένες, εκφράζονται περίπου με τον ίδιο τρόπο σε όλες τις χώρες. Το στοιχείο αυτό, αν αναδειχθεί σωστά, υπάρχει χρόνος (περίπου 3,5 χρόνια) να εκφραστεί δυναμικά στις επόμενες Ευρωεκλογές.

Δεύτερον, το Ευρωκοινοβούλιο, στην ίδια φορτισμένη χρονική συγκυρία αποφάσισε να μην άρει την ασυλία του Γ. Λαγού για την περιβόητη υπόθεση του «σκισίματος της τουρκικής σημαίας». Θυμίζουμε ότι όταν αυτή η πρωτοφανής για τα ευρωπαϊκά θέσμια συμβολική εθνική κίνηση είχε γίνει σε δημόσια συνεδρίαση του Ευρωκοινοβουλίου από τον Γ. Λαγό, οι πρώτοι που βγήκαν να την καταδικάσουν ήταν οι σύγχρονοι «φαναριώτες», οι χαρτογιακάδες του ελληνόφωνου Υπουργείου Εξωτερικών! Οι Τούρκοι ήρθαν δεύτεροι και καταϊδρωμένοι και ακολούθησαν με κυριολεκτικά χιλιάδες μηνύματα και απειλές κατά της ζωής του Γ. Λαγού από απλούς τούρκους πολίτες σε όλα τα κοινωνικά δίκτυα, στο γραφείο του, ακόμα και στο κινητό του τηλέφωνο.

Η μη άρση της ασυλίας του Γ. Λαγού για το θέμα αυτό που πήρε διεθνείς διαστάσεις και σχολιάστηκε από όλα ανεξαιρέτως τα δίκτυα και πέραν του Ατλαντικού ακόμα, προβλημάτισε έντονα όσους μπορούν ακόμα να σκέφτονται. Και αυτό γιατί σηματοδοτεί και άλλα πράγματα πέρα από τα προφανή. Να σημειώσουμε εδώ για όσους δεν το γνωρίζουν ότι  άρση της ασυλίας στην Ευρώπη είναι κάτι εξαιρετικά απλό και αναμενόμενο, ακόμα και για παραβάσεις του ΚΟΚ.

Το γεγονός λοιπόν ότι ένα θεσμικό όργανο της ΕΕ αρνείται να προχωρήσει στην άρση ασυλίας ενός δεδηλωμένα «κακού παιδιού» και πολεμίου της έναντι της Τουρκίας για ένα ζήτημα τόσο σημαντικό για εκείνη, την τιμή του εθνικού της συμβόλου, σημαίνει ότι δημιουργείται το απαραίτητο πολιτικό υπόβαθρο για την αξιοποίηση της ευνοϊκής συγκυρίας κατά της Τουρκίας, στην αναζωπύρωση αυτών των εθνικών και πατριωτικών κινημάτων, στα οποία αναφερθήκαμε στην προηγούμενη παράγραφο. Ακόμα και αν η ΕΕ συνεχίσει επίσημα να προωθεί τις προσπάθειες σύσφιξης των σχέσεών της με την Τουρκία , ακόμα και αν συνεχίσει να κάνει τα στραβά μάτια στα εγκλήματα του σφαγέα Ερντογάν, ακόμα και αν «καταπιεί» αμάσητες τις συμβολικές προσβολές του κατά της ηγεσίας της (βλ. «sofagate») , το γυαλί έχει ραγίσει και αυτό αποδεικνύει η μη άρση ασυλίας του Γ. Λαγού. Αποτελεί μεγάλη ευκαιρία για τις ενεργές πατριωτικές δυνάμεις εντός των τειχών της ΕΕ, να κατανοήσουν το μήνυμα και να προχωρήσουν στις απαραίτητες συμμαχίες, ώστε το «ράγισμα» στο γυαλί να προχωρήσει μέχρι κάτω και το ποτήρι, επιτέλους να σπάσει ώστε να μην μπορεί να χρησιμοποιηθεί ποτέ ξανά.

Αν η άδικη και διαρκής «θυσία» του Γ. Λαγού, που βιώνεται με τις πιο σκληρές συνθήκες μεταχείρισής του, απετέλεσαν την θρυαλλίδα για την πρόκληση των παραπάνω αλυσιδωτών αντιδράσεων, τότε η θυσία αυτή δεν πάει καθόλου χαμένη..

Γιάννης Ζωγράφος

Δικηγόρος- ΜΔΕ Ποινικού Δικαίου

Πρόεδρος ΕΛΑΣΥΝ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here