Ερώτηση Γ.Λαγού στην Κομισιόν για τις μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας σχετικά με τη Συνθήκη του Μοντρέ

Ακυρώνει μονομερώς την συνθήκη του Μοντρέ ο Ερντογάν: Ξεκινά η κατασκευή του Καναλιού της Κωνσταντινούπολης

Στις 26-6 ο Ρ.Τ. Ερντογάν έβαλε τον θεμέλιο λίθο στο Κανάλι της Κωνσταντινούπολης, μια υδάτινη οδό μεταξύ Μαύρης Θάλασσας και Θάλασσας του Μαρμαρά, δηλώνοντας ότι το έργο θα ολοκληρωθεί σε 6 χρόνια. 

Ωστόσο, η πραγματοποίηση αυτού του έργου προσκρούει στην Συνθήκη του Μοντρέ (1936) η οποία καθιέρωσε το διεθνές καθεστώς για τα τουρκικά στενά και εγγυάται την ελεύθερη διέλευση μη στρατιωτικών πλοίων, που ανήκουν στα έξι κράτη της Μαύρης Θάλασσας. Ο Τούρκος υπουργός Μεταφορών δήλωσε ότι το κανάλι θα δημιουργήσει ετήσια έσοδα από τα πλοία ύψους 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων, ποσό το οποίο προοδευτικά θα αυξηθεί. Εντούτοις, σύμφωνα με το ισχύον καθεστώς, η Τουρκία δεν μπορεί να χρεώσει τέλος διαμετακόμισης σε εμπορικά πλοία που χρησιμοποιούν το Βόσπορο. Το Κανάλι μπορεί να παράξει έσοδα μόνο αν το χρησιμοποιούν οι ναυτιλιακές εταιρείες, οι οποίες δεν θα έχουν λόγο να το κάνουν εφόσον το πέρασμα του Βοσπόρου παραμένει ελεύθερο. Είναι προφανές ότι πρόκειται για μία μονομερή ενέργεια της Τουρκίας η οποία ακυρώνει την Σύμβαση με ανεξέλεγκτες γεωπολιτικές συνέπειες για την περιοχή. 

Ερωτάται η Επιτροπή:

-Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί προκειμένου να διασφαλίσει τα δικαιώματα των κρατών μελών της ΕΕ τα οποία πρόκειται να παραβιαστούν μετά τη μονομερή αυτή ενέργεια της Τουρκίας; 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here