Ταξίδι με πλοίο: Τι αλλάζει στους ελέγχους – Αναλυτικά τα μέτρα

Στο Λιμενικό οι έλεγχοι (βίντεο)

Πόση ώρα πριν την επιβίβαση πρέπει να βρίσκονται στο λιμάνι οι ταξιδιώτες

Σε ισχύ τίθενται από σήμερα, Πέμπτη (15/07) νέα μέτρα στο ταξίδι με πλοίο, μετά τη χθεσινή απόφαση του υπουργού Ναυτιλίας Γιάννη Πλακιωτάκη, σύμφωνα με την οποία οι έλεγχοι για την επιβίβαση στα πλοία περνά στη δικαιοδοσία του Λιμενικού.

Παράλληλα, όπως προβλέπουν νεότερες οδηγίες, οι ταξιδιώτες καλούνται να προσέρχονται στα λιμάνια για την επιβίβασή τους τουλάχιστον 1,5 ώρα πριν από την προγραμματισμένη ώρα απόπλου, ενώ έως τώρα η σύσταση ήταν για μία ώρα πριν. (βίντεο)

Ταξίδι με πλοίο: Οι προϋποθέσεις και τα έντυπα

Σύμφωνα με τα μέτρα που έχουν ληφθεί για τις μετακινήσεις στα νησιά, προβλέπονται τα παρακάτω:

Για μετακινήσεις προς νησιά (με πλοίο ή και αεροπλάνο):

  • Για τους ενήλικες:

α) πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης

β) αρνητικό αποτέλεσμα PCR τις τελευταίες 72 ώρες ή αρνητικό αποτέλεσμα rapid test τις τελευταίες 48 ώρες.

  • Για ανήλικους 12-17 ετών: οποιοδήποτε τεστ, περιλαμβανομένου του self test.

Οι ανήλικοι έως 12 ετών ταξιδεύουν ελεύθερα.

Στην επιστροφή από τα νησιά υπάρχει σύσταση για διενέργεια self test για όλους όσοι είναι άνω των 12 ετών.

«Οι επιβάτες λοιπόν θα πρέπει να έχουν μαζί τους το πιστοποιητικό εμβολιασμού (απαιτείται να έχουν περάσει τουλάχιστον 14 ημέρες από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού) ή τη βεβαίωση αρνητικού PCR ή αρνητικού rapid test ή το πιστοποιητικό νόσησης στο κινητό τους σε ψηφιακή μορφή ή με εκτύπωση από την πλατφόρμα gov.gr. Δεκτές θα γίνονται οι βεβαιώσεις εμβολιασμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ψηφιακό πιστοποιητικό COVID) καθώς και τρίτων χωρών», είχε δηλώσει ο Ν. Χαρδαλιάς.

Επισημαίνεται πως τα παραπάνω πιστοποιητικά και οι βεβαιώσεις θα ελέγχονται ηλεκτρονικά ενώ θα διενεργείται και έλεγχος ταυτοπροσωπίας των επιβατών με την ταυτότητα ή το διαβατήριο ή οιοδήποτε προβλεπόμενο έγγραφο πιστοποιεί την ταυτότητά τους.

Ποιοι εξαιρούνται από τα μέτρα για τις μετακινήσεις στα νησιά

Από τα παραπάνω μέτρα εξαιρούνται:

α) όσοι μετακινούνται μεταξύ διαφορετικών Περιφερειακών Ενοτήτων για λόγους εργασίας σε καθημερινή βάση οι οποίοι πρέπει να κάνουν self-test κάθε εβδομάδα.

β) όσοι μετακινούνται μεταξύ νησιών που βρίσκονται σε πολύ κοντινές αποστάσεις ή σε πορθμεία που συνδέουν την ηπειρωτική χώρα με νησιά κοντινής απόστασης, πρέπει να κάνουν self-test κάθε εβδομάδα αν πρόκειται για εργαζόμενους και επίσης (self-test) πριν την μετακίνηση οι υπόλοιποι.

Υπενθυμίζεται ότι σε όλα τα ταξίδια με πλοία, αεροπλάνα, λεωφορεία όπως και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς παραμένει υποχρεωτική η μάσκα.

TΟΜΕΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΕΛΑΣΥΝ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here