Η Παναγία όλων μας!

Ταξίδευα για το νησί. Το πλοίο ήταν γεμάτο μελαμψούς άντρες και γυναίκες, χωρίς όμως τα συνήθη χαρακτηριστικά των αλλόθρησκων (μπούρκες, κελεμπίες και φέσια).

 Ήταν μοντέρνα ντυμένοι, οι γυναίκες ωραία χτενισμένες και τα παιδιά φροντισμένα. Προσπάθησα να καταλάβω τη γλώσσα τους αλλά μου ήταν παντελώς ακατανόητη.

Κάποτε, μια παρέα από αυτούς κάθισε απέναντί μου. Πρόσεξα ότι όλοι τους ανεξαιρέτως, φορούσαν σταυρό. Τους μίλησα: “Από που είστε;” “Ερυθραία και Αιθιοπία” μου είπαν. “Και που πηγαίνετε; διακοπές;”
“Όχι, πάμε να προσκυνήσουμε την Παναγία στην Τήνο, μεγάλη ευλογία”, και μου έδειξαν τους σταυρούς τους, αν δεν τους είχα δει.
Χάρηκα με τη πρωτόγνωρη χαρά που βίωναν, σχεδόν ξεχασμένη πλέον στους Έλληνες ορθόδοξους..
Αν η  γιορτή της Παναγιάς κουβαλάει μια οικουμενικότητα , με την γλυκύτητα της μορφής Της της να αγκαλιάζει όλους τους πιστούς, δεν υπάρχει, σκέφτομαι καμιά καλύτερη απεικόνιση, από αυτό το γκρουπ Αιθιόπων που κίνησαν από τα βάθη της Αφρικής, για να τιμήσουν τη χάρη Της.
Και δεν υπάρχει τίποτα πιο ηλίθιο, σκέφτομαι πάλι, από το να αποκαλείται “ρατσιστής” ένας  αληθινός ορθόδοξος, σε όποιο γεωγραφικό πλάτος και μήκος και αν ζει. Η ορθόδοξη πίστη είναι η μόνη πραγματικά οικουμενική και  πολυφυλετική, διαπερνώντας οριζόντια διαχωρισμούς μεταξύ εθνών, γλωσσών και φυλών, όπως ακριβώς τη δίδαξαν οι Απόστολοι μετά την εντολή του Κυρίου “πορευθέντες μαθητεύσατε πάντα τα έθνη” .
Γιατί η πραγματική Ορθοδοξία και η αγάπη της κοινής μας Μητέρας, με κάνει να νιώθω πραγματικός αδερφός,πολύ  περισσότερο με τον Ιωνά από την Αιθιοπία, παρά με τον (άθεο ) Δημήτρη από το Παγκράτι, κι ας έχουμε το ίδιο χρώμα και την ίδια γλώσσα..
Χρόνια Πολλά!
Γιάννης Ζωγράφος
Δικηγόρος-ΜΔΕ Ποινικού Δικαίου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here