Ερώτηση Λαγού για την στρατιωτική συμφωνία Τουρκίας-Σκοπίων

Ερώτηση κατέθεσε στην Κομισιόν ο Γιάννης Λαγός σχετικά με την κατάπτυστη στρατιωτική συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Σκοπίων, η οποία καταδεικνύει το μέγεθος της προδοσίας της Συμφωνίας των Πρεσπών.


Στρατιωτικοοικονομική συμφωνία Σκοπίων- Τουρκίας 

Πενταετή συμφωνία για στρατιωτική-οικονομική συνεργασία και πρωτόκολλο για την εφαρμογή της, με την υποστήριξη των κυβερνήσεων των δύο χωρών, υπέγραψαν στην Κωνσταντινούπολη η υπουργός Άμυνας των Σκοπίων Radmila Sekerinska και ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Hulusi Akar.

Η εν λόγω συμφωνία προβλέπει σταδιακή κατανομή κονδυλίων από τη μεριά της Τουρκίας σε ετήσιο επίπεδο, τα οποία εκ μέρους των Σκοπίων θα χρησιμοποιηθούν για τον εκσυγχρονισμό των δυνατοτήτων των ενόπλων δυνάμεων της και την ενίσχυση της μαχητικής τους ετοιμότητας.

 

Ερωτάται η Επιτροπή:

  1. Εξακολουθεί να θεωρεί τη Συμφωνία των Πρεσπών «σημαντικό επίτευγμα και θετικό παράδειγμα για την περιοχή» όπως η ίδια είχε αναφέρει στην υπ´ αριθ.  E-002678/2019 ερώτησή μου; Εξακολουθεί να συντάσσεται με το αφήγημα όσων υποστήριζαν την προδοτική συμφωνία των Πρεσπών με το επιχείρημα ότι «αποτελεί ένα αποτελεσματικό μέσο ώστε να μην περιέλθουν τα Σκόπια στη σφαίρα επιρροής του Ερντογάν»;
  2. Προτίθεται να παγώσει οριστικά τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις Τουρκίας-Σκοπίων προκειμένου να υπερασπιστεί με αυτό τον τρόπο τα ελληνικά (και κατ’επέκτασιν τα ευρωπαϊκά) συμφέροντα στην περιοχή; 

 

Απάντηση