Αθανάσιος Κωνσταντίνου: ΣΧΕΤΙΚΩΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΕΙΝΑΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗ Ι.ΛΑΓΟΥ

Η απεργία πείνας ενός κρατουμένου και ειδικότερα ενός πολιτικού κρατουμένου είναι ένα εξόχως σοβαρό θέμα. Όταν μάλιστα, αυτός δεν είναι τελεσίδικα καταδικασμένος αλλά πρωτόδικα, το θέμα γίνεται πολύ σοβαρό.

Όταν τώρα, ο κρατούμενος που προχωρά σε απεργία πείνας, είναι εν ενεργεία εκλεγμένος Ευρωβουλευτής (που οι ψηφοφόροι του γνώριζαν την δικαστική του εμπλοκή, όταν τον ψήφισαν) τότε το θέμα καθίσταται προσβλητικό έως επικίνδυνο για τους θεσμούς της δικαιοσύνης αλλά και του Ευρωκοινοβουλίου. Η κατάσταση αυτή είναι άνευ προηγουμένου. Πρώτη φορά ένας Ευρωβουλευτής προχωρά σε απεργία πείνας.

Τι ωθεί τον εν λόγω Ευρωβουλευτή σε αυτή του την πράξη; Η αδικαιολόγητη και αυθαίρετη άρνηση των Ελληνικών Αρχών να του παρέχουν την δυνατότητα να τηρεί εξ’ αποστάσεως τις υποχρεώσεις του στην Ευρωβουλή! Πράγμα που είναι δικαίωμά του και στο οποίο συμφωνούν και τα αρμόδια όργανα της κοινοβουλευτικής ομάδος στην οποία συμμετέχει.

Την ίδια στιγμή, οι ίδιες Αρχές δίνουν άδειες (κάθε είδους) σε τελεσίδικα καταδικασμένους δολοφόνους και τρομοκράτες. Το μόνο που επιτυγχάνουν έτσι οι Αρχές είναι να φιμώνουν έναν Ευρωβουλευτή και να ισχυροποιούν το επιχείρημά του ότι, είναι πολιτικός κρατούμενος.

Αλήθεια, τι είναι άραγε αυτό που κάνει ένα σύστημα να φοβάται τον πολιτικό λόγο ενός Ευρωβουλευτή και να μην φοβάται δολοφόνους και τρομοκράτες;

Ασφαλώς το πρόβλημα δεν είναι κομματικό. Είναι θεσμικό και βεβαίως, αφορά κυρίως την Ευρωβουλή. Το κύρος του σώματος δεν μειώνεται απλώς, αλλά εξανεμίζεται όταν ένας εκλεγμένος (ανεξαρτήτως κομματικού ή πολιτικού χρώματος) Ευρωβουλευτής φιμώνεται και τα δικαιώματά του παραγκωνίζονται, μαζί με εκείνα των χιλιάδων ψηφοφόρων του.

Η Ευρωβουλή ανεχόμενη απαθώς μια τέτοια κατάσταση, ακυρώνει την ίδια της την ύπαρξη και αποδυναμώνει το κύρος κάθε αποφάσεως που λαμβάνεται στο Σώμα.
Πολλοί είναι εκείνοι που διαφωνούν με τις πολιτικές επιλογές του κ. Λαγού διότι δεν είναι -κατά την κρίση τους- αρκούντως «δημοκρατικές». Όμως, φιμώνοντάς τον αναίτια και αυθαίρετα, κάνουν αυτό ακριβώς για το οποίο τον κατηγορούν!

Η ρήση που η ιστορία έχει αποδώσει στον Βολταίρο: «Διαφωνώ με αυτό που λες, αλλά θα υπερασπιστώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες»πρέπει μάλλον να υπενθυμιστεί στους υπευθύνους των αρμοδίων οργάνων της Ευρωβουλής, που προσποιούνται πως δεν καταλαβαίνουν το σοβαρότατο πλήγμα στο κύρος της Ε.Ε. από τέτοιες πρακτικές κρατών μελών.

Συνεπώς είναι πρέπουσα μία παρέμβαση της Ευρωβουλής προς τις Ελληνικές Αρχές, ώστε να κάνουν αποδεκτό το δίκαιο και αβλαβές αίτημα του Ευρωβουλευτού κ. Λαγού.

Αθανάσιος Κωνσταντίνου Ευρωβουλευτής

Απάντηση