Για τα 30 χρόνια μετά το θάνατο του υποσμηναγού Νίκο Σιαλμά!ΑΘΑΝΑΤΟΣ!

Νίκος Σιαλμάς. Ο πρώτος πιλότος που σκοτώθηκε σε αερομαχία με Τούρκους. Τους αναχαίτισε μετά παράτολμο ελιγμό στον αϊ-στράτη.

Ο Νίκος Σιαλμάς  έφερε το βαθμό του υποσμηναγού. Υπηρετούσε στην μοίρα 342 μοίρα παντός καιρού.
Το αεροσκάφος του ήταν mirage.cc
Ο Νίκος σιαλμάς γεννήθηκε το 1965 στο Θέρμο Αιτωλοακαρνανίας.
Εισήλθε στη σχολή Ικάρων το Σεπτέμβριο του 1984 και αποφοίτησε τον Ιούνιο του 1988 με το βαθμό του ανθυποσμηναγού.
18 Ιουνίου 1992
Υποσμηναγός της Ελληνικής πολεμικής αεροπορίας Νικόλαος Σιαλμάς, κλήθηκε να αναχαιτίσει με το Μιράζ f 1cc το απόκτημα “τρίτης γενιάς”τουρκικής αεροπορίας στο f-16 c.
Η αερομαχία που ακολούθησε έγινε κοντά στην περιοχή του Αγίου Ευστρατίου στη Λήμνο. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του γενικού επιτελείου αεροπορίας τα ραντάρ του ελληνικού συστήματος αεράμυνας εντόπισαν τέσσερα άγνωστα ίχνη να εισέρχονται στο fir Αθηνών. Αμέσως διατάχθηκε η απογείωση τριών ζευγών αεροσκαφών επιφυλακής από το αεροδρόμιο Αγχιάλου Λήμνου και Σκύρου. Ο Νικόλαος σιαλμάς απογειώθηκε από την 114 Πτέρυγα Μάχης στην Τανάγρα μαζί με ένα δεύτερο mirage και πήρε πορεία προς το Βόρειο Αιγαίο. Όταν έφτασε στην περιοχή πλησίασαν τα δύο τουρκικά f-16 για αναγνώριση. Ωστόσο τα τουρκικά αεροσκάφη αντέδρασαν με αποτέλεσμα η αναγνώριση να εξελιχθεί σε εμπλοκή. Σύμφωνα με μαρτυρία του δεύτερου χειριστή Ιωάννη Μανωλάκου ακολούθησαν τα ελληνικά αεροσκάφη για να αποκτήσουν τακτικό πλεονέκτημα κατέβηκαν σε πολύ χαμηλό ύψος.
Κάποια στιγμή ο σμηναγός Μανωλάκος είδε το αεροσκάφος του Σιαλμά να προσκρούει στη θάλασσα και να συντρίβεται.
 Ήταν 17 λεπτά μετά την διαταγή για απογείωση ο δεύτερος χειριστής είχε δηλώσει μιλούσαμε μέχρι την τελευταία στιγμή.
Ο Νικόλαος Σιαλμάς ήταν ο πρώτος νεκρός πιλότος σε αερομαχία στο Αιγαίο με τουρκικά αεροσκάφη που παραβίασαν τον ελληνικό εναέριο χώρο.
Στο σημείο έσπευσαν ελικόπτερα και αεροσκάφος της πολεμικής αεροπορίας καθώς και ταχύπλοο του λιμενικού που εντόπισαν τα συντρίμμια.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εποχής οι Τούρκοι έστειλαν παράνομα στην περιοχή ταχύπλοο πολεμικό σκάφος για να βοηθήσει δήθεν…….Στη διάσωση του πιλότου μας.
Τέσσερα χρόνια πριν από το θάνατό του αεροπόρου Σιαλμά, ο ξάδερφος του Νίκος Κοντογιώργης είχε σκοτωθεί με τον ίδιο τύπο αεροπλάνου  και μάλιστα στην ίδια μοίρα και είχε χαθεί με το αεροπλάνο στο πέλαγος.
Δεν μπορώ να το δεχτώ να χάνουμε έτσι τα παιδιά μας γιατί;;;;
Φώναζαν οι συγγενείς της οικογένειας ο πατέρας του νεκρού υποσμηναγού όταν πληροφορήθηκε το θάνατο του γιου του υπέστη καρδιακό επεισόδιο.
Στην κηδεία του “αεροπόρου του Αιγαίου”η σωρός του ήταν καλυμμένη με την ελληνική σημαία, με το πηλίκιο και το ξίφος του .
Τα στεφάνια ήταν αμέτρητα αυτό που ξεχώριζε ήταν ένα μπουκέτο κόκκινα τριαντάφυλλα.
Προερχόταν από το κορίτσι του που εκείνη την ημέρα θα αρραβωνιαζοταν.
Η πράξη του τιμήθηκε καθώς το νότιο άκρο του Αγίου Ευστρατίου, το ακρωτήρι που ονομαζόταν παλαιότερα Τρυπητή, μετονομάστηκε σε Νίκος Σιαλμάς.
Σε περίοπτη θέση πάνω από το ακρωτήρι στήθηκε από την πολεμική αεροπορία μεγάλο μνημείο.
 Δείχνει μία σπαρτιατική ασπίδα μαζί με ένα δόρυ, πού είναι ο θυρεός της 342 μοίρας παντός καιρού, στην οποία ανήκε ο Σιαλμάς
Η επιγραφή με κεφαλαία γράμματα αναφέρει,  ΜΟΛΏΝ ΛΑΒΕ.
Το μέγεθος του μνημείου είναι τόσο μεγάλο που φαίνεται από ψηλά κάθε φορά που οι αεροπόροι περνούν από την περιοχή.
Ο πατέρας του όταν αντίκρισε το μνημείο είπε: θυμάμαι που από πιτσιρικάς μου έλεγε”θα με γράψουν με μεγάλα γράμματα θα φτάσω ψηλά”όμως δεν μπορούσαμε να καταλάβουμε τι εννοούσε.
Πιστεύαμε ότι το έλεγε επειδή θα έμπαινε στη σχολή Ικάρων. Πού να καταλάβουμε τι ήθελε να μας πει τότε, μιλώντας για αυτά τα μεγάλα γράμματα…….
Κι αν είναι να πεθάνωμε για την Ελλάδα, θεία είναι ή δάφνη. Μια φορά κανείς πεθαίνει!

Frederik Mistral, 1830-1914, Γάλλος ποιητής, Νόμπελ 1904

Οι τρεις μεγάλες αρχές της στρατιωτικής τέχνης: συγκέντρωση δυνάμεων, κινητικότητα και ακλόνητη επιθυμία για ένδοξο θάνατο.

Ναπολέων Βοναπάρτης, 1769-1821

Μαρία Κ Χατζοπούλου 
ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΛΑΣΥΝ

Απάντηση