ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΜΕ ΤΟ ΠΑΤΡΙΟ ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ! Που εορτάζουν σήμερα 07 Ιανουαρίου τα Χριστούγεννα

Στο Άγιον Όρος, στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, στην Ιερά Μονή Σινά και σε άλλες Ορθόδοξες Εκκλησίες, που ακολουθούν το παλαιό ημερολόγιο, τα Χριστούγεννα εορτάζονται στις 07 Ιανουαρίου.

Την Γέννηση του Θεανθρώπου τιμούν σήμερα οι ορθόδοξοι ανά τον κόσμο που ακολουθούν το παλαιό ημερολόγιο.

Χριστούγεννα στο Άγιο ΌροςΤο Άγιο Όρος είναι ο τόπος συνάντησης με το Θεό. Ένας τόπος Αγίων και ασκητών. Κάθε διαβάτης και προσκυνητής βιώνει μια νέα σχέση με τον Θεό. Πραγματικό βίωμα αποτελεί η γέννηση του θείου βρέφους για τους αγιορείτες μοναχούς. Οι Αγιορείτες Πατέρες φιλοξενούν χιλιάδες προσκυνητές κάθε χρόνο εντελώς δωρεάν. Σέ όλες τις βυζαντινές Μονές, τις ιερές Σκήτες, τα Ερημητήρια και τις θεόκτιστες Καλύβες, βέβαια, η τυπική τάξη διαφέρει. Η ιδέα του στολισμένου δένδρου, τα ατελείωτα κεράσματα και τα δώρα δεν υπάρχουν στο Άγιο Όρος. Η παραμονή των Χριστουγέννων είναι ημέρα αυστηρής νηστείας.
Χριστούγεννα στην ιερά μονή ΣινάΜε ιδιαίτερη κατάνυξη και λαμπρότητα εορτάζονται τα Χριστούγεννα στην ιερά μονή Σινά. Μονή, η οποία ιδρύθηκε από τον Βυζαντινό αυτοκράτορα Ιουστινιανό Α’ (527-565) στους πρόποδες του Όρους Σινά: που βρίσκεται στην Πετραία Αραβία. Η Μονή (ο ναός δηλαδή και οι γύρω από αυτόν εγκαταστάσεις) κτίστηκε από τον αρχιτέκτονα Στέφανο στον χώρο όπου βρισκόταν το φρέαρ του Ιοθόρ και όπου ο θεόπτης προφήτης Μωυσής είδε την φλεγομένην αλλά μη καιομένην βάτον. Ο ναός της Μονής τιμάται στο όνομα τής Θεοτόκου, στο γεγονός τής Μεταμορφώσεως του Σωτήρος και, μετά την μετακομιδή τού λειψάνου τής Αγίας Αικατερίνης και την τοποθέτηση του στο Ιερό Βήμα τού Καθολικού τής Μονής (9ος αιώνας), και στο όνομα τής Αγίας Αικατερίνης, έκτοτε δε η Μονή και αναφέρεται ως Μονή τής Αγίας Αικατερίνης τού Σινά.
ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΜΕ ΤΟ ΠΑΤΡΙΟ ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ, ΣΤΗΝ ΑΠΡΟΣΚΥΝΗΤΗ ΓΝΗΣΙΑ ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΕΣΦΙΓΜΕΝΟΥ, ΠΟΥ ΚΡΑΤΑ ΤΙΣ ΙΕΡΕΣ ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΡΟΣΚΥΝΑ ΤΟΝ ΜΑΜΜΩΝΑ ΤΗΝ ΝΕΑ ΤΑΞΗ & ΤΗΝ ΑΝΕΛΕΥΘΕΡΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ, ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΔΙΑΒΡΩΣΕΙ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ!
θΕὸς τὸ τεχθέν, ἡ δὲ Μήτηρ Παρθένος.
Τὶ μεῖζον ἄλλο καινὸν εἶδεν ἡ κτίσις;
Παρθενικὴ Μαρίη Θεὸν εἰκάδι γείνατο πέμπτη.

Στις 25 Δεκεμβρίου η αγία Εκκλησία μας γιορτάζει το μεγάλο και ανερμήνευτο γεγονός της κατά σάρκα γεννήσεως του Υιού και Λόγου του Θεού από την Υπεραγία Θεοτόκο.

Μετά τον Ευαγγελισμό της Παρθένου Μαρίας από τον αρχάγγελο Γαβριήλ και ενώ πλησίαζε ο καιρός να τελειώσουν οι εννιά μήνες από την υπερφυσική σύλληψη του Χριστού στην παρθενική της μήτρα, ο Καίσαρ Αύγουστος διέταξε απογραφή του πληθυσμού του ρωμαϊκού κράτους. Τότε ο Ιωσήφ μαζί με τη Θεοτόκο, ξεκίνησαν για τη Βηθλεέμ, για να απογραφούν εκεί. Έτσι ξεκίνησαν από την Ναζαρέτ και ύστερα από κοπιαστικό ταξίδι έφτασαν στην Βηθλεέμ, όπου επειδή είχε συγκεντρωθεί πλήθος κόσμου δεν κατάφεραν να βρουν κατάλυμα, παρά μόνο ένα φτωχικό σπήλαιο. Εκεί η Θεοτόκος γέννησε τον Κύριο Ιησού Χριστό και σπαργάνωσε σαν βρέφος τον Κτίστη των απάντων. Έπειτα Τον έβαλε επάνω στη φάτνη των αλόγων ζώων, διότι «ἔμελλε νὰ ἐλευθέρωση ἡμᾶς ἀπὸ τὴν ἀλογίαν», όπως χαρακτηριστικά γράφει ο Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης. Από τότε, όλοι οι πιστοί χριστιανοί με χαρά ψάλλουν τον ύμνο των αγγέλων εκείνης της νύκτας: «Δόξα ἐν ὑψίστοις Θεῷ καὶ ἐπὶ γῆς εἰρήνη, ἐν ἀνθρώποις εὐδοκία» (βλ. Ευαγγέλιο Λουκά, Β’ 1-20). Δόξα δηλαδή, ας είναι στο θεό, που βρίσκεται στα ύψιστα μέρη του ουρανού και στη γη ολόκληρη, που είναι ταραγμένη από την αμαρτία ας βασιλεύσει η θεία ειρήνη, διότι ο Θεός έδειξε την αγάπη Του στους ανθρώπους με την ενανθρώπηση του Υιού Του.

Να σημειώσουμε εδώ, ότι η γιορτή των Χριστουγέννων καθιερώθηκε για πρώτη φορά την 25η Δεκεμβρίου του 397 μ.Χ. επί πατριαρχείας Αγ. Ιωάννου του Χρυσοστόμου. Κατ’ άλλους ο πατριάρχης Ιεροσολύμων Ιουβενάλιος, χώρισε τις δύο γιορτές των Φώτων και των Χριστουγέννων, οι οποίες παλιότερα γίνονταν την ίδια μέρα, δηλαδή την 6η Ιανουαρίου.

Ἀπολυτίκιον (Κατέβασμα)
Ἦχος δ’.
Ἡ γέννησίς σου Χριστὲ ὁ Θεὸς ἡμῶν, ἀνέτειλε τῷ κόσμῳ, τὸ φῶς τὸ τῆς γνώσεως· ἐν αὐτῇ γὰρ οἱ τοῖς ἄστροις λατρεύοντες, ὑπὸ ἀστέρος ἐδιδάσκοντο, σὲ προσκυνεῖν, τὸν Ἥλιον τῆς δικαιοσύνης, καὶ σὲ γινώσκειν ἐξ ὕψους ἀνατολήν, Κύριε δόξα σοι.

Κοντάκιον
Ἦχος γ’. Αὐτόμελον.
Ἡ Παρθένος σήμερον, τὸν ὑπερούσιον τίκτει, καὶ ἡ γῆ τὸ Σπήλαιον, τῷ ἀπροσίτῳ προσάγει. Ἄγγελοι μετὰ Ποιμένων δοξολογοῦσι· Μάγοι δὲ, μετὰ ἀστέρος ὁδοιποροῦσι· δι᾽ ἡμᾶς γὰρ ἐγεννήθη, Παιδίον νέον, ὁ πρὸ αἰώνων Θεός.

 

 

Απάντηση